ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς ψωνίζουμε ποιοτικά λαχανικά;

4 συμβουλές για «έξυπνες» αγορές

29.01.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Πώς ψωνίζουμε ποιοτικά λαχανικά;

4 συμβουλές για «έξυπνες» αγορές!

1. Επιλέγουμε «terroir». Είναι αποδεδειγμένο ότι ορισμένα φυτά και ποικιλίες «δουλεύουν» καλύτερα σε ορισμένους τόπους, δίνοντας πιο εύγευστους καρπούς. Αναζητάμε, λοιπόν, όσο αυτό είναι δυνατό, λαχανικά με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή με γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ), καθώς έχουν καλλιεργηθεί σε ιδανικές γεωκλιματικές συνθήκες, με προδιαγραφές που τους εξασφαλίζουν νοστιμιά και ποιότητα. Εκτός από τα ΠΟΠ λαχανικά, υπάρχουν και αρκετά που έχουν συνδεθεί με ορισμένους τόπους – οι πατάτες Τριπόλεως, οι αγκινάρες Τήνου, οι μελιτζάνες Λεωνιδίου, οι πιπεριές Μακεδονίας, τα πράσα Αριδαίας, τα σπαράγγια Καβάλας, τα σκόρδα του Έβρου είναι μερικά εξ αυτών. Η μακρόχρονη, συσσωρευμένη εμπειρία των καλλιεργητών αφήνει το ποιοτικό της αποτύπωμα στο τελικό προϊόν.

2. Διαλέγουμε παραγωγό και έμπορο. Τα λαχανικά δεν είναι προϊόντα μηχανής – η ποιότητά τους, το πόσο νόστιμα, θρεπτικά και ασφαλή είναι εξαρτώνται από τον παραγωγό ή την εταιρεία παραγωγής, τις τεχνικές που εφαρμόζει, τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει τα καλλιεργητικά προβλήματα, την επιστημοσύνη και το μεράκι του. Χτίζουμε, λοιπόν, σχέση εμπιστοσύνης με τον ίδιο τον καλλιεργητή, όπου αυτό είναι δυνατόν (σε λαϊκές και πιστοποιημένα αγροκτήματα), ή αναζητούμε έντιμο έμπορο, που φέρνει νόστιμα λαχανικά και είναι έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις απορίες μας. 

3. Προσέχουμε από πού ψωνίζουμε. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με πλανόδιους πωλητές/παραγωγούς, χωρίς «ταυτότητα» και «αυτοσχέδια» μαγαζιά που λειτουργούν εκτός θεσμικού πλαισίου. Προτιμάμε να ψωνίζουμε από πιστοποιημένα και θεσμοθετημένα σημεία (λαϊκές αγορές, οργανωμένα μανάβικα, σούπερ μάρκετ, φάρμες και παραγωγούς με πιστοποίηση).

4. Προτιμάμε βιολογικά. Αν και όσο μπορούμε, επιλέγουμε βιολογικά λαχανικά, καθότι έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση ορμονών και χημικών μέσων φυτοπροστασίας και λίπανσης και, επομένως, δεν έχουν υπολείμματα χημικών που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας. Για όσους είναι δύσπιστοι για την «καθαρότητα» των βιολογικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ας αναφέρουμε μόνο ότι γίνονται έλεγχοι από ιδιωτικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας και οι οποίοι παρέχουν και τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Οι οργανισμοί αυτοί οφείλουν να εξετάζουν τουλάχιστον το 5% των βιολογικών προϊόντων που παράγουν – διακινούν οι πελάτες τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και, σε περίπτωση που ανακαλύψουν πρόβλημα, πρέπει να διαγράφουν από τις λίστες τους τον παραβάτη.

Προσοχή: Διαβάζουμε τις ετικέτες που θα πρέπει να γράφουν το εξής: «Προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή «Προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο». Κάθε άλλη επισήμανση -όπως «οικολογικά προϊόντα», «αγνά» ή «παραδοσιακά» τρόφιμα κ.ά.- δεν αποτελεί εχέγγυο για τον τρόπο παραγωγής του προϊόντος. Αν αγοράζουμε κατευθείαν από τον παραγωγό, ζητάμε να μας δείξει τα σχετικά πιστοποιητικά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT