ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Αρακάς

Τον μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους και δεν πετάμε τους λοβούς - τους αξιοποιούμε και αυτούς στην κουζίνα: μυστικά για μια no waste μαγειρική από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

29.04.2024
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Αρακάς

Είναι από τα πιο παλιά καλλιεργούμενα φυτά ο αρακάς. Και ως όσπριο τρώγεται, αποξηραμένος. Οικονομικός, πλούσιος σε φυτικές ίνες και καλή πηγή πρωτεΐνης ως σούπα, φάβα και χυλός, έχει θρέψει πολύ κόσμο. Αλλά φρέσκος φρέσκος τώρα την άνοιξη, τρυφερός, είναι άλλο πράγμα. Πρωταγωνιστεί σε πεντανόστιμα ταπεινά και πιο περίτεχνα πιάτα, που αναδεικνύουν τη χλωρή του γεύση. Με αμέτρητους τρόπους αξιοποιείται στην κουζίνα: στον ατμό, με λίγο φρέσκο βούτυρο, λαδερός, μόνος του ή με αγκινάρες, κουκιά και καρότα, σε ριζότι και μακαρονάδες… Γίνεται ωραίο πέστο (δοκιμάστε το με φυστίκι Αιγίνης αντί για κουκουνάρι), σούπα και ανοιχτοπράσινος πουρές, που μπορεί να συνοδεύει κρέας ή ψάρι. Μπαίνει σε ομελέτες, σουφλέ και τάρτες. Πολύ βολικό υλικό, προσαρμόζεται σε κάθε τύπου μαγειρέματα. Μυρωδικά όπως ο δυόσμος, ο άνηθος και ο μάραθος αναδεικνύουν όμορφα τη φρεσκάδα του, ενώ και με τον κόλιανδρο ταιριάζει πολύ.

Συνήθως πλένουμε τους λοβούς, τους πατάμε στη μέση και αφαιρούμε τους καρπούς. Τα μπαλάκια απεγκλωβίζονται εύκολα –είναι διασκεδαστικό και για τα πιτσιρίκια, αν τα έχουμε μαζί μας στην κουζίνα– κι είναι έτοιμα για την κατσαρόλα. Και οι λοβοί όμως, δεν χρειάζεται να πεταχτούν. Μπορούν κι εκείνοι να μαγειρευτούν, απλά η υπόθεση έχει λίγο παραπάνω παίδεμα. Πρέπει να καθαρίσουμε τις ίνες στο πλάι καθώς επίσης και να αφαιρέσουμε το χνούδι (όταν έχουν) και τη σκληρή μεμβράνη στο εσωτερικό τους. Στην αρχή φαίνεται δύσκολο αλλά με λίγη εξάσκηση το παίρνεις το κολάι. Διπλώνουμε λίγο την μία άκρη του λοβού και την τραβάμε. Αν σπάσει σε κάποιο σημείο διπλώνουμε και τραβάμε από την άλλη πλευρά.

Με τα καθαρισμένα λοβιά μπορούμε να φτιάξουμε μια βελουτέ ζεστή ή κρύα (καλό είναι να τη σουρώσουμε γιατί μπορεί να έχει ξεφύγει στο καθάρισμα κάποιο κομμάτι της μεμβράνης) ή να τα μπλανσάρουμε για 4-5 λεπτά και να τα σοτάρουμε σε βούτυρο ή ελαιόλαδο, με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, και μερικές κουταλιές από το νερό στο οποίο έβρασαν. Μπορούμε επίσης να τα βάλουμε σε ένα stir fry με γαρίδες ή με κοτόπουλο ή να τα πανάρουμε και να τα τηγανίσουμε. Δεν είναι δύσκολο: πλένουμε καλά τον αρακά, τον αδειάζουμε και καθαρίζουμε τους λοβούς με τον τρόπο που είπαμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 αυγό,1 κουτ. σούπας γιαούρτι, 100 ml νερό και 1 πρέζα αλάτι. Περνάμε τους λοβούς από αλεύρι, μετά από το μείγμα του αυγού και τέλος από φρυγανιά και τους τηγανίζουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Είναι τέλειο σνακ/ορεκτικό. 

Για να διατηρήσουμε τον ανοιξιάτικο αρακά για περισσότερο καιρό, τον καθαρίζουμε, τον ζεματάμε, τον ξεπλένουμε με κρύο νερό για να διατηρήσει το ζωηρό του χρώμα, τον στεγνώνουμε και τον φυλάμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη.  Όποτε τον χρειαστούμε, τον ξεπαγώνουμε και τον αξιοποιούμε όπως θα αξιοποιούσαμε και τον φρέσκο. Και τους καρπούς μπορούμε να καταψύξουμε και τους λοβούς. Είπαμε, δεν πετάμε τίποτα! Παρακάτω θα βρείτε μερικές ωραίες ιδέες από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο για πολλών λογιών πιάτα με πρωταγωνιστή τον τρυφερό αρακά της εποχής.

Τηγανίτες με αρακά και κατσικίσιο τυρί

Τηγανίτες αρακά με αυγά ελευθέρας βοσκής και κατσικίσιο τυρί Θράκης σε άλμη, αμφότερα από τη σειρά τοπικών προϊόντων «Νώμα», την οποία βρίσκουμε αποκλειστικά στα Lidl

Είναι μια πολύ ωραία ανοιξιάτικη λιχουδιά αυτές οι τραγανές τηγανίτες. Είναι και εύκολες. Για να τις ετοιμάσουμε, το πρώτο που κάνουμε είναι να βράσουμε 400 γρ. αρακά για 5 λεπτά, να μαλακώσουν. Τον σουρώνουμε τον πλένουμε με κρύο νερό. Τον μισό τον βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με 3 αυγά και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε κομμάτια. Τα χτυπάμε και βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο αρακά, 50 γρ. κατσικίσιο τυρί (μπορούμε αν θέλουμε προτιμήσουμε φέτα) τριμμένο λίγο με το χέρι, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουτ. γλυκού μπέικιν  πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Μετά μένει μόνο το τηγάνισμα. Ζεσταίνουμε 60 ml ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν κάψει (πρέπει να είναι καυτό, αλλιώς οι τηγανίτες μας θα απορροφήσουν λάδι) βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα και το πιέζουμε ελαφρά για να απλώσει και να λεπτύνει. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι οι τηγανίτες μας χρυσαφίσουν, και τις σερβίρουμε ζεστές-ζεστές.

 

Ρύζοσαλάτα με αρακά, πιπεριά Φλωρίνης, ελιές και καλαθάκι Λήμνου

Ρυζοσαλάτα με ρύζι parboiled Θεσσαλονίκης, πιπεριές, ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ και καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ, όλα της σειράς «Νώμα»

Όταν θέλουμε ένα ελαφρύ και χορταστικό μεσημεριανό, αυτή η ρυζοσαλάτα είναι ό,τι πρέπει. Και δεν θέλει πολύ χρόνο για να γίνει – όσο να βράσει το ρύζι και να κάνεις ένα ανακάτεμα. Βράζουμε 200 γρ. αρακά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά περίπου (θέλουμε να μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι) και τα σουρώνουμε. Παράλληλα βράζουμε 500 γρ. ρύζι μακρύκοκκο σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Κόβουμε σε λωρίδες ή κυβάκια 2-3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι. Κόβουμε και 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε  ροδέλες και τα σοτάρουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε 60 ml ελαιόλαδο, για 3 λεπτά. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα κομμάτια της πιπεριάς Φλωρίνης, το ρύζι και τον αρακά, που έχουν βράσει στο μεταξύ, προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 150 γρ. καλαθάκι Λήμνου τριμμένο, 150 γρ.  ελιές, είτε μαύρες, είτε πράσινες, κομμένες σε ροδέλες, ½ φλυτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό και το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Πιτάκια με φύλλο κρούστας σαν ινδικά σαμόσας με αρακά και πατάτα

Πιτάκι με φύλλο κρούστα για πίτες «Καρδίς», με αρακά και πατάτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης «Νώμα» και στραγγιστό γιαούρτι «ΓΑΛΠΟ» 10 %

Αν σας αρέσουν τα πλούσια σε μπαχαρικά ινδικά φαγητά, θα τα αγαπήσετε σίγουρα αυτά τα πιτάκια, που φτιάχνονται με φύλλο κρούστας. Η γέμιση είναι πεντανόστιμη και έξτρα μυρωδάτη! Για να την ετοιμάσουμε, σε µια κατσαρόλα µε νερό βράζουµε 300 γρ. πατάτες για 15 λεπτά περίπου (ή µέχρι να µαλακώσουν). Τις στραγγίζουµε και τις κόβουµε σε μικρά κυβάκια. Βράζουµε και 100 γρ. αρακά σε νερό για 5 λεπτά και αφού τον στραγγίσουμε τον ξεπλένουµε µε κρύο νερό. Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε 60 ml ελαιόλαδο σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε ½ ψιλοκομμένο κρεµµύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ½ κουτ. γλυκού κύµινο, ½ κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο, 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµά και ½ κουτ. γλυκού γκαράµ µασάλα. Προσθέτουµε την πατάτα, τον αρακά, 1 κουτ. σούπας τσίλι σε σκόνη και 1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 2-3 εκ., τριµµένο, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Στο τέλος βάζουμε 1 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο.

Βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο 3-4 φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ελαφρά και με ένα φορµάκι τα κόβουμε σε δίσκους 10 εκατοστών. Βάζουµε 2 κουταλιές από τη γέµιση στο κέντρο του κάθε δίσκου. Υγραίνουµε τις άκρες µε νερό, τις διπλώνουµε και σφραγίζουµε µε ένα πιρούνι, βάζοντας και λίγο νεράκι, ούτως ώστε τα πιτάκια μας να αποκτήσουν σχήμα μισοφέγγαρου. Για να μην ανοίξουν, μπορούμε να τα βάλουμε για λίγο στο ψυγείο. Μετά, γεµίζουµε μια φαρδιά κατσαρόλα κατά το 1/3 µε ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τηγανίζουµε τα πιτάκια για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τα στραγγίζουµε ακουμπώντας τα σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με μια μυρωδάτη σάλτσα γιαουρτιού που φτιάχνεται εύκολα αν ανακατέψουμε σε ένα μπολάκι 1½ φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ½ φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, ¼ κουτ. γλυκού κύμινο, ¼ κουτ. γλυκού αλάτι και ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη.

 

Τάρτα με αρακά, γραβιέρα και μπέικον

Αλμυρή τάρτα με αρακά, γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ «Νώμα» κρέμα γάλακτος «Milbona» και καπνιστό μπέικον «Αγροικία»

Μια ανοιξιάτικη τάρτα πλούσια και χορταστική, με πρωταγωνιστή –τι άλλο;– τον αρακά, συνδυασμένο με μπέικον και μια ωραία γραβιέρα. Η ζύμη είναι έτοιμη, οπότε έχουμε να ασχοληθούμε μόνο με τη γέμιση. Και εδώ ξεκινάμε βράζoντας τον αρακά, 500 γρ,. ,σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Τον σουρώνουμε και τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε μια ταρτιέρα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον αρακά, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και 100 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια για 3 – 4 λεπτά. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε και αυτά να κρυώσουν.

Στη συνέχεια, σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη 2 αυγά και150 γρ. κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τον αρακά με τα κρεμμυδάκια και το μπέικον, 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη, τα φύλλα από 4 κλωναράκια δυόσμου ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μια έτοιμη ζύμη για τάρτα τον πυθμένα και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας και κόβουμε όση εξέχει. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού. Έπειτα ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

 

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών