ΕΛΛΑΔΑ

Πώς να αποφύγουμε τις μολύνσεις στο ψητό κρέας

Θα σκεφτόταν ποτέ κανείς όμως ότι στα κρέατα που περιμένουν υπομονετικά για τη σχάρα, θα μπορούσαν να παραμονεύουν και τα βακτήρια; Για αυτό το ζήτημα ακριβώς θα μιλήσουμε με τη Valentina Rizzi, ειδική εμπειρογνώμονα στη μονάδα BIOCONTAM της EFSA.

04.06.2021| Updated: 04.10.2021
Πώς να αποφύγουμε τις μολύνσεις στο ψητό κρέας

Καλοκαίρι σημαίνει στιγμές χαράς με την παρέα των φίλων και της οικογένειας. Σε αυτές τις στιγμές, δεν λείπουν φυσικά τα υπαίθρια μπάρμπεκιου με τα αγαπημένα μας πιάτα. Θα σκεφτόταν ποτέ κανείς όμως ότι στα κρέατα που περιμένουν υπομονετικά για τη σχάρα, θα μπορούσαν να παραμονεύουν και τα βακτήρια; Για αυτό το ζήτημα ακριβώς θα μιλήσουμε με τη ειδική εμπειρογνώμονα στη μονάδα BIOCONTAM της EFSA*, κ. Valentina Rizzi.**  

Μπορούν να μολυνθούν τα τρόφιμα που τοποθετούνται στη σχάρα;
Τα ωμά τρόφιμα, ειδικά το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, μπορούν να περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την συντήρηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 75% των νέων ασθενειών που έχουν προσβάλει τον άνθρωπο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν μεταδοθεί από ζώα ή από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Είναι επομένως καλό να θυμόμαστε και να ακολουθούμε τις καλές πρακτικές υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης;
Θα έλεγα ότι ο σεβασμός για τις ορθές πρακτικές υγιεινής είναι θεμελιώδους σημασίας στην κουζίνα. Είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε σωστά τα τρόφιμα για την εξάλειψη όλων των βακτηρίων σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διατηρείτε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία: τα ωμά και τα μαγειρεμένα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης, τα κατεψυγμένα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Μια άλλη καλή πρακτική είναι επίσης το να διαχωρίζετε τα ωμά τρόφιμα από τα μαγειρεμένα και να χρησιμοποιείτε διαφορετικά εργαλεία, πάγκους εργασίας και δοχεία για τις φάσεις πριν και μετά το μαγείρεμα, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν διασταυρούμενη μόλυνση.

Είναι αλήθεια ότι το ξέπλυμα ωμού κρέατος κάτω από τη βρύση μπορεί να σκοτώσει τυχόν βακτήρια;
Στην πραγματικότητα, δεν συνιστάται να ξεπλένετε το κρέας με τρεχούμενο νερό, καθώς αυτή η πρακτική θα μπορούσε να ευνοήσει την εξάπλωση των βακτηρίων από το κρέας στις γύρω επιφάνειες και τα τρόφιμα. Αντ’ αυτού, είναι σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας αφού χειριστείτε ωμά τρόφιμα όπως κρέας και αυγά και όλα τα σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Το σωστό μαγείρεμα και ο σεβασμός για την καλή υγιεινή των χεριών και των σκευών κατά το χειρισμό των τροφίμων μπορούν να εξαλείψουν σχεδόν όλους τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

*Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA : European Food Safety Authority) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε για να παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές και επικοινωνία σχετικά με υφιστάμενους κινδύνους που συνδέονται με την τροφική αλυσίδα. Η EFSA ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2002, μετά από μια σειρά κρίσεων στα τρόφιμα στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Από το 2005, η EFSA εδρεύει στην Πάρμα, στην καρδιά της ιταλικής Food Valley.

**Η Valentina Rizzi είναι κτηνίατρος με μακρά εμπειρία στη μικροβιολογία και την ασφάλεια των τροφίμων. Κατάγεται από τη Γένοβα και ζει στην Πάρμα από το 2008. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών