ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μεταγγίζουμε το ελαιόλαδο σε γυάλινα μπουκάλια

Το ελαιόλαδο οξειδώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Επομένως, ο λόγος που ταγγίζει το ελαιόλαδο μέσα στον μεγάλο, 17κιλο τενεκέ δεν είναι, όπως …

02.06.2016

Το ελαιόλαδο οξειδώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Επομένως, ο λόγος που ταγγίζει το ελαιόλαδο μέσα στον μεγάλο, 17κιλο τενεκέ δεν είναι, όπως πιστεύουν ορισμένοι, η επαφή του με τον λευκοσίδηρο, από τον οποίο είναι φτιαγμένος ο περιέκτης. Αλλωστε, το εσωτερικό του τενεκέ είναι «λακαρισμένο» με ειδική, μονωτική μεμβράνη, που δεν αφήνει τον λευκοσίδηρο να έρθει σε επαφή με το λάδι. Ο λόγος είναι πως, όταν αρχίζει να αδειάζει ο τενεκές, ο άδειος χώρος γεμίζει με αέρα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεταγγίσουμε το ελαιόλαδο από την αρχή σε μικρές νταμιτζάνες από γυαλί ή σε περισσότερα, μικρότερα γυάλινα μπουκάλια, για να μην έρχεται πολύ καιρό σε επαφή με αέρα. Γεμίζουμε τις νταμιτζάνες ή τα μπουκάλια μέχρι επάνω, για να μην αφήσουμε αέρα μέσα στον περιέκτη. Κατά τα άλλα, ακολουθούμε τη γενική οδηγία περί συντήρησης τροφίμων, δηλαδή ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι καθαρός, ξηρός, δροσερός και σκοτεινός.

Προσοχή: Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια του εμφιαλωμένου νερού για να αποθηκεύσουμε λάδι ή άλλα υγρά. Η σύσταση του λαδιού (αλλά και άλλων υγρών, π.χ. το χλώριο από το νερό της βρύσης, το οξύ του ξιδιού ή η αλκοόλη ενός αλκοολούχου ποτού) μπορεί να οδηγήσει σε «μετανάστευση» χημικών ουσιών (όπως η διφαινόλη Α), επιβαρυντικών για τον οργανισμό, από το πλαστικό προς το προϊόν.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών