ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πώς επιλέγουμε το κρέας

Το ντόπιο χοιρινό, κατ’ επέκταση και οι μπριζόλες, καλύπτει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ το 60% εισάγεται από φάρμες εντατικής εκτροφής της Ολλανδίας, …

13.09.2016

Το ντόπιο χοιρινό, κατ’ επέκταση και οι μπριζόλες, καλύπτει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ το 60% εισάγεται από φάρμες εντατικής εκτροφής της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η προέλευση του ζώου, όμως, δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με την ποιότητά του. Με άλλα λόγια, ελληνικό δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερο. Και στην Ελλάδα υπάρχει εντατική χοιροτροφία, αν και όπως μας ενημέρωσαν οι κρεοπώλες με τους οποίους επικοινωνήσαμε, το ελληνικό χοιρινό υπερτερεί στη γεύση και έχει λιγότερα υγρά στους ιστούς του, που σημαίνει περισσότερο κρέας στην κατσαρόλα.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά τον τρόπο εκτροφής (εκτατική ή εντατική), το είδος του σιτηρέσιου, το αν έχουν χορηγηθεί ή όχι αντιβιοτικά, αλλά και το πόσο ευσυνείδητος είναι ο κάθε παραγωγός. Μια δικλίδα ασφαλείας είναι η προσωπική σχέση με τον κρεοπώλη. Επιλέγουμε επαγγελματίες που εμπιστευόμαστε και τους ζητάμε πληροφορίες σχετικά με τους προμηθευτές και την εκτροφή των ζώων.

Σε μικρές ποσότητες, στην αγορά διατίθεται και βιολογικό χοιρινό, το οποίο αποτελεί μια πιο ασφαλής και πιο νόστιμη επιλογή, αν και είναι πιο ακριβό.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών