ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπουφές χωρίς κόπο

Χωρίς να ανάψουμε φούρνο ή μάτια και χωρίς να περάσουμε ώρες ατελείωτες στην κουζίνα, ετοιμάζουμε τάπας, που θα ταιριάξουν με αποστάγματα.

17.01.2020
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Χωρίς να ανάψουμε φούρνο ή μάτια και χωρίς να περάσουμε ώρες ατελείωτες στην κουζίνα, ετοιμάζουμε τάπας, που θα ταιριάξουν με τσίπουρο ή ούζο. 

Με ρέγκα και μανιτάρια: Σε 10 μικρά έτοιμα ταρτάκια μοιράζουμε μείγμα από 320 γρ. ρέγκα καπνιστή, 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι, 240 γρ. φρέσκα μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες, 4 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο, χυμό από 1/2 λεμόνι και 60 ml ελαιόλαδο.

Μαριναρισμένες ελιές: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 16 ελιές με 2 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, ολόκληρους και καβουρδισμένους, 1/2 μικρή μαραθόριζα ψιλοκομμένη, 1/2 πορτοκάλι, κομμένο σε φετάκια, με τη φλούδα, και 40 ml ελαιόλαδο.

Με γαύρο μαρινάτο και ξινόμηλο: Σε 10 φρυγανισμένες φέτες ψωμί μοιράζουμε 16 φιλέτα γαύρου μαρινάτου, 4 κουτ. γλυκού κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κουτ. γλυκού μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ξινόμηλο σε κυβάκια και 1 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού.

Με σκουμπρί και πίκλες: Σε 10 κροστίνι μοιράζουμε 240 γρ. σκουμπρί καπνιστό και 80 γρ. πίκλες λαχανικών της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένα.

Χουρμάδες με νούμπουλο: Αφαιρούμε τα κουκούτσια από 10 χουρμάδες και τα αντικαθιστούμε με καρύδια. Τυλίγουμε κάθε φέτα με νούμπουλο Κερκύρας ή λούζα κυκλαδίτικη και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.

Αυγοτάραχο με λιαστό σύκο: Κόβουμε στη μέση 10 αποξηραμένα σύκα και βάζουμε στο καθένα από 1 λεπτή φέτα αυγοτάραχο (καθαρισμένο από το εξωτερικό του περίβλημα από κερί), στο οποίο έχουμε στάξει είτε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού είτε 1-2 σταγόνες πράσινο ταμπάσκο!

Με καβουρμά και συκομαΐδα: Σε 10 φέτες από φρυγανισμένη λευκή μπαγκέτα βάζουμε μερικά φετάκια από αγγουράκι τουρσί, σκεπάζουμε με 1 λεπτή φέτα βουβαλίσιο ή μοσχαρίσιο καβουρμά, 2 φετάκια ντοματίνια και στάζουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 10 λεπτά, ξεφουρνίζουμε, σκεπάζουμε με 1 λεπτή φέτα πικάντικη συκομαΐδα και σερβίρουμε.

 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών