ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς θα φτιάξουμε μπέργκερ σαν… επαγγελματίες

Τι κιμά παίρνουμε; Πώς το ζυμώνουμε, πώς το πλάθουμε;

13.09.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς θα φτιάξουμε μπέργκερ σαν… επαγγελματίες

Τι κιμά παίρνουμε

  • Ο ιδανικός κιµάς για να φτιάξουμε µπέργκερ είναι ο µοσχαρίσιος ή ο βοδινός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τις αναμείξεις της αρεσκείας μας. Μια καλή αναλογία για ανάµεικτο κιµά είναι 70% µοσχάρι και 30% χοιρινό.
  • Αν καταπιανόµαστε συχνά µε κιµαδοµαγειρέµατα, µπορούµε να προµηθευτούµε µια χειροκίνητη κρεατοµηχανή και να κόβουµε µόνοι µας κιµά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχουµε την ποιότητα και επιπλέον παρασκευάζουµε πιο… µερακλίδικα µπιφτέκια αναµειγνύοντας διαφορετικά είδη κρέατος.
  • Χρειαζόµαστε ένα µετρίως λιπαρό κοµµάτι κρέατος (µε 20 – 25% λίπος), που θα βοηθήσει το µπιφτέκι να μείνει ζουμερό και αφράτο μετά το ψήσιµο. Τέτοιο είναι η σπάλα και η ελιά και το κοµµάτι της ράχης, απ’ όπου παίρνουµε τις µπριζόλες. Περισσότερο λίπος έχει η λάπα, που επίσης µπορούµε να χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν θέλουµε να φτιάξουµε κοτοµπέργκερ, ζητάµε κιµά από µπούτι, που έχει περισσότερο λίπος απ’ ό,τι το στήθος και άρα το µπέργκερ θα γίνει πιο ζουµερό.

Τι άλλο μπορούμε να προσθέσουμε

  • Το µπιφτέκι του µπέργκερ οι Αµερικανοί το φτιάχνουν ανακατεύοντας ελαφρώς τον κιµά µε κάποια σάλτσα, όπως είναι η όιστερ ή γούστερ σος, η κέτσαπ ή η σόγια σος. Αυτές ενισχύουν τη γεύση και κυρίως λειτουργούν «αποσµητικά» στην έντονη µυρωδιά του βοείου κρέατος.
  • Ακόµη, πολλοί σεφ βάζουν κρεµµύδι, πολύ ψιλοκοµµένο ή χοντροτριμμένο, προσθήκη που δίνει υγρασία στο µπέργκερ.
  • Στη νοστιµιά συµβάλλουν τα φρέσκα ή ξερά µυρωδικά. Ταιριάζουν η ρίγανη, το θυµάρι, η µαντζουράνα, ο ξερός κόλιανδρος. Χρησιµοποιούµε ένα µυρωδικό για να δώσουµε σαφή αρωµατικό χαρακτήρα στο µπέργκερ.
  • Φυσικά, µπορούµε να φτιάξουµε και ένα ενισχυµένο, «κανονικό» µπιφτέκι, στου οποίου το µείγµα θα προσθέσουµε, εκτός από τα µυρωδικά, τριµµένο κρεµµύδι, αυγό, φρυγανιά ή ψωµί και ελαιόλαδο.

Πώς το ζυμώνουμε, πώς το πλάθουμε

  • Στην περίπτωση που χρησιµοποιήσουµε µόνο κιµά και ένα µυρωδικό, ζυµώνουµε ελαφρώς µέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αντίθετα, στα ελληνικού τύπου µπιφτέκια χρειάζεται καλό ζύµωµα µε βρεγµένα χέρια και, µόλις ετοιµάσουµε το µείγµα, το βάζουµε στο ψυγείο για µισή µε µία ώρα. 
  • Πλάθουµε στρογγυλά µπιφτέκια πάχους 1,5 – 2 εκ. Αν το µπέργκερ είναι πολύ λεπτό, θα στεγνώσει, ενώ, αν είναι πολύ παχύ, είναι πιθανό να καεί εξωτερικά και µέσα να παραµείνει άψητο. Γι’ αυτό εξασφαλίζουµε πως όλα έχουν ίδιο πάχος.

Τι ψωμάκι χρησιμοποιούμε

Κάνοντας µια βόλτα στην αγορά, θα βρούμε υπόγλυκα µπριοσάκια, που ταιριάζουν πολύ στα µπέργκερ µε τυρένιες σάλτσες, µοναστηριακού τύπου ολικής άλεσης για τα µπέργκερ με δυνατό «βοδινό» κιμά, πολύσπορα ατοµικά καρβελάκια για αµιγώς µοσχαρίσια µπιφτέκια συνοδεία λαχανικών, όπως και πατατόψωµα, που θα ταίριαζαν σε ανάµεικτα µπέργκερ από χοιρινό και µοσχαρίσιο κρέας µε σπιτική σάλτσα µπάρµπεκιου. Συνδυάζουµε ακόµη και πιο ιδιαίτερο ψωµί, όπως τζιαπάτα, καµπαγιού ή και πολυτελείας, µε το µπιφτέκι της αρεσκείας µας. Αν δεν βρούμε, παραγγέλνουμε εγκαίρως από το φούρνο της γειτονιάς μας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών