Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, μαθαίνουμε τα πάντα για το ιδιαίτερο ψητό με τη βαθιά νοστιμιά.
- Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, το αγριογούρουνο έχει πιο λεπτή μυρωδιά και γεύση από το εξημερωμένο χοιρινό. Το κρέας του συμπεριφέρεται σαν «ευγενές κυνήγι».
- Αγαπά τα απλά μαριναρίσματα, ακριβώς γιατί η νοστιμιά και η μυρωδιά του δεν είναι τόσο βαριές ώστε να χρειάζεται να ελαφρύνουν.
- Του ταιριάζουν τα «ξυλώδη» μυρωδικά, όπως το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και το θυμάρι. Επίσης, τα πιο δυναμικά μπαχαρικά, όπως το μπαχάρι, το κεδροκούκουτσο και η κανέλα.
- Ένα μεγάλο μπούτι μπορεί να φτάσει και τα 4 ή 5 κιλά, χωρίς οστό. Ανάλογα με τις μερίδες κάθε συνταγής, επιλέγουμε και κομμάτι: για πολλούς συνδαιτυμόνες το μπούτι και το μπροστινό (σπάλα) είναι ό,τι πρέπει.
- Η διάθεσή του ξεκινά αρχές Δεκέμβρη σε κρεοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είναι σχεδόν πάντοτε εκτροφής, από ελληνικές φάρμες, κυρίως της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας.
- Το ρεπορτάζ μας έδειξε ότι η εκτροφή των ελληνικών αγριογούρουνων (όπως και του ελληνικού μαύρου χοίρου) έχει αρχίσει να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία για δύο λόγους: από τη μία το ακριβό του σιτηρέσιο (βελανίδια, χαρούπια κ.ά.) αποθάρρυνε κάποιες από τις μονάδες εκτροφής να συνεχίσουν, από την άλλη η οικονομική κρίση ώθησε τους περισσότερους καταναλωτές να επιλέγουν απλό χοιρινό έναντι του αγριόχοιρου ή του μαύρου χοίρου, των οποίων η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη.