ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τα ατού του ατμού

4 λόγοι που θα σας κάνουν να μεγιρέψετε στον... ατμό.

28.01.2019| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Τα ατού του ατμού

Γρήγορη, απλή, ελαφριά και πάνω απ’ όλα πεντανόστιμη είναι η μαγειρική στον ατμό, αφού οι πρώτες ύλες δεν ταλαιπωρούνται με πολύωρα μαγειρέματα κι έτσι κρατούν όλη τη γεύση και τα αρώματά τους. 

  1. Η μαγειρική στον ατμό είναι ελαφριά και συνάμα διατηρεί 20% περισσότερο από κάθε άλλο τρόπο μαγειρέματος τη θρεπτική αξία των τροφών, χαρίζοντάς μας τη γεύση τους ατόφια. Αντίθετα, το παρατεταμένο μαγείρεμα στις κατσαρόλες και το ψήσιμο στο φούρνο, οι υψηλές θερμοκρασίες και η άμεση επαφή των υλικών με το νερό, το ελαιόλαδο ή τις σάλτσες καταστρέφουν σημαντικό μέρος των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των υδατοδιαλυτών συστατικών των τροφών.
  2. Το μαγείρεμα στον ατμό είναι εύκολο, αφού δεν απαιτεί πολύπλοκη ή χρονοβόρα προεργασία, και γρήγορο, αφού η παρασκευή των γευμάτων δεν ξεπερνά στις περισσότερες των περιπτώσεων τα 35 λεπτά. Δεν απαιτείται η απόλυτη αφοσίωσή μας πάνω από το τσουκάλι, όπως γίνεται με το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, αφού το φαγητό δεν χρειάζεται ούτε καν ανακάτεμα.
  3. Μπορεί να μην έχουμε ξεροψημένες επιφάνειες ή μελωμένες σάλτσες, όμως το γευστικό αποτέλεσμα ενός «ατμιστού» φαγητού απογειώνεται με ορισμένα απλά και «νόστιμα» κόλπα. Αντικαθιστώντας μέρος του νερού με κρασί, μυρωδάτους ζωμούς, «τσάγια» μυρωδικών, μπίρα, χυμούς και, επίσης, προσθέτοντας στο υγρό μυρωδικά και μπαχαρικά, θα δημιουργηθεί ένας μυρωδάτος ατμός που θα δώσει τη νοστιμιά του στις πρώτες ύλες μας. Μάλιστα, εφαρμόζοντας πολλαπλούς συνδυασμούς, μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα διαφορετικές πατάτες στον ατμό.
  4. Μαγειρεύοντας στον ατμό, εξοικονομούμε ενέργεια, αφού αφενός ο χρόνος μαγειρέματος είναι σύντομος, αφετέρου αξιοποιούμε στο έπακρον την παραγόμενη θερμότητα.

Ατμός VS Βρασμού

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μαγείρεμα σε νερό που έχει ξεπεράσει τους 100° C. Στο μαγείρεμα στον ατμό, ο κανόνας λέει ότι το νερό δεν πρέπει να ακουμπά τα υλικά, ενώ κατά το βρασμό οι τροφές μένουν μέσα στο νερό και «διαχέουν» όλη τη νοστιμιά τους. Οι βιταμίνες, οι χρωστικές και οι λοιπές υδατοδιαλυτές ουσίες «προτιμούν» τον ατμό, επειδή τους επιτρέπει να παραμένουν ζωντανές μέσα στα τρόφιμα. Το βράσιμο είναι ιδανικό κυρίως όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ζωμό που δημιουργείται στην κατσαρόλα για να φτιάξουμε μια σούπα ή να εμπλουτίσουμε μια άλλη συνταγή, όπως ριζότο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών