Κλημεντίνες
Έχουν παγκόσμια εμπορική επιτυχία, ωριμάζουν πρώιμα, από τα τέλη Οκτωβρίου, και θεωρούνται η πιο καλή ποικιλία της Μεσογείου. Κάποιοι τα αποκαλούν νεραντζομαντάρινα, σύμφωνα με την εικασία ότι είναι διασταύρωση μανταρινιάς με νεραντζιά. Έχουν καταγωγή από την Αλγερία, αν και κάποιοι τους προσδίδουν κινεζική προέλευση. Οι καρποί είναι μέτριου μεγέθους, με μικρό αφαλό, νοστιμότατοι, γλυκόξινοι, εύχυμοι και αρωματικοί, με φλούδα μυρωδάτη που δεν αποσπάται εύκολα. Είναι ταμάμ για παιδιά, καθότι συνήθως δεν περιέχουν κουκούτσια.
Νόβα
Μία από τις πιο δημοφιλείς, πρώιμες υποποικιλίες Κλημεντίνης. Τα απύρηνα αυτά μανταρίνια καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, και ωριμάζουν από τα τέλη Νοεμβρίου. Έχουν μέσου μεγέθους γλυκό καρπό, δεν ξεφλουδίζουν εύκολα, είναι ιδιαίτερα εύγευστα και χυμώδη.
Πέιτζ
Άλλη μία δημοφιλής υποποικιλία Κλημεντίνης. Ανοιξιάτικα, σχετικά μικρά και εύκολα στο ξεφλούδισμα, είναι σχεδόν άσπερμα, ανάλογα με τις καλλιεργητικές μεθόδους, πολύ γευστικά και πλούσια σε χυμό.
Χιώτικα (Κοινή – Παραδοσιακή Μεσογειακή μανταρινιά)
Το Κοινό Χιώτικο Μανταρίνι, η πιο παλιά ελληνική ποικιλία, κοινώς το «Μανταρίνι Χίου» είναι προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης – ΠΓΕ και ξεχωρίζει ως ανώτερο και εκλεκτότερο συγκριτικά με τα επίσης νόστιμα «τύπου Χίου» μανταρίνια, που ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες και θερμές περιοχές της Ελλάδας. Αυτά τα βρίσκουμε συνηθέστερα στις αγορές από τον Νοέμβριο, ενώ το αυθεντικό, πολύ πιο όψιμο, είναι ακριβό και ακριβοθώρητο στις αγορές της Αθήνας, μια και η μικρή παραγωγή του ίσα που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Το μανταρίνι Χίου, παρόλο που είναι υπέροχα αρωματικό, αφράτο και γευστικό, έχει στη σάρκα του μπόλικα κουκούτσια, γεγονός που το υποβαθμίζει εμπορικά. Τις χάρες του ΠΓΕ τις απολαμβάνουμε σε νοστιμότατα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, χαλβαδόπιτες, αμυγδαλωτά και χυμούς από τη Χίο. Περιορισμένες ποσότητες από αυθεντικά, νωπά μανταρίνια Χίου βρίσκουμε, ανάλογα με τη χρονιά και τη διαθεσιμότητα, στα σούπερ μάρκετ My Market.
Σατσούμα
Είναι η πιο πρώιμη ποικιλία μανταρινιών που καλλιεργείται στην Ελλάδα και μία από τις πιο συνηθισμένες στους πάγκους των αγορών με σημαντική εμπορική αξία λόγω πρωιμότητας, αν και με όχι ιδιαίτερα αξιόλογη γεύση. Το φημισμένο ιαπωνικό μανταρίνι Unshu mikan θεωρείται πρόγονος του Σατσούμα, που είναι η παλιά ονομασία της επαρχίας Kagoshima του νησιού Kyushu, από όπου πιστεύεται ότι κατάγεται. Απύρηνα, καθαρίζονται αρκετά εύκολα, έχουν σκληρές μεμβράνες στις σκελίδες, σάρκα ζουμερή και κάπως υπόξινη.
Ενκόρ ή Μαγιάτικα ή Πασχαλινά
Παλιά, πολύ εύγευστη ποικιλία αρωματικών, λεπτόφλουδων μανταρινιών με καρπό πεπλατυσμένο, μεγάλου μεγέθους, που δεν καθαρίζεται εύκολα. Ωριμάζουν πολύ όψιμα, από Μάρτιο έως Ιούνιο, εξ ου και η ονομασία Μαγιάτικα. Έχουν αρκετά κουκούτσια, οπότε είναι ιδανικότερα για χυμούς, λικέρ και γρανίτες. Παραλλαγή των Ενκόρ είναι τα Ορτανίκ. Με πιο ευμεγέθη, φουσκωτό καρπό, μεγάλη περίοδο συγκομιδής, από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, και μεγάλη διατηρησιμότητα που τους προσδίδει εμπορική αξία και για εξαγωγές. Λέγονται και «μέλια», επειδή είναι πολύ γλυκά.
Μινεόλα (Ταγκερίνια)
Μικρής κλίμακας καλλιέργεια με εμπορική αξία λόγω της μειωμένης γλυκύτητας, που τα καθιστά κατάλληλα για διαβητικούς. Πρόκειται για διασταύρωση γκρέιπφρουτ και μανταρινιού, με σχήμα ανάμεσα στα δύο. Έχουν έντονο φούσκωμα στη φλούδα στην περιοχή όπου καταλήγει το κοτσάνι, ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα, είναι ζουμερά και χωρίς κουκούτσια.