ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Με το υπόλοιπο ιμάμ φτιάχνουμε ντομάτες γεμιστές

Υλικά (για 4 άτομα ως μεζέ ή για 2 ως κύριο): 4 μικρές ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές, φύλλα γλιστρίδας ή ρόκας ή άλλο εποχικό σαλατικό …

12.07.2016| Updated: 15.02.2024
Με το υπόλοιπο ιμάμ φτιάχνουμε ντομάτες γεμιστές

Υλικά (για 4 άτομα ως μεζέ ή για 2 ως κύριο): 4 μικρές ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές, φύλλα γλιστρίδας ή ρόκας ή άλλο εποχικό σαλατικό της αρεσκείας μας.

Για τη γέμιση: περίπου 1 μερίδα ιμάμ, 80 γρ. φέτα, της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη, 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό, 80 γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί, χοντροτριμμένο, 2 κουτ. σούπας φύλλα από φρέσκα μυρωδικά που έχουμε στο ψυγείο, ψιλοκομμένα (μαϊντανός, δυόσμος κ.λπ.) ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος ή ρίγανη, τριμμένα, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα: η ψίχα από τις ντομάτες, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού ή ξίδι, της αρεσκείας μας, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία: Με ένα μαχαίρι κόβουμε «καπάκια» από τις ντομάτες και τα κρατάμε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι τις αδειάζουμε προσεκτικά, όπως κάνουμε για τα γεμιστά, βάζουμε την ψίχα τους στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε.

Περνάμε τον πολτό από ένα ψιλό σουρωτήρι, το οποίο στερεώνουμε σε ένα ταψάκι, και πιέζουμε με ένα κουτάλι, ώστε να βγουν εκεί τα υγρά (τον πολτό που θα μείνει στο σουρωτήρι τον κρατάμε για τη σάλτσα). Αλατίζουμε τις ντομάτες και τις γυρίζουμε ανάποδα μέσα σε ένα πιάτο, για περίπου 15 λεπτά, για να στραγγίξουν από τα υγρά τους.

Γέμιση: Εν τω μεταξύ, κόβουμε το ιμάμ σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη σάλτσα του, τη φέτα, τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ρίχνουμε πιπέρι, το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε.

Σάλτσα: Βάζουμε τον πολτό ντομάτας σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού ή το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Μοιράζουμε στις ντομάτες τη γέμιση, τις καπακώνουμε, τις βάζουμε στο ταψάκι με τα υγρά από τις ντομάτες, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Σερβίρουμε τις ντομάτες ζεστές ή χλιαρές, συνοδεύουμε με τα σαλατικά της αρεσκείας μας και περιχύνουμε με την κρύα σάλτσα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών