ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πως προετοιμαζουμε τα ψαρια για την… κατάψυξη

-Καθαρίζουμε τα ψάρια σχολαστικά από εντόσθια, λέπια (όσα έχουν) και βράγχια, καθώς αυτά τα μέρη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αλλοιώσεις και δεν αντέχουν για πολύ …

24.05.2016| Updated: 25.06.2021
Πως προετοιμαζουμε τα ψαρια για την… κατάψυξη

-Καθαρίζουμε τα ψάρια σχολαστικά από εντόσθια, λέπια (όσα έχουν) και βράγχια, καθώς αυτά τα μέρη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αλλοιώσεις και δεν αντέχουν για πολύ καιρό, ακόμη και στην κατάψυξη.

-Αφαιρούμε επίσης τα κοφτερά πτερύγια, για να μην τρυπήσουν τα πακέτα στα οποία θα τα τυλίξουμε.

-Τα πλένουμε πολύ καλά, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε σχολαστικά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να απομακρύνουμε την παραμικρή ποσότητα αίματος.

-Τα τυλίγουμε με μεμβράνη ένα-ένα και τα τακτοποιούμε στην κατάψυξη.

Τα μεγαλύτερα ψάρια (όπως σφυρίδα, ροφός, σολομός κ.ά.) είναι προτιμότερο να τα κόψουμε σε μεγάλες φέτες ή φιλέτα, πάχους περίπου 2 – 2,5 εκ. (μπορούμε να ζητήσουμε να μας τα ετοιμάσουν στο ψαράδικο). Αφήνουμε το δέρμα σε κάθε φέτα, ωστόσο αφαιρούμε τυχόν μεγάλα κόκαλα που εξέχουν και κόβουμε σύρριζα τα κοφτερά πτερύγια με ένα μεγάλο, γερό ψαλίδι. Βάζουμε τις φέτες-φιλέτα τη μία πάνω στην άλλη, στρώνοντας ενδιάμεσα αντικολλητικό χαρτί, για να ξεκολλάνε εύκολα όταν θέλουμε να πάρουμε κάποια ποσότητα από την κατάψυξη. Φτιάχνουμε πακέτα από 4 – 6 φέτες-φιλέτα και τυλίγουμε κάθε πακέτο σφιχτά πρώτα με διάφανη μεμβράνη.

Τα μεσαία ψάρια (όπως γόπες, λαβράκια, τσιπούρες, μπαρμπούνια κ.ά.) τα συσκευάζουμε το καθένα ξεχωριστά, τυλιγμένο καλά σε μεμβράνη. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε επιπλέον και σε πλαστική σακούλα για τρόφιμα.

Τα μικρά ψάρια (όπως γαύρος, μαρίδα, σαρδέλες κ.ά.) μπορούμε να τα πακετάρουμε μαζί τυλίγοντάς τα καλά σε μεμβράνη, σε επαρκή ποσότητα για ένα μαγείρεμα (π.χ. 1 κιλό). Ιδίως τα μικρά ψάρια, αλλά και τα καλαμάρια και το χταπόδι (αφού ασφαλώς τα έχουμε καθαρίσει πολύ καλά πριν), μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε επίσης σε τάπερ και να το γεμίσουμε με νερό μέχρι να τα καλύψει. Να τα «φυλακίσουμε» δηλαδή μέσα σε πάγο, γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από το «έγκαυμα» της κατάψυξης και την αφυδάτωση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών