ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το cottage cheese στο μικροσκόπιο

Είναι ελληνικό ή εισαγόμενο; Περιέχει συντηρητικά; Πώς παρασκευάζεται;

13.12.2016| Updated: 22.01.2022
Το cottage cheese στο μικροσκόπιο

Το όνομά του σημαίνει «τυρί της αγροικίας» και το συναντάμε από τις αρχές του 19ου αιώνα στη Βόρεια Αμερική, από όπου και προέρχεται η παραδοσιακή συνταγή. Σε εκείνη την πρώτη εκδοχή του φτιαχνόταν στα αγροτόσπιτα από το γάλα που έμενε μετά την παρασκευή του βουτύρου, κάτι παρόμοιο με τη δική μας νωπή μυζήθρα, που φτιάχνεται από το τυρόγαλα που μένει από την τυροκόμηση. Σήμερα παράγεται βιομηχανικώ τω τρόπω σε μεγάλες τυροκομικές μονάδες.

Ελληνικό ή εισαγόμενο;

Το cottage cheese που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά είναι προϊόν εισαγωγής από τη Σουηδία, την Ολλανδία και άλλες χώρες.

Πώς παρασκευάζεται;

Εχει ως βάση το αποβουτυρωμένο γάλα (σκόνη), στο οποίο προστίθεται είτε κρέμα γάλακτος είτε πλήρες γάλα, σύμφωνα με τη συνταγή της εκάστοτε εταιρείας, για να ρυθμίσει την περιεκτικότητα των λιπαρών. Το γάλα θερμαίνεται στους 50 βαθμούς για να εξατμιστεί το νερό, σουρώνεται και προστίθεται πυτιά και μεγάλη ποσότητα καλλιέργειας (βάκιλοι, παρόμοιοι με αυτούς του γιαουρτιού), ώστε να γίνει ένα όξινο τυρόπηγμα. Επειτα ξεπλένεται με κρύο νερό, διαδικασία που αφαιρεί μέρος της λακτόζης και συμβάλλει στο να προκύψει ένα προϊόν ήπιας γεύσης. Ακόμη, προστίθεται ορός γάλακτος, για να αυξηθούν οι πρωτεΐνες του συνόλου.

Περιέχει συντηρητικά;

Ναι, καθώς πρόκειται για ένα βιομηχανικό προϊόν που «ταξιδεύει» από την παραγωγό εταιρεία σε διάφορες χώρες και χρειάζεται μεγάλη διάρκεια ζωής. Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας προστίθενται διάφορα βελτιωτικά και συντηρητικά, επιτρεπόμενα. Διαβάζοντας τη συσκευασία, βρίσκουμε πως περιέχει αρκετά οξέα (γαλακτικό, κιτρικό, οξικό, σορβικό) που επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του, ενώ υπάρχουν και κάποια βελτιωτικά υφής, όπως το κόμμι χαρουπιών και το τροποποιημένο άμυλο.

Γιατί είναι δημοφιλές;

Γιατί έχει χαμηλά λιπαρά (περίπου 2 – 6%) και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (κατά μέσον όρο 12%). Αυτό δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από άλλα ελαφριά τυριά (π.χ. γαλοτύρι, κατίκι κ.λπ.), αλλά ένα ικανοποιητικό ποσοστό σε σχέση με τα λιπαρά του.

Γιατί να το επιλέξουμε;

Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Εχει ήπια γεύση, χωρίς εντάσεις, και το προτιμούν όσοι δεν αγαπούν την ξινούτσικη γεύση που έχουν κάποια ελληνικά ελαφριά τυριά, όπως το κατίκι, το γαλοτύρι, το ανθότυρο ή και το γιαούρτι, τα οποία αποτελούν θαυμάσιες εναλλακτικές επιλογές, χωρίς συντηρητικά, με περισσότερα όμως λιπαρά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών