ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς φτιάχνουμε ζάχαρη βανίλιας

Ένα ωραίο tip για να αξιοποιήσουμε τους χρησιμοποιημένους λοβούς βανίλιας είναι να αρωματίσουμε με αυτούς ζάχαρη, κρυσταλλική ή άχνη, φτιάχνοντας σπιτική ζάχαρη βανίλιας.

27.01.2023| Updated: 29.09.2023
ζάχαρη βανίλιας

Ένα ωραίο tip για να αξιοποιήσουμε τους χρησιμοποιημένους λοβούς βανίλιας είναι να φτιάξουμε με αυτούς ζάχαρη βανίλιας, δηλαδή να τους χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη.

Η φυσική βανίλια είναι ένα αρκετά ακριβό προϊόν συγκριτικά με τη βανιλίνη, αλλά το άρωμά της είναι ασύγκριτα καλύτερο. Ενώ η βανιλίνη χαρίζει στα γλυκά ένα σχεδόν παιδικό άρωμα, που έχουμε συνδέσει με κάποια γλυκά όπως η κρέμα κατσαρόλας και το λευκό παγωτό, εντούτοις είναι συνθετική και το άρωμά της είναι κάπως μονοσήμαντο. Η φρέσκια βανίλια από την άλλη έχει πιο πολύπλοκο και πολυεπίπεδο άρωμα, βαθύ και συναρπαστικό και «αναβαθμίζει» τα γλυκά μας όπου κι αν μπει, από ένα απλό κέικ και μία κρέμα μέχρι μια μαρμελάδα. Παρά την τσουχτερή τιμή της, το καλό είναι ότι ο λοβός της μπορεί να αξιοποιηθεί ξανά, ακόμα και αφού έχουμε αφαιρέσει από μέσα τους σπόρους, γιατί έστω κι έτσι παραμένει πολύ αρωματικός. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε λοιπόν για να αρωματίσουμε ζάχαρη.

Πριν χρησιμοποιήσουμε τον λοβό

Αν ο κομμένος και χρησιμοποιημένος λοβός είχε χρησιμοποιηθεί πριν για να αρωματίσει κάποιο υγρό όπως γάλα, κρέμα γάλακτος κ.λπ. και άρα είναι λερωμένος, τον ξεπλένουμε γρήγορα, τον σκουπίζουμε απαλά και τον βάζουμε στον φούρνο (να είναι προθερμασμένος), στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει. Καλό είναι να τον βάλουμε απευθείας στη σχάρα του φούρνου, για να κυκλοφορεί ο αέρας από όλες τις μεριές. Αφού στεγνώσει, τον βγάζουμε και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τώρα είναι έτοιμος για να αρωματίσουμε τη ζάχαρη.

1ος τρόπος: Με κρυσταλλική ζάχαρη

Βάζουμε τον λοβό ολόκληρο μέσα σε ένα βάζο κρυσταλλική ζάχαρη και τον αφήνουμε εκεί για τουλάχιστον 1 εβδομάδα, ανακινώντας κάθε τόσο.

2ος τρόπος: Με άχνη ζάχαρη

Αλέθουμε τον λοβό στο μούλτι μαζί με 100 γρ. άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει εντελώς σκόνη. Αυτή είναι μια καλή αναλογία. Αν έχουμε περισσότερους λοβούς, μπορούμε να αυξήσουμε και τη ζάχαρη.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζάχαρη βανίλιας

  • Μπορούμε με αυτή να πασπαλίσουμε όποιο γλυκό θέλουμε, πριν το σερβίρουμε, π.χ. ένα κέικ, μια τάρτα φρούτων ή όποιο άλλο γλυκό θέλουμε.
  • Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όταν φτιάχνουμε ένα γλυκό αντικαθιστώντας τη ζάχαρη της συνταγής μας με ζάχαρη βανίλιας.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών