Ένα κόλπο για να δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα είναι να ρίξουμε 1 κουταλιά από το σιρόπι σε ένα πιάτο που είχαμε προηγουμένως αφήσει στο ψυγείο να κρυώσει. Θα πρέπει το σιρόπι να μην απλώνει πολύ, όπως θα άπλωνε π.χ. το νερό, να είναι δηλαδή πιο πυκνό. Επίσης, φυσώντας το σιρόπι να κρυώσει, θα πρέπει η επιφάνειά του να ζαρώνει ελαφρώς, όπως γίνεται στα ζελέ. Τέλος, τα φρούτα θα πρέπει να έχουν γίνει κάπως διάφανα και να έχουν αποκτήσει τη γυαλάδα των γλυκών του κουταλιού.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ