ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το υπόλοιπο πρασόρυζο γίνεται κρεμώδης σούπα

Υλικά (για 2 άτομα): περίπου 1 μερίδα πρασόρυζο (με τα υγρά του), 1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, κοπανισμένος, 100 ml νερό, …

15.06.2016| Updated: 15.02.2024
Το υπόλοιπο πρασόρυζο γίνεται κρεμώδης σούπα

Υλικά (για 2 άτομα): περίπου 1 μερίδα πρασόρυζο (με τα υγρά του), 1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό, 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, κοπανισμένος, 100 ml νερό, 1 κουτ. σούπας φουντούκια ή αμύγδαλα ή κουκουνάρια, καβουρντισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και κοπανισμένα (αν έχουμε). Για το σερβίρισμα: 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό, 2 – 3 φουντούκια ή αμύγδαλα ή κουκουνάρια, κοπανισμένα (αν θέλουμε), λίγα φυλλαράκια δυόσμου ή μαϊντανού ή άνηθου (αν έχουμε), καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά).

Διαδικασία: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το πρασόρυζο μαζί με το νερό. Ανακατεύουμε και, όταν ζεσταθεί το μείγμα, το αδειάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε και τα φουντούκια και τα πολτοποιούμε καλά μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ξερό δυόσμο. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη. Αν είναι πολύ πηχτή η σούπα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον και ξαναχτυπάμε. Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με 1 κουταλιά γιαούρτι ανά μερίδα και, αν θέλουμε, με λίγους ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένα μυρωδικά και μπούκοβο. Συνοδεύουμε με ψωμί και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας.

Δύο ακόμη ιδέες για το υπόλοιπο πρασόρυζο:

Τηγανόπιτα: Ανακατεύουμε τα περισσεύματα από πρασόρυζο (περίπου 1 φλιτζάνι) με 2 χτυπημένα αυγά και 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Το στρώνουμε με ένα κουτάλι και τηγανίζουμε την ιδιόμορφη αυτή πίτα για 3 – 4 λεπτά. Τη γυρίζουμε προσεκτικά με 2 σπάτουλες ή με ένα πιάτο, περιμένουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά και τη σερβίρουμε ζεστή.

Κροκέτες: Για να κάνουμε το πιλάφι κροκέτες, θα χρειαστεί να το «δέσουμε» με τριμμένα κίτρινα τυριά και αυγό χτυπημένο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά για να δέσει και μετά το πλάθουμε σε κροκέτες (σε μέγεθος καρυδιού). Τις πανάρουμε σε αυγό και μετά σε φρυγανιά και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, μέχρι να χρυσίσουν.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών