ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Νέα ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση διά της πλαγίας οδού βαδίζει η καλλιέργεια μιας ποικιλίας γενετικώς τροποποιημένου καλαμποκιού.

13.12.2016| Updated: 25.06.2021
Νέα ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Δεν θέλετε να τρώτε μεταλλαγμένα; Μμμ… πρέπει να το παλέψετε και πραγματικά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Η ιστορία της προσπάθειας -που κλείνει σχεδόν δύο δεκαετίες- να διεισδύσουν τα μεταλλαγμένα στην ευρωπαϊκή αγορά και να γίνουν αποδεκτά σαν οποιαδήποτε άλλη κανονική τροφή, που όμως σημειώνει διαρκείς αποτυχίες λόγω της αντίστασης των καταναλωτών, δείχνει πολλά.

Στον σύγχρονο καταναλωτικό λαβύρινθο δεν υπάρχει εύκολος δρόμος προς τα ασφαλή ποιοτικά τρόφιμα, αλλά την ίδια στιγμή οι επιλογές των καταναλωτών μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική της Ε.Ε. και να κατευθύνουν την αγορά. Μία ακόμη ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού που προορίζεται για ζωοτροφή ή και ανθρώπινη κατανάλωση βαδίζει προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση διά της πλαγίας οδού. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από δύο εβδομάδες, όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών, 19 από τα 28 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διά του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ψήφισαν κατά της έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 της Pioneer-Dupont.

Ομως τα 19 κράτη-μέλη -Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία- μπορεί να αποτελούν την πλειοψηφία των κρατών, αλλά δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των ψήφων. Ετσι, το γεγονός ότι Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία ψήφισαν υπέρ, αλλά και το ότι από την ψηφοφορία απείχαν Βέλγιο, Πορτογαλία, Τσεχία και κυρίως η Γερμανία, που διαθέτει πολλές ψήφους, είχε ως αποτέλεσμα να μη συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία υπέρ ή κατά της έγκρισης. Ετσι το θέμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραπέμπεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατά 99% αποφασίζει υπέρ της έγκρισης μεταλλαγμένων.

Το πιο τρελό, μάλιστα, είναι ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507 της Pioneer-Dupont διαθέτει «πειραγμένο» DNA, έτσι ώστε να καταφέρνει δύο πράγματα: Παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και έτσι σκοτώνει μόνο του τα κακά έντομα, αλλά παράλληλα αντιστέκεται στην εντατική χρήση του ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium. Μπορεί, λοιπόν, χωρίς πρόβλημα να ραντιστεί με μεγάλες ποσότητες ενός ζιζανιοκτόνου το οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει μέχρι το 2017, λόγω μεγάλης τοξικότητας. Τώρα, αν υποθέσω ότι, εφόσον εγκριθεί η χρήση του συγκεκριμένου καλαμποκιού, η εταιρεία θα κερδίσει διπλά, αφού θα μπορέσει να ξεφορτωθεί ένα προς απόσυρση ζιζανιοκτόνο, είμαι απλώς καχύποπτη; Στα ραντισμένα με το τοξικό φάρμακο χωράφια, το καλαμπόκι δεν παθαίνει τίποτα, ενώ η γη και τα υπόγεια ύδατα μολύνονται.

Το πότε θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της έγκρισης είναι άγνωστο. Στο μεταξύ, όμως, εσείς μπορείτε να ψηφίσετε κατά της καλλιέργειας και της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ε.Ε. και, φυσικά, στην Ελλάδα στην ιστοσελίδα www.greenpeace.org/greece. Εως σήμερα έχουν υπογράψει περισσότερα από 7.500 άτομα.

Οσο για το πώς θα αποφύγετε τα μεταλλαγμένα, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι υποχρεωτικό, όταν περιέχονται σε ποσοστό πάνω από 1% σε ένα προϊόν, να αναγράφεται στη συσκευασία. Κάντε τον κόπο, λοιπόν, να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που διαλέγετε. Για να είστε ακόμη πιο εξασφαλισμένοι, μπορείτε να προτιμάτε βιολογικά όταν πρόκειται για προϊόντα που περιέχουν καλαμπόκι ή σόγια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών