ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τα πάντα για τις μπάμιες

Οι Γάλλοι τις αποκαλούν ελληνικά κέρατα, το όνομά τους όμως το πήραν από τους Αραβες και τους Ανατολικοαφρικανούς.

02.06.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Τα πάντα για τις μπάμιες

Οι Γάλλοι τις αποκαλούν ελληνικά κέρατα, το όνομά τους όμως το πήραν από τους Αραβες και τους Ανατολικοαφρικανούς.

Μαγειρεμα: Στην Ελλάδα οι μπάμιες γίνονται λαδερές, με ντομάτα, με ή χωρίς πατάτα, αλλά και μαγειρεμένες με κρέας, συνήθως κοτόπουλο.

Για να «επιζήσουν» του μαγειρέματος και να μείνουν άθικτες, χωρίς να αποβάλουν τα σποράκια και τη βλέννα τους, χρειάζονται προσεκτικό καθάρισμα. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το επάνω μέρος από το κοτσάνι τους, προσέχοντας να μην κόψουμε τη βάση του που συγκρατεί τα σπόρια.

Απαραιτητη προετοιμασια: Βάζουμε τις μπάμιες σ’ ένα ταψάκι με ξίδι στον ήλιο για 2 ώρες ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό -ειδικά στα αστικά κέντρα όπου τα ευήλια μπαλκόνια με καθαρό αέρα σπανίζουν-, τις σοτάρουμε αρχικά σε λίγο ελαιόλαδο, χωρίς να τις ανακατέψουμε, και μετά τις σβήνουμε με ξίδι. Ενας άλλος τρόπος είναι να τις απλώσουμε σε ταψί, να τις ραντίσουμε με το ξίδι και να τις βάλουμε στο φούρνο στους 150° C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τη διαδικασία παρασκευής που θέλουμε.

Προσοχή στο χρόνο μαγειρέματός τους -θέλουν περίπου 20 λεπτά-, γιατί μπορεί να γίνουν εύκολα λαπάς. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να υπολογίσουμε το χρόνο μαγειρέματος των άλλων υλικών, ώστε να ξέρουμε πότε θα τις προσθέσουμε.

Μυρωδικα και μπαχαρικα: Ο μαϊντανός είναι το ταίρι τους. Αγαπάνε, όμως, και το δυόσμο, το μπαχάρι, το μακρυπίπερο, το πιπέρι Γουινέας.

Ταιριάζει με: Πουλερικά αλλά και με ροφό ή τσιπούρα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών