ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πότε βγαίνουν τα νέα κρασιά

Τα νέα κρασιά εσοδείας 2014 θα είναι έτοιµα µετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μιλάµε, βέβαια, για νεαρά µυρωδάτα κρασιά χωρίς τη γοητεία της ωριµότητας.

23.12.2014| Updated: 25.06.2021
Πότε βγαίνουν τα νέα κρασιά

Ξέρω ότι πολλοί περιμένουν να γευτούν το κρασί της νέας χρονιάς κάθε χρόνο τέτοια εποχή… Η γέννηση του καινούργιου επιτρέπει να επενδύσουμε προσδοκίες και αποτελεί σφραγίδα για την εξασφάλιση της συνέχειας. Απλά: όσο γεννιούνται καινούργια πράγματα, η ζωή συνεχίζεται… Το κρασί -όπως καθετί καινούργιο, εδώ που τα λέμε- θέλει χρόνο για να αποδείξει την αξία του, λίγο ή πολύ ανάλογα με την ποικιλία, το χρώμα και την περιοχή. 

Οσοι τρελαίνονται για το Beaujolais Nouveau και το περιμένουν κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου ας γνωρίζουν ότι αφήνονται να ξεγελαστούν από έναν μεγάλο μύθο που έχει στηθεί με εξαιρετική μαεστρία γύρω από ένα πολύ μέτριο νεαρό κρασί, που δεν αντέχει παρά για λίγους μήνες στο μπουκάλι του. Δεν πειράζει, και οι ενήλικοι χρειάζομαστε τον Αη Βασίλη μας. Απλώς πιείτε τα φετινά Beaujolais Nouveau γρήγορα. 

Φέτος, πολλά επώνυμα και καλά κρασιά τελείωσαν λόγω τουρισμού, εξαγωγών και wine bars, που επιτέλους έφεραν το ελληνικό κρασί στα μέτρα και στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Ευτυχές γεγονός, για να μην κλαιγόμαστε κιόλας. Δεδομένης της έλλειψης και εν όψει των Χριστουγέννων, η πίεση για να βγει η νέα εσοδεία αυξήθηκε. Οι πρώτες λευκές ετικέτες εσοδείας 2014 έκαναν την εμφάνισή τους από τις αρχές Νοεμβρίου. Η συγκομιδή έγινε τον Αύγουστο ή και σε κάποιες περιπτώσεις τον Σεπτέμβρη και δύο με τρεις μήνες αργότερα το κρασί είναι κιόλας στο ποτήρι μας. Εντάξει, ας το γευτούμε, ας το δοκιμάσουμε, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα πολύ νέο κρασί, φρέσκο, με σπιρτάδα που ενδεχομένως τσιμπάει στη γλώσσα, αλλά μέχρι εκεί. Μετά τις γιορτές θα έχουμε τα ροζέ εσοδείας 2014. 

Οσο για το κόκκινο, το νέο κρασί εσοδείας 2014 θα είναι έτοιμο επίσης μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Και πάλι, βέβαια, μιλάμε για νεαρά μυρωδάτα κρασιά χωρίς τη γοητεία της ωριμότητας. Τα πρώτα βαρελίσια κόκκινα θα βγουν μετά το Πάσχα. Τα περισσότερα θα ξεμυτίσουν ή θα είναι προτιμότερο να καταναλωθούν το καλοκαίρι ή την εποχή του επόμενου τρύγου. 

Αν από την άλλη θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε κρασιά παλαιότερων ετών, εφόσον τα έχετε συντηρήσει σωστά ή είστε σίγουροι ότι τα σημεία από όπου θα τα προμηθευτείτε τα έχουν προσέξει όπως τους ταιριάζει.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών