Υλικά (για 1 ταψί διαμ. 22 εκ.)
2-3 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι (τα μεγάλα «μπουκετάκια» και τα πιο σκληρά κοτσάνια από το λαχανικό τα κόβουμε σε μικρότερα για να απλωθούν ομοιόμορφα στο ταψί)
150 γρ. καπνιστό μπέικον ή γαλοπούλα ή ζαμπόν ή χωριάτικο λουκάνικο ή όποιο άλλο βραστό ή καπνιστό αλλαντικό διαθέτουμε, σε μικρά κομμάτια
3 χοντρές φέτες ψωμί (αν έχουμε μπαγιάτικο, αξιοποιούμε αυτό), χωρίς την κόρα, κομμένες με το χέρι σε μικρές μπουκιές
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (αν θέλουμε)
40 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
4 αυγά
100 ml γάλα
3 κουτ. σούπας γραβιέρα τριμμένη ή άλλο κίτρινο τυρί που έχουμε στο ψυγείο αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το βραστό μπρόκολο ή κουνουίδι ψευτοσουφλέ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Σε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ. ή σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το αλλαντικό, τα κομματάκια του ψωμιού, το σκόρδο, το λάδι, τη μισή ρίγανη (1/2 κουτ. γλυκού) και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά, στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι τα κομματάκια του ψωμιού να ροδίσουν ελαφρώς.
- Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο (δεν τον σβήνουμε) και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν ελαφρώς.
- Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια από το μπρόκολο ή το κουνουπίδι και σκορπίζουμε τη φέτα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και την υπόλοιπη ρίγανη (1/2 κουτ. γλυκού) και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε με το κίτρινο τυρί και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να ροδίσει.
- Σερβίρουμε, το ψευτοσουφλέ από βραστό μπρόκολο ή κουνουπίδι, ζεστό.