ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Κολατσιό, το απαραίτητο

Γιατί το κολατσιό είναι τόσο απαραίτητο; Τι αρέσει στα παιδιά, τι τα ωφελεί και τι μπορούμε εμείς να ετοιμάζουμε από το σπίτι, ώστε να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο.

16.09.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Κολατσιό, το απαραίτητο

Γιατί το κολατσιό είναι τόσο απαραίτητο; Τι αρέσει στα παιδιά, τι τα ωφελεί και τι μπορούμε εμείς να ετοιμάζουμε από το σπίτι, ώστε να παίρνουν μαζί τους στο σχολείο.

Το κολατσιό, αυτό το συμπλήρωμα ανάμεσα στα κύρια γεύματα, είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς αποτελεί μια σωστή λύση που καλύπτει το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει στην πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο παιδικός οργανισμός. Το σωστό κολατσιό πρέπει να συνδυάζει γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, ψωμί και φρούτα.

Όλα αρχίζουν από το σπίτι

Η εκπαίδευση των παιδιών αρχίζει από το σπίτι. Ο καθημερινός βομβαρδισμός τους από τηλεοπτικές διαφημίσεις, ο μιμητισμός και οι διατροφικές συνήθειες των γονιών επηρεάζουν καθοριστικά τη διατροφική συμπεριφορά τους.

Πρόγευμα: το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας

«Πρωταθλητές» στην παράλειψη του προγεύματος, οι Ελληνες μεταδίδουν στα παιδιά τους την ίδια κακή συνήθεια. Ενα παιδί που φτάνει νηστικό στο σχολείο, μοιραία θα καταφύγει στο κυλικείο για να ικανοποιήσει την πείνα του με κακής -κατά κανόνα- ποιότητας προϊόντα.

Αντίθετα, το καλό πρόγευμα «αφυπνίζει» το μεταβολισμό μετά τον νυχτερινό ύπνο, προσφέρει στα παιδιά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την έντονη σχολική δραστηριότητα και εξισορροπεί τη λήψη τροφής για την υπόλοιπη ημέρα. Επίσης, το πρωινό φαίνεται πως ενεργοποιεί τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την πνευματική διαύγεια στη διάρκεια του μαθήματος. Ένα χορταστικό και ευεργετικό πρόγευμα για παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό από τα παρακάτω τρόφιμα: Φρέσκα φρούτα της εποχής, κατά προτίμηση βιολογικά (πλούσια στις ωφέλιμες φυτικές ίνες) ή, αν το παιδί δεν αρέσκεται στο φρούτο, φρεσκοστυμμένοι χυμοί από ένα ή περισσότερα φρούτα – δημητριακά ολικής άλεσης – γάλα πλήρες, με ή χωρίς κακάο (όχι σοκολατούχο) – 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ζαμπόν γαλοπούλας και τυρί (προσοχή, όχι σε παρασκευάσματα τυριού) – γιαούρτι με φρέσκα φρούτα – φρυγανιές ή παξιμάδι ή καλής ποιότητας ψωμί από το φούρνο, με σπιτική (ή έτοιμη, βιολογική) μαρμελάδα – σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα – μέλι.

Ποιοτικά σνακ για το σχολείο

Τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να έχουν διαθέσιμα σνακ για να καταναλώνουν στο διάλειμμα, όπως σπιτικά βουτήματα και μπισκότα (γλυκά ή αλμυρά), μπάρες δημητριακών, μικρά σάντουιτς σπιτικά, με καλής ποιότητας υλικά.

Δεν ξεχνάμε το απογευματινό κολατσιό!

Στο διάλειμμα του απογευματινού διαβάσματος ή μετά τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα παιδιά χρειάζονται κάτι να τσιμπολογήσουν. Χυμός, μία φέτα σπιτικό κέικ ή τάρτα, φρουτοσαλάτα, γιαούρτι, κουλουράκια και βουτήματα, γάλα, ακόμη και 1 κουταλιά μέλι, αντί για κάποιο έτοιμο γλυκό.

Σχολικά σνακ!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών