ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πόσο αθώα είναι τα «βιομηχανικά» παγωτά;

Εχουν συντηρητικά; Τι γάλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους; Τι πρέπει να ξέρουμε για τη σωστή συντήρησή τους; Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα light;

21.08.2014| Updated: 25.06.2021
Πόσο αθώα είναι τα «βιομηχανικά» παγωτά;

Δεδομένου ότι ελάχιστοι φτιάχνουμε παγωτό στο σπίτι και η τσέπη μας δεν επιτρέπει πάντα την αγορά ενός ακριβού, βιοτεχνικού τύπου παγωτού χύμα, πόσο ανθυγιεινή είναι η συνήθεια να τρώμε τα βιομηχανοποιημένα παγωτά που βρίσκουμε στο εμπόριο; Οχι τόσο όσο φανταζόμαστε, χωρίς αυτό -σας προλαβαίνω- να σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε υπερβολές. Το παγωτό είναι πιο αθώο από άλλα «σνακ»: τα επεξεργασμένα, τυποποιημένα γλυκίσματα, ντόνατς κ.λπ.

«Τα παγωτά, ακόμη και τα τυποποιημένα, είναι αξιοπρεπή προϊόντα τα οποία μπορούμε να απολαμβάνουμε, φτάνει να μην κάνουμε υπερβολές», λέει ο παθολόγος – διατροφολόγος Γιώργος Πανοτόπουλος. «Στις μεγάλες βιομηχανίες δεν τίθεται θέμα ποιοτικού ελέγχου. Το μόνο που πρέπει πραγματικά να προσέχουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο συντηρούνται. Δεν τρώμε ποτέ ένα παγωτό που έχει ξεπαγώσει και παγώσει ξανά, καθότι πρόκειται για προϊόν πλούσιο σε συστατικά που εύκολα μπορούν να αναπτύξουν μικρόβια όταν “χάσει” τη θερμοκρασία του. Οταν το καταψύχουμε πάλι, ουσιαστικά καταψύχουμε και συντηρούμε τα μικρόβια αυτά».

Και αν δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την ασφάλεια του παγωτού, πώς πάμε από θρεπτική αξία; «Καμία βιομηχανία δεν χρησιμοποιεί φρέσκο γάλα στα παγωτά της», διευκρινίζει ο καθηγητής στο εργαστήριο γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεόφιλος Μασούρας. «Παρ’ όλα αυτά, η σκόνη γάλα που χρησιμοποιείται δεν χάνει απαραιτήτως όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος, καθώς η θρεπτική αξία καθορίζεται από συστατικά όπως το λίπος, οι πρωτεΐνες, η λακτόζη, που εμπεριέχονται και στη σκόνη. Επίσης σημαντικό είναι πως τα παγωτά δεν έχουν (γιατί δεν χρειάζονται) συντηρητικά. Το μείγμα που παρασκευάζεται περιλαμβάνει το γάλα σκόνη, τα διάφορα σιρόπια, δηλαδή τη ζαχαρούχο ύλη που απαιτείται, κρέμα γάλακτος και κάποιες μικροποσότητες από γαλακτοποιητές και σταθεροποιητές, που συμβάλλουν ώστε το μείγμα να είναι ομοιόμορφο (αυτά είναι τα Ε που θα δείτε στη συσκευασία). Στη συνέχεια όλο αυτό παστεριώνεται και έπειτα καταψύχεται, οπότε δεν χρειάζονται συντηρητικά».

Και όσον αφορά τα διάφορα φοινικέλαια που διαβάζουμε συχνά ότι χρησιμοποιούνται, δεν συνεπάγονται τρανς λιπαρά; «Οχι απαραίτητα. Εξαρτάται από τη διαδικασία υδρογόνωσης του ελαίου που κάνει κάθε βιομηχανία και από το αν αυτή έχει αστοχίες. Συχνά περιέχουν κορεσμένα λίπη, που πρέπει να αποφεύγουμε. Τα έλαια φυτικής προέλευσης χρησιμοποιούνται στα παγωτά γιατί είναι πιο ουδέτερα και φθηνά».

Εν ολίγοις, τα βιομηχανοποιημένα παγωτά είναι επεξεργασμένα προϊόντα, άρα δεν είναι τα πλέον αγνά. Καλό είναι λοιπόν να τα καταναλώνουμε με μέτρο, χωρίς να τα στερούμαστε.

Αυτά που σίγουρα πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα παγωτά light, σύμφωνα και με τους δύο επιστήμονες. Παρότι περιέχουν λιγότερα λιπαρά, η διαφορά δεν είναι τόση ώστε να δικαιολογεί τη συχνότατη κατανάλωση που κάνουν αρκετοί εφησυχάζοντας με τον όρο light. «Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να φάει κανείς ένα κανονικό παγωτό σε μικρότερη ποσότητα», λέει ο κ. Πανοτόπουλος. «Δεν έχουν μεγάλη διαφορά σε λίπος από τα κανονικά παγωτά», συνεχίζει ο κ. Μασούρας. «Δυστυχώς, περιλαμβάνουν υποκατάστατα του λίπους, πρόσθετα που ούτε γνωρίζουμε και καλό είναι να αποφεύγουμε. Ετσι κι αλλιώς, όπως με όλα, και στα παγωτά χρειάζεται μέτρο. Ενα με δύο παγωτά την εβδομάδα είναι αρκετά».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών