ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

H υπόλοιπη πράσινη σαλάτα γίνεται χορτόρυζο

Χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο της πράσινης σαλάτας σε ένα γευστικό χορτόρυζο, ένα φρικασέ ή μια χορτόσουπα.

15.06.2016| Updated: 15.02.2024
H υπόλοιπη πράσινη σαλάτα γίνεται χορτόρυζο

Υλικά (για 4 άτομα): 1½ φλιτζ. τσαγιού πράσινη σαλάτα ή όση σας έχει μείνει (στραγγισμένη από τη σάλτσα της), 1½ φλιτζ. τσαγιού διάφορα άλλα χόρτα ή λαχανικά κομμένα (σπανάκι ή μαρούλι, μαζί με τριμμένο καρότο ή λίγο φρέσκο κρεμμύδι), 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος, 2 κουτ. σούπας άνηθος, χοντροκομμένος, 1/2 πακέτο ρύζι τύπου Καρολίνα.

Διαδικασία: Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και, αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα ωμά χόρτα και τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την πράσινη σαλάτα που μας έχει περισσέψει και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι (με φειδώ γιατί η πράσινη σαλάτα είναι ήδη αλατισμένη), σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να χυλώσει ελαφρώς το φαγητό μας. Δεν θέλουμε να είναι στεγνό, αλλά ρευστό και ζουμερό, γι’ αυτό, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό κατά το μαγείρεμα. Τέλος, ρίχνουμε και τα αρωματικά, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και τυρί της αρεσκείας μας.

Εναλλακτική, σε φρικασέ ή σε σούπα
Ένα άλλο φαγητό που μπορούμε να φτιάξουμε αν μας περισσέψει πολλή πράσινη σαλάτα από κάποιο τραπέζι, είναι το φρικασέ. Για περισσότερη γεύση μπορούμε να τη σοτάρουμε πρώτα σε ένα τηγανάκι με τα ζουμιά της και μετά να τη ρίξουμε στο κρέας όταν είναι σχεδόν έτοιμο. Υπολογίζουμε ότι, αν μας περισσέψουν 5 – 6 φλιτζάνια σαλάτα πράσινη, μπορούμε να μαγειρέψουμε φρικασέ για 4 άτομα με 1½ κιλό αρνί (με το κόκαλο) ή με περίπου 1 κιλό μοσχάρι ή χοιρινό.
Επίσης, μπορούμε, αφού σοτάρουμε τη σαλάτα, να κάνουμε μια σούπα υπολογίζοντας για κάθε φλιτζάνι πράσινης σαλάτας 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφού βράσουν και μαλακώσουν τα σαλατικά, τα χτυπάμε στο μπλέντερ και την τρώμε ζεστή με μία κουταλιά αγελαδινό ή πρόβειο ή γίδινο στραγγιστό γιαούρτι και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών