ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ετοιμάζουμε τάρτες

Τραγανή, θρυπτή και βουτυρένια, η ζύμη για τάρτα μας προσφέρει μια νόστιμη εναλλακτική στις πίτες. Είναι εύκολη στην παρασκευή και οι σεφ του Γαστρονόμου μας προτείνουν ευφάνταστες γεμίσεις με νόστιμους συνδυασμούς.

01.04.2020

 Τραγανή, θρυπτή και βουτυρένια, η ζύμη για τάρτα μας προσφέρει μια νόστιμη εναλλακτική στις πίτες. Είναι εύκολη στην παρασκευή και οι σεφ του Γαστρονόμου μας προτείνουν ευφάνταστες γεμίσεις με νόστιμους συνδυασμούς.

 Ζύμη μπριζέ: απλή, ελαφριά και τραγανή. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε όποια άλλη ζύμη θέλουμε. Έχει τραγανή και ταυτόχρονα αφράτη υφή, είναι εύθραυστη και άγλυκη. Είναι εξαιρετικά εύκολη και απλή: τα δύο βασικά συστατικά της είναι το αλεύρι και το βούτυρο και σχεδόν πάντα η αναλογία είναι 1 μέρος βούτυρο και 2 μέρη αλεύρι. Η ζύμη νοστιμίζει με ελάχιστο αλάτι και τα υλικά ενώνονται με ελάχιστο υγρό.

Σαμπλέ: πλούσια, βουτυράτη και συμπαγής Η σαμπλέ χρησιμοποιείται πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική και όχι στη μαγειρική, γιατί ένα από τα βασικά συστατικά που καθορίζουν -εν μέρει- την υφή της είναι η ζάχαρη. Ωστόσο, τα κύρια γνωρίσματά της είναι η μεγαλύτερη δοσολογία βουτύρου για πλούσια υφή και η προσθήκη αυγών, αντί για απλό υγρό, που κάνουν τη ζύμη πιο σφικτή και βουτυράτη, ώστε, όταν ψήνεται, να γίνει ένα συμπαγές τρίμμα. Στις αλμυρές τάρτες, μια ποσότητα 1 κουτ. γλυκού από ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη, για να ενσωματωθεί εύκολα) είναι αρκετή για να δώσει τέλειο αποτέλεσμα, χωρίς να επηρεάσει τη γεύση.


 Για να μείνει τραγανή η τάρτα

 Μόλις ψήσουμε την τάρτα (αλμυρή ή γλυκιά), την ξεφορμάρουμε προσεχτικά και την αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα με ποδαράκια (ή στη σχάρα του φούρνου που στερεώνουμε πάνω σε δύο αντικείμενα που δεν καίγονται) για να «αναπνεύσει», να στεγνώσει δηλαδή και να μείνει τραγανή. Διαφορετικά, αν μείνει στην ταρτιέρα, η ζεστασιά θα τη «μαλακώσει».


 4 προτάσεις για να αρωματίσουμε τη ζύμη της τάρτας

 Οι ζύμες μπορούν να αρωματιστούν με πλήθος από μπαχαρικά και μυρωδικά, ανάλογα με τα υλικά της γέμισης.

Μαυροκούκι και παπαρουνόσπορος: Ταιριάζουν σε ζύμες που προορίζονται για τάρτες τυριών ή ψαρικών.

Ξερός δυόσμος ή μέντα ή βασιλικός: Δροσίζουν τάρτες με δυνατά τυριά (κίτρινα ή καπνιστά) ή μια τάρτα χορταρικών με πιο «άτονο» χαρακτήρα. Επίσης, αν φτιάξουμε μια τάρτα με χόρτα και μας λείπει ένα φρέσκο μυρωδικό της γέμισης (γιατί είναι εκτός εποχής), το βάζουμε ξερό στη ζύμη! 

Ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού: Οι τάρτες που περιέχουν στη γέμιση καρότα, πατάτες, παντζάρια ή γλυκοπατάτες απογειώνονται με την ευωδιά των εσπεριδοειδών.

Κουρκουμάς και τζίντζερ: Η ανατολίτικη σπιρτάδα τους ταιριάζει τόσο σε τάρτες με κιμά και αλλαντικά όσο και σε τάρτες λαχανικών, για να τονώσει την ήπια γεύση τους.


 Οι καλύτερες συνταγές για τάρτα

Γαλόπιτα ανοιχτή (τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια)

Τάρτα με αγκινάρες, ξινομυζήθρα και γιαούρτι

Τάρτα με πουρέ φακής και ελιές Καλαμών

Τάρτα με χόρτα, τραχανά και γραβιέρα Νάξου

Τάρτα με κιμά κοτόπουλου και κεφαλοτύρι

 

Τάρτα με ζύμη ολικής άλεσης και light τυριά

 

Τάρτα γιαουρτιού με λιαστή ντομάτα και δυόσμο

Κις Λορέν

Τάρτα με πράσα, μπλε τυρί και ολίγον αχλάδι

Ατομικές τάρτες με σπανάκι και κρούστα γιαουρτιού

 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών