ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Λαδολέμονο το ελληνικό

Εκτός από το κλασικό λαδολέμονο, έχουμε και χρωματιστά, ξεχωριστά, εμπλουτισμένα, όλα όμως εξαίσια και μυρωδάτα. Τα προσθέτουμε σε χορτοσαλάτες, σε όσπρια, πατάτες, σε βραστά ή ψητά κρεατικά, σε ψάρια. Με λίγα λόγια, ταιριάζουν παντού.

08.03.2021| Updated: 25.06.2021
Λαδολέμονο το ελληνικό

Το βασικό:  Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι 120 ml ελαιόλαδο, 60 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, 30 γρ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, αλάτι και πιπέρι. Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρό γυάλινο βαζάκι με βιδωτό καπάκι και τα χτυπάμε εκεί μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Με κρόκο Κοζάνης: Διαλύουμε 10 κλωστίτσες κρόκο Κοζάνης σε 20 ml καυτό νερό για μερικά λεπτά, μέχρι το νερό να αλλάξει χρώμα και να γίνει βαθυκίτρινο. Προσθέτουμε 30 γρ. μέλι (ή καστανή ζάχαρη) και ανακατεύουμε καλά – αν επιλέξουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε υπομονετικά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο βασικό λαδολέμονο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Με δυόσμο: Στο βασικό λαδολέμονο προσθέτουμε 5 κουτ. σούπας χονδροκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου και τα χτυπάμε όλα μαζί στον πολυκόφτη. Το λαδολέμονο θα αποκτήσει ζωηρό πράσινο χρώμα.

Με μαραθόριζα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσουν 300 ml νερό, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή, 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού, 2 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε 1 μεγάλη μαραθόριζα, καθαρισμένη από ίνες και κομμένη σε μικρά καρέ. Σιγοβράζουμε τα υλικά μέχρι να σωθεί εντελώς το υγρό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα στο βασικό λαδολέμονο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι (δεν χτυπάμε τα υλικά σε πολυκόφτη, θέλουμε να παραμείνει η υφή της μαραθόριζας).

Με ντοματίνια και βασιλικό: Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 150 γρ. ντοματίνια. Σουρώνουμε καλά τον πολτό, για να απομακρύνουμε φλούδες και σπόρια, και τον προσθέτουμε στο βασικό λαδολέμονο. Προσθέτουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο βασιλικό και 30 ml ούζο και πολτοποιούμε μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, μυρωδάτο μείγμα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών