ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καφές σε αεροστεγές δοχείο και στο ψυγείο

Ο συσκευασμένος καφές που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι απολύτως προστατευμένος, καθότι η συσκευασία του (διπλό φιλμ αλουμινίου με ενδιάμεση στρώση προπυλενίου) είναι αδιαπέραστη από …

24.05.2016
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Ο συσκευασμένος καφές που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ είναι απολύτως προστατευμένος, καθότι η συσκευασία του (διπλό φιλμ αλουμινίου με ενδιάμεση στρώση προπυλενίου) είναι αδιαπέραστη από το οξυγόνο και την υγρασία. Τι γίνεται όμως όταν ανοίξουμε τη συσκευασία ή αν αγοράζουμε χύμα από καφεκοπτείο; Ο καφές δεν χαλάει, οπότε αυτό που επιδιώκουμε με τη σωστή αποθήκευσή του είναι η διατήρηση του αρώματός του. Οι αρωματικές ουσίες του καφέ είναι πτητικές, ήτοι εκλύονται και «δραπετεύουν» από τον καφέ σε θερμοκρασίες από 20° C (θερμοκρασία δωματίου) και πάνω. Επομένως, ανοίγουμε τη συσκευασία του και τον μεταφέρουμε αμέσως σε ένα δοχείο μεταλλικό ή γυάλινο με καλό κλείσιμο (με λάστιχο στο καπάκι) που να τον χωράει ακριβώς, ώστε να προστατεύεται από την υγρασία και τον αέρα, και τον βάζουμε στο ψυγείο. Στις χαμηλές θερμοκρασίες της ψύξης αδρανοποιείται η πτητικότητα των αρωματικών ενώσεων και έτσι συγκρατούνται καλύτερα στη μάζα του καφέ.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών