ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το υπόλοιπο γιουβέτσι γίνεται κροκέτες

Υλικά (για περίπου 12 τεμάχια): περίπου 200 γρ. μαγειρεμένο κρέας από γιουβέτσι (ή όσο περίσσεψε), το κριθαράκι από το γιουβέτσι (θα χρειαστούμε συνολικά 3 – …

31.05.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Το υπόλοιπο γιουβέτσι γίνεται κροκέτες

Υλικά (για περίπου 12 τεμάχια): περίπου 200 γρ. μαγειρεμένο κρέας από γιουβέτσι (ή όσο περίσσεψε), το κριθαράκι από το γιουβέτσι (θα χρειαστούμε συνολικά 3 – 4 φλιτζάνια. Αν τα περισσεύματα από το γιουβέτσι δεν αρκούν, συμπληρώνουμε με ψίχουλα ψωμιού, τριμμένα), 150 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Κάνει υπέροχα τραγανή και νόστιμη κρούστα, επομένως είναι ένα προϊόν που αξίζει να αναζητήσουμε), 2 αυγά, 150 γρ. κίτρινα τυριά (π.χ. κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι), τριμμένα, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ, 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος, 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα.

Διαδικασία: Σε ένα πιάτο ρίχνουμε τη φρυγανιά ή την πολέντα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά τα αυγά. Ψιλοκόβουμε το κρέας από το γιουβέτσι σε όσο πιο λεπτά κομμάτια μπορούμε. Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μαγειρεμένο κριθαράκι, τα τριμμένα τυριά, το ξερό κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και 1 κουτ. σούπας από τη φρυγανιά ή την πολέντα. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα, ώστε να σφίξει και να πλάθεται ευκολότερα.

Το βγάζουμε, πλάθουμε περίπου 12 κροκέτες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ίσιο πιάτο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 1 εκ. από τον πυθμένα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρώς.

Παίρνουμε μία-μία τις κροκέτες και τις περνάμε πρώτα από το αυγό και στη συνέχεια από την πολέντα. Τις τινάζουμε ελαφρώς και τις τηγανίζουμε ανά τέσσερις. Δεν βάζουμε όλες τις κροκέτες στο τηγάνι, ακόμη κι αν χωράνε άνετα, γιατί θα ρίξουν τη θερμοκρασία του λαδιού και, αντί να τηγανιστούν, θα «βράσουν» και θα κομματιαστούν. Τις τηγανίζουμε για 3 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 2 λεπτά από την άλλη. Στραγγίζουμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με βραστά λαχανικά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT