ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Προσεχώς ντομάτες

Τέτοια εποχή περιµένω µε αδηµονία τις πρώτες καλοκαιρινές ντοµάτες για να γευτώ το λαχανικό που στερήθηκα όλο το χειµώνα

07.06.2017| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Προσεχώς ντομάτες

Τέτοια εποχή περιµένω µε αδηµονία τις πρώτες καλοκαιρινές ντοµάτες για να γευτώ το λαχανικό που στερήθηκα όλο το χειµώνα. Γνωστοί και φίλοι µε κοιτούν παράξενα όταν στα εστιατόρια απορρίπτω µια σαλάτα τους χειµωνιάτικους µήνες µόνο και µόνο γιατί περιέχει ντοµάτα. Οµως, έχω τους λόγους µου. Η παραγωγή της ντοµάτας το χειµώνα απαιτεί µεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Συνήθως έχει περισσότερα φυτοφάρµακα, εφόσον δεν µεγαλώνει σε φυσιολογικές συνθήκες και χρειάζεται µεγάλη «υποστήριξη». Κυρίως όµως είναι άνοστη, οπότε τι νόηµα έχει; Θα µου πείτε και το καλοκαίρι τα πράγµατα γευστικώς δεν είναι πάντα αξιόλογα. Στατιστικά, όµως, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες. Λίγο πριν οι πρώτες υπαίθριες ντοµάτες ξεµυτίσουν στην αγορά, µπορούµε να µάθουµε µικρά µυστικά που θα µας βοηθήσουν να διαλέξουµε τις καλύτερες. 

Παρά τις άοκνες προσπάθειες καταναλωτών και παραγωγών, των πρώτων που επιµένουν να τις ζητούν και των δεύτερων που ανταποκρίνονται καλλιεργώντας τες, η ντοµάτα αγαπά το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη ζέστη. Προσοχή, όχι τον καύσωνα, που κάνει το φυτό να υποφέρει και άρα ο καρπός που αποδίδει είναι υποβαθµισµένος. Ετσι, το κατακαλόκαιρο είναι πολύ πιθανό να βρείτε «καµένες» και άρα άγευστες ντοµάτες.

Να προτιµάτε επίσης τις ντοµάτες που έχουν σπόρια. Οι στείρες ντοµάτες δείχνουν πως για την καρπόδεση έχουν χρησιµοποιηθεί ορµόνες, πρακτική που ακολουθείται κυρίως στο θερµοκήπιο, αφού κάτω από τους 13 βαθµούς Κελσίου η ντοµάτα δυσκολεύεται να «δέσει» καρπό. Ετσι κι αλλιώς όµως, η χρήση ορµονών εξασφαλίζει µεγαλύτερη παραγωγή, κάτι που βέβαια και πάλι σηµαίνει λιγότερη γεύση και θρεπτική αξία καθώς τα θρεπτικά συστατικά µοιράζονται σε περισσότερους καρπούς. 

Στη βιολογική καλλιέργεια απαγορεύεται η χρήση ορµονών. Αν όµως δεν προτιµήσετε βιολογικές ντοµάτες, αγοράστε τες λίγο άγουρες και αφήστε τες εκτός ψυγείου για 2 – 3 ηµέρες. Θα γλιτώσετε υπολείµµατα φυτοφαρµάκου. Τέλος, προτιµήστε ντοµάτες µικρότερου µεγέθους, έχουν συνήθως καλύτερη γεύση. Καλό είναι, επίσης, να εντοπίσετε στη λαϊκή τους παραγωγούς που παράγουν νόστιµες ντοµάτες, γιατί αυτό σηµαίνει ότι έχουν κάνει µεγαλύτερη προσπάθεια και τους δίνετε το κίνητρο να συνεχίσουν.  

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών