Χωρίς να ανάψουμε φούρνο ή μάτια και χωρίς να περάσουμε ώρες ατελείωτες στην κουζίνα, ετοιμάζουμε τάπας, που θα ταιριάξουν με τσίπουρο ή ούζο.
Με ρέγκα και μανιτάρια: Σε 10 μικρά έτοιμα ταρτάκια μοιράζουμε μείγμα από 320 γρ. ρέγκα καπνιστή, 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι, 240 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες, 4 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο, χυμό από 1/2 λεμόνι και 60 ml ελαιόλαδο.
Μαριναρισμένες ελιές: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 16 ελιές με 2 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, ολόκληρους και καβουρδισμένους, 1/2 μικρή μαραθόριζα ψιλοκομμένη, 1/2 πορτοκάλι, κομμένο σε φετάκια, με τη φλούδα, και 40 ml ελαιόλαδο.
Με γαύρο μαρινάτο και ξινόμηλο: Σε 10 φρυγανισμένες φέτες ψωμί μοιράζουμε 16 φιλέτα γαύρου μαρινάτου, 4 κουτ. γλυκού κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ξινόμηλο σε κυβάκια και 1 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού.
Με σκουμπρί και πίκλες: Σε 10 κροστίνι μοιράζουμε 240 γρ. σκουμπρί καπνιστό και 80 γρ. πίκλες λαχανικών της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένα.
Χουρμάδες με νούμπουλο: Αφαιρούμε τα κουκούτσια από 10 χουρμάδες και τα αντικαθιστούμε με καρύδια. Τυλίγουμε κάθε φέτα με νούμπουλο Κερκύρας ή λούζα κυκλαδίτικη και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
Αυγοτάραχο με λιαστό σύκο: Κόβουμε στη μέση 10 αποξηραμένα σύκα και βάζουμε στο καθένα από 1 λεπτή φέτα αυγοτάραχο (καθαρισμένο από το εξωτερικό του περίβλημα από κερί), στο οποίο έχουμε στάξει είτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού είτε 1-2 σταγόνες πράσινο ταμπάσκο!
Με καβουρμά και συκομαΐδα: Σε 10 φέτες από φρυγανισμένη λευκή μπαγκέτα βάζουμε μερικά φετάκια από αγγουράκι τουρσί, σκεπάζουμε με 1 λεπτή φέτα βουβαλίσιο ή μοσχαρίσιο καβουρμά, 2 φετάκια ντοματίνια και στάζουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 10 λεπτά, ξεφουρνίζουμε, σκεπάζουμε με 1 λεπτή φέτα πικάντικη συκομαΐδα και σερβίρουμε.