ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πλατό από τον τόπο μας

Αυτό δεν είναι ένα απλό πλατό. Είναι βιτρίνα των ένδοξων εποχικών προϊόντων της χώρας, σε μια λαμπρή σύνθεση σαν μικρό έργο τέχνης.

28.12.2023
Πλατό από τον τόπο μας

Είναι μια μορφή τέχνης το να ετοιμάζεις όμορφα πλατό τυριών και αλλαντικών, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως χρειάζεται να έχεις κανένα φοβερό χάρισμα. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος έκφρασης της δημιουργικότητάς μας, αλλά και ταυτόχρονα της εφευρετικότητας που απαιτείται για να χτίσει κανείς ένα εντυπωσιακό πλατό με υλικά που διαθέτει στην κουζίνα του. Η πρόκληση φέτος ήταν να κάνουμε το πλατό μας να θυμίζει βιτρίνα τοπικών προϊόντων, στολίζοντάς το με ό,τι εκλεκτό βγάζει η Ελλάδα αυτή την εποχή. Οπωσδήποτε δηλαδή ένα εκλεκτό αγουρέλαιο, σίγουρα δύο τρία τυριά, όπως κοπανιστή, γραβιέρα και μανούρι, άλλα τόσα αλλαντικά, όπως π.χ. απάκι, σύγκλινο και λούζα, μερικές φέτες από ζουμερά πορτοκάλια και φλογερά σαγκουίνια, μια χούφτα μυρωδάτα μανταρίνια ολόκληρα με τη φλούδα τους ή και καθαρισμένα σε φέτες, δυο ή και τριών λογιών ελιές, όπως θρούμπες, Καλαμών, ψιλοελιές, και σε μικρά κομμάτια, καλό προζυμένιο ψωμί. Εν συνεχεία καθείς βάζει και την πινελιά του: δύο ρόδια κομμένα στα τέσσερα ή ξεσποριασμένα, λίγα κάστανα ψητά, καρύδια και αμύγδαλα, ξερά δαμάσκηνα και σύκα, ένα μπολάκι με ξερή ρίγανη ή και ολόκληρα κλαράκια, και άλλο ένα με σπυρωτό ανθό αλατιού. Αυτές είναι μερικές ιδέες, αλλά φαντασία να υπάρχει, και το πλατό μας μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τα γούστα και τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα. Τα πλατό δεν έχουν συνταγή, έχουν όμως μεθοδολογία.

Καταστρώνοντας το σχέδιο πλατό

Στα δέκα λεπτά που χρειαζόμαστε για να στήσουμε το πλατό, θέλουμε συγκέντρωση και απόλυτη αφοσίωση. Επιστρατεύουμε όλη μας την επιδεξιότητα, φιλοτεχνούμε, δεν μας μιλάει κανείς. Και ιδού πώς εργαζόμαστε. Βήμα πρώτο: κοιτάζουμε τι έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας, και τα συγκεντρώνουμε στον πάγκο εργασίας μας – κρατάμε σημείωση τι μας λείπει και πεταγόμαστε στο παντοπωλείο. Βήμα δεύτερο: κόβουμε και απλώνουμε τους βασικούς πρωταγωνιστές –τυριά και αλλαντικά δηλαδή– σε ωραίες πιατέλες ή ξύλα κοπής. Βήμα τρίτο: ανάμεσα στα τυριά και τα αλλαντικά τοποθετούμε μικρά μπολάκια για τρόφιμα που δεν θέλουμε να σκορπίσουν, βλ. ελιές, ελαιόλαδο, σπόρους ροδιού. Βήμα τέταρτο: γεμίζουμε τα μπολάκια και τοποθετούμε δίπλα τους, χύμα, τα μεγαλύτερα υλικά, βλ. ψωμί, φέτες φρούτων, κάστανα. Βήμα πέμπτο: αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα μικρότερα και τα «καλλωπιστικά» υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, κλαράκια μυρωδικών κ.ά. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και κοιτάζουμε από μακριά το χρωματιστό έργο μας. Επιμελούμαστε τις ατέλειες, κάνουμε μικροδιορθώσεις και τοποθετούμε στο τραπέζι.

Δεν έχουμε σκεύος για πλατό; Έχουμε και δεν το ξέρουμε

Το σκεύος σερβιρίσματος του πλατό είναι σημαντικό μεν, αλλά αρκετά δευτερεύον, μια και ο ρόλος του είναι να λειτουργήσει ως λευκός καμβάς. Κατά προτίμηση, χρησιμοποιούμε ευρύχωρα σκεύη, όπως μεγάλες πιατέλες οποιουδήποτε σχήματος, ιδανικά είναι τα ξύλα κοπής, ενώ και ένας άνετος δίσκος σερβιρίσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό τον σκοπό. Αν όμως δεν υπάρχουν αυτά ή αν δεν μας ικανοποιούν οι επιλογές που έχουμε, λύσεις υπάρχουν. Για παράδειγμα, αν η πιατέλα μας έχει σχέδια που δεν μας αρέσουν ή αν ο δίσκος έχει γρατζουνιές, μπορούμε να τον επενδύσουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας ή να απλώσουμε επάνω του κλαράκια μυρωδικών, στα οποία θα τακτοποιήσουμε εν συνεχεία τα υλικά μας. Αν δεν έχουμε ένα αρκετά μεγάλο σκεύος, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ή και περισσότερα μικρότερα. Σκεφτόμαστε out of the box: σε πλατό μπορεί να μετατραπεί ακόμα και ένα καλαίσθητο σκεύος μαγειρικής ως έχει ή και επενδυμένο με λαδόκολλα ή ακόμα και γυρισμένο ανάποδα. Θα χρειαστούμε επίσης μαχαιράκια για να κόβουμε τα τυριά αν δεν είναι ήδη κομμένα, μικρά κουταλάκια για το λάδι, το αλάτι ή ό,τι άλλο χρειάζεται κουτάλι, και βέβαια μικρά μπολάκια που θα χρησιμεύσουν για να τοποθετήσουμε μέσα τα τρόφιμα που προτιμάμε να μη ρίξουμε χύμα μέσα στο πλατό. Καλή επιτυχία!

Μεγάλη ποικιλία από τις εκλεκτές πρώτες ύλες που προτείνουμε για το πλατό, βρίσκουμε στο 4 Seasons Organic food market: Νίκης 30, Σύνταγμα, Τ/210-32.29.078, και ηλεκτρονικά στο eshop: 4seasons.bio ή μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Wolt.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών