ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Προσεχώς, ελληνικό γάλα με τη βούλα

Το ελληνικό σήμα θα δίνεται με βάση κάποιες προδιαγραφές για να ξέρουμε τι αγοράζουμε όταν διαλέγουμε «ελληνικό».

13.12.2016
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

«Το καλό πράγμα αργεί να γίνει». Αυτή η φράση έρχεται ξανά και ξανά στον νου μου κάθε φορά που ακούω και ξανακούω μια εξαγγελία – διά στόματος πολιτικών συνήθως. Πάνε λοιπόν σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος για το ελληνικό σήμα στα προϊόντα για τα τρόφιμα (αλλά και για οποιαδήποτε άλλα προϊόντα διατυπωθεί αίτημα) και δυόμισι από τότε που βγήκαν οι προδιαγραφές για το ελληνικό γάλα, αλλά ελληνικό γάλα δεν είδαμε.

Και εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι. Δεν εννοώ βέβαια ότι δεν κυκλοφορεί ελληνικό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από ελληνικές πρώτες ύλες στην αγορά, αλλά ότι δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει γάλα που να φέρει επίσημη επισήμανση ως ελληνικό προϊόν. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το ελληνικό σήμα θα δίνεται με βάση κάποιες προδιαγραφές και βέβαια θα εξετάζεται αν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές για να ξέρουμε τι αγοράζουμε όταν διαλέγουμε «ελληνικό».

Παρότι η νομοθεσία έχει ψηφιστεί και οι προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα απονέμεται το σήμα έχουν θεσπιστεί από τον Μάιο του 2012, σήμα δεν έχει κυκλοφορήσει. Οι εταιρείες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά η διαδικασία έχει κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής… κωλυσιεργίας, που αφήνει για αύριο ό,τι δεν έχει λήξει από χθες.

Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης, έμαθα ότι οι Αρχές περιμένουν την εικαστική δημιουργία του σήματος, που θα ολοκληρωθεί… σύντομα. Αμέσως μετά, οι εταιρείες που παράγουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να καταθέσουν αίτηση για την απόκτηση του σήματος, που θα σημαίνει ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν θα είναι ελληνικές καθώς και ότι η συσκευασία του προϊόντος θα γίνεται στην Ελλάδα.

Και οι ελληνικές σημαίες που κυκλοφορούν πάνω σε διάφορα προϊόντα; Πρόκειται για εμπορικά σήματα, που τοποθετούνται κατ’ επιλογήν των εταιρειών – ανθρώπων που παράγουν τα προϊόντα, ουσιαστικά μια «δήλωση ελληνικότητας». Το αν λέει αλήθεια ή ψέματα αυτός που κάνει τη δήλωση εξαρτάται από το ήθος και την αξιοπιστία του – δεν υπόκειται σε κάποιον έλεγχο με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Από την άλλη, βέβαια, πολλά τρόφιμα στη συσκευασία τους παρέχουν πληροφορίες που εξασφαλίζουν την ελληνικότητά τους. Διαλέγετε και παίρνετε ή απλώς περιμένετε.

Σημειώστε πως οι υπηρεσίες ετοιμάζουν και το ανάλογο σήμα για το ελαιόλαδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών