ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι προσέχουμε αγοράζοντας αυγά

Τι πρέπει να γνωρίζουμε αγοράζοντας αυγά;

26.09.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Shutterstock
Τι προσέχουμε αγοράζοντας αυγά

Τι πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία;

 1. Τύπος εκτροφής
 2. Ημερομηνία ανάλωσης
 3. Κατηγορία Α ή φρέσκα αυγά
 4. Αριθμός αυγών που περιέχονται στη συσκευασία
 5. Βάρος (η ένδειξη είναι γραμμένη στα Αγγλικά: Small έως 53 γρ., Μedium 53 – 63 γρ., Large 63 – 73 γρ., XLarge πάνω από 73 γρ.)
 6. Αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου που ήλεγξε τα αυγά
 7. Εμπορικό σήμα, διεύθυνση και τηλέφωνο του παραγωγού
 8. Ένδειξη ότι διατηρούνται στο ψυγείο

Τι πρέπει να αναγράφεται πάνω στο αυγό;

Πάνω στο αυγό αναγράφεται ο τρόπος εκτροφής, η χώρα προέλευσης και η μονάδα παραγωγής. Το πρώτο νούμερο που βλέπουμε αφορά στον τρόπο εκτροφής, τα γράμματα αφορούν στη χώρα προέλευσης και ο αριθμός που ακολουθεί σημαίνει τη μονάδα παραγωγής.

 • Ο τρόπος εκτροφής το 0 σημαίνει τα αυγά βιολογικής γεωργίας το 1 τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής το 2 τα αυγά αχυρώνα (είναι η σύγχρονη μορφή του παραδοσιακού κοτετσιού) και το 3 τα αυγά από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχία (τα αυγά εντατικής παραγωγής)
 • Η χώρα προέλευσης, π.χ. ΕL για την Ελλάδα
 • Η μονάδα παραγωγής (κάθε μονάδα έχει ένα νούμερο ως ιδιαίτερο κωδικό)

Συνεπώς, αγοράζοντας ένα αυγό μπορούμε με τα παραπάνω στοιχεία να ελέγξουμε απολύτως τη διαδρομή του από τη μονάδα παραγωγής έως το πιάτο μας.

Τι είναι τα αυγά εντατικής εκτροφής;

Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 3 πάνω στο κέλυφος. Πρόκειται για το 80% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι κότες ζουν σε κλωβούς, όπου ταΐζονται με δημητριακά και καλαμπόκι, αλλά δεν κινούνται. Οι κλωβοί είναι πλέον καλύτεροι απ’ ό,τι παλιά – σήμερα αντιστοιχούν 750 κ.εκ. για καθεμία κότα.

Ποια είναι τα αυγά αχυρώνα;

Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 2 πάνω στο κέλυφος. Αποτελούν το 10% των αυγών που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι η σύγχρονη μορφή του κοτετσιού, ο χώρος είναι κλειστός, αλλά διαμορφωμένος με στρωμνές και φωλιές. Οι κότες έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και να πετάνε. Για κάθε 9 κότες αντιστοιχεί 1 τ.μ. Ταΐζονται αποκλειστικά με καλαμπόκι.

Τι σημαίνει «ελευθέρας βοσκής»;

Τα ξεχωρίζουμε από την ένδειξη 1 πάνω στο κέλυφος. Οι κότες ζουν σε αχυρώνα με προκαθορισμένα από τη νομοθεσία ανοίγματα που τους επιτρέπουν να βγαίνουν έξω. Σε κάθε κότα αντιστοιχούν 4 τ.μ., ενώ τα ζώα κινούνται άνετα και βόσκουν έξω φυσική τροφή.

Ποια αυγά είναι βιολογικά;

Στο κέλυφος η ένδειξη είναι 0. Πρόκειται για τα αυγά που προέρχονται από κότες αποκλειστικά ελευθέρας βοσκής, που τρέφονται μόνο με πιστοποιημένες βιολογικές τροφές. Είναι πιο ασφαλή για την υγεία, καθώς η τροφή τους προέρχεται από καλλιέργειες καθαρές από φυτοφάρμακα και όχι γενετικά τροποποιημένες. Επιπλέον είναι και νοστιμότερα, καθώς η νοστιμιά του αυγού εξαρτάται άμεσα από την τροφή της κότας.

Ποια είναι η διαφορά του «ημέρας» από το «φρέσκο»;

Ο νόμος θεωρεί έξτρα φρέσκα ή ημέρας τα αυγά που βρίσκονται στο ράφι από 1 έως 4 μέρες μετά την ημέρα παραγωγής τους και φρέσκα όσα βρίσκονται στο ράφι έως και 28 μέρες μετά την παραγωγή τους. Τα ημέρας ή έξτρα φρέσκα, όπως και τα βιολογικά αυγά, πιστοποιούνται από την Agrocert, που είναι ο πιστοποιητικός φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναζητούμε το σχετικό σήμα στη συσκευασία.

Τι είναι τα αυγά με ω-3;

Τα αυγά εμπλουτίζονται με ω-3 λιπαρά (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) μέσω της διατροφής της κότας: οι όρνιθες διατρέφονται με τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινάλευρο, λινέλαιο, ιχθυέλαιο, αντράκλα κ.ά.). Τα ω-3 εξισορροπούν την επίδραση της χοληστερόλης στο αίμα. Τα εμπλουτισμένα με ω-3 αυγά πρέπει να τρώγονται μόνο βραστά, γιατί το τηγάνισμα τα καταστρέφει.

Είναι ασφαλή τα αυγά της αγοράς;

Η νομοθεσία προστατεύει πλέον τον καταναλωτή επαρκώς. Για την ασφάλεια του αυγού που αγοράζουμε δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε σωστά τις ενδείξεις που αναφέραμε ήδη. Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει η συντήρηση να γίνεται σωστά από το κατάστημα πωλήσεως και από εμάς τους ίδιους.

Πώς συντηρούνται σωστά;

 • Στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία ανάλωσής τους.
 • Η τοποθέτησή τους στις «αυγοθήκες» της πόρτας του ψυγείου δεν ενδείκνυται, γιατί το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας προκαλεί αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
 • Τα φυλάσσουμε πάντα στις ειδικές θήκες ή σε κλειστό δοχείο, γιατί το κέλυφος του αυγού έχει περίπου 17.000 πόρους και θα απορροφήσει τις οσμές των άλλων υλικών στο ψυγείο.
 • Τα βάζουμε με το μυτερό άκρο προς τα κάτω, έτσι ώστε ο αεροθάλαμος να μένει στη φυσική του θέση και ο κρόκος στο κέντρο.

Αγοράζουμε αυγά χύμα;

Δεν προτείνεται η αγορά χύμα αυγών, καθώς δεν υπάρχει σήμανση και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από πού έρχονται και αν έχουν περάσει από ωοσκοπικούς ελέγχους.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT