ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μαγειρεύουμε αγκινάρες

Λίγο ακόμα θα βρίσκουμε στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές φρέσκες αγκινάρες. Ιδού ιδέες και τρόποι να τις μαγειρέψουμε αλλά και συμβουλές για το καθάρισμα και τη συντήρηση.

23.04.2020

Λίγο ακόμα θα βρίσκουμε στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές φρέσκες αγκινάρες. Ιδού ιδέες και τρόποι να τις μαγειρέψουμε αλλά και συμβουλές για το καθάρισμα και τη συντήρηση.

Πώς επιλέγουμε τις αγκινάρες;

 Να είναι συμπαγείς, σκληρές και χωρίς κηλίδες. Είναι καλύτερα να επιλέγουμε τις μικρού μεγέθους κεφαλές και να είναι πάντα οι άκρες τους κλειστές. Οι ανοιχτές είναι πιο σκληρές και έχουν χάσει πολλές από τις ιδιότητές τους. Τα εξωτερικά φύλλα των κεφαλών πρέπει να έχουν χρώμα σκούρο πράσινο, ενώ τα εσωτερικά να είναι μαλακά. Το κοτσάνι της θα πρέπει να είναι σκληρό χωρίς μαλακά ή κιτρινισμένα τμήματα. Αν πάνω στο κοτσάνι υπάρχουν ακόμη φύλλα, θα πρέπει να είναι φρέσκα και όχι ξερά.

Συμβουλές για το πώς διατηρούμε τις αγκινάρες εδώ.

Μπορούμε να φτιάξουμε και αγκινάρες στην άρμη, δείτε πως εδώ.

Πώς καθαρίζουμε τις αγκινάρες;

 Κόβουμε το κοτσάνι, αφαιρούμε όλα τα φύλλα από τις αγκινάρες και καθαρίζουμε περιμετρικά τις «κούπες», τις καρδιές, με ένα μαχαιράκι. Με ένα κουτάλι βγάζουμε τον «μαλλιαρό» πυρήνα από την καρδιά τους. Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν.


 Αγκινάρες και σελινόριζα αλά πολίτα με γιαουρτολέμονο

 Σιουφιχτά με αγκινάρες και αυγά μάτια

Ζυμαρικά φούρνου με αγκινάρες, αρακά και κατίκι

Ολόκληρες αγκινάρες στο τηγάνι με κρέμα από κάσιους

Ανοιξιάτικο τουρλού με αγκινάρες, αρακά και φασολάκια

Ψάρι με αγκινάρες και άγρια χόρτα

Αγκινάρες γεμιστές με γαρίδες, μαρούλι και μυρωδικά

 

Σούπα αλά πολίτα με αγκινάρες, καρότα και πατάτες

 

Αγκινάρες με κοτόπουλο αυγολέμονο

Σπαράγγια με αγκινάρες και ρόκα

Κεφαλονίτικη αγκιναρόπιτα-έκπληξη με παστό μπακαλιάρο

Ανοιξιάτικο ριζότο με αρακά, αγκινάρες και κουκιά

Αγκινάρες γεμιστές με κιμά και πανεύκολη μπεσαμέλ

Αγκινάρες με κουκιά και μάραθο

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών