ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Γκρέιπφρουτ

Συνήθως το κάνουμε χυμό, αλλά είναι πολλά ακόμη που μπορούμε να φτιάξουμε με τη σάρκα και τη φλούδα του. Σε αυτές τις συνταγές από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο το αξιοποιούμε και το απολαμβάνουμε με πολλούς τρόπους.

18.12.2023
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Γκρέιπφρουτ

Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα λεμόνια τα χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, αξίζει όμως να μάθουμε λίγο καλύτερα ένα ακόμη εσπεριδοειδές, που οι περισσότεροι δεν το «παίζουμε» και τόσο στην κουζίνα μας: το γκρέιπφρουτ. Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, χυμώδες φρούτο με την ξινή και πικρή γεύση, προϊόν τυχαίας διασταύρωσης του κινέζικου pomelo και του πορτοκαλιού, καλλιεργείται μόλις 200 χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στο Μπαρμπέιντος γύρω στο 1600, από τις Δυτικές Ινδίες πέρασε γύρω στο 1820 στην Αμερική. Από εκεί, σταδιακά, διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Κίτρινο, ροζ ή κοκκινωπό, από από τα τέλη Οκτωβρίου ως τον Απρίλιο είναι στα καλύτερά του και μπορεί να μας κάνει παρέα από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Τόσο το αλάτι, όσο και η ζάχαρη μετριάζουν την πικράδα του. Μπορούμε να το φιλετάρουμε και να το προσθέσουμε σε μια σαλάτα, με ρόκα, με σπανάκι, με φινόκιο, με κέιλ. Θα της δώσει δίνει άρωμα, δροσιά και ωραίες, ξινόπικρες νότες. Να το συνδυάσουμε με θαλασσινά, όπως γαρίδες ή χτένια. Με τον σολομό το γκρέιπφρουτ πάει πολύ, καθώς η οξύτητά του μειώνει την αίσθηση της λιπαρότητας του ψαριού. Και με κοτόπουλο ή χοιρινό ταιριάζει πάντως. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε μια φρουτοσαλάτα εσπεριδοειδών ή σε ένα κέικ, και με τις φλούδες του να κάνουμε μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού ή να τις ζαχαρώσουμε για να φτιάξουμε ένα γλυκό σνακ. Εύκολο είναι. Κόβουμε τις φλούδες από δύο γκρέιπφρουτ σε λεπτές λωρίδες, τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τις στεγνώνουμε, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία τρεις φορές για να ξεπικρίσουν και μετά τις ξανασκεπάζουμε με νερό και αφού προσθέσουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη, τις βράζουμε για 20 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις περνάμε από ζάχαρη και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, τις βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα και γίνονται ακόμη πιο ωραίες.

Είναι κι άλλα. Πέρα από τον κλασικό χυμό, με το γκρέιπφρουτ φτιάχνουμε smoothies, συνδυάζοντάς το με μπανάνα ή κάποιο άλλο σχετικά γλυκό φρούτο, ενώ μια φετούλα, μαζί με λίγο μέλι και δεντρολίβανο, δίνει μια ωραία νότα στο πράσινο τσάι. Το λαμπερό εσπεριδοειδές είναι βασικό συστατικό της Paloma, του αγαπημένου κοκτέιλ των Μεξικανών, που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας πολύ το έχουμε αγαπήσει – μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι χτυπώντας στο σέικερ 60 ml λευκή τεκίλα, 30 ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ, 15 ml χυμό λάιμ και 25 ml σιρόπι αγαύης, βάζοντάς τα σε ένα ποτήρι με πάγο και απογεμίζοντας με ροζ γκρέιπφρουτ σόδα. Άλλη ιδέα; Ένα Grapefruit Spritz, ένα πολύ νόστιμο απεριτίφ, ιδανικό για τα γιορτινά καλέσματα των ημερών. Βάζουμε 50 ml χυμό γκρέιπφρουτ και 25 ml  Αperol σε ένα ποτήρι coupe, ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο πάγο και απογεμίζουμε με prosecco. Μια φλούδα γκρέιπφρουτ για γαρνιτούρα και είναι έτοιμο.

Πολλά μπορούμε να κάνουμε με το γκρέιπφρουτ, αλμυρά και γλυκά, φαγώσιμα και πόσιμα. Τόσο με τη σάρκα του, όσο και με τη φλούδα – δεν χρειάζεται να πετάξουμε ούτε κομματάκι. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συνταγές σε αυτή την κατεύθυνση από τη Lidl Eλλάς και τον Γαστρονόμο που αξίζει να δοκιμάσετε.

Πράσινη σαλάτα με καλαθάκι Λήμνου, αβοκάντο και γκρέιπφρουτ

Σαλάτα με πρασινάδες, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο και καλαθάκι Λήμνου Π.Ο.Π από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», την οποία βρίσκουμε αποκλειστικά στα Lidl, και ντρέσινγκ με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά και πευκόμελο Ευβοίας της ίδιας σειράς

Αυτή η εύκολη και πλούσια σε γεύση, αλμυρογλυκόξινη σαλάτα είναι καλή ιδέα και για τις μέρες που θέλουμε ένα ελαφρύ μεσημεριανό. Για να την ετοιμάσουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε 400 γρ. ρόκα και 400 γρ. σπανάκι. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, 2 κουτ. γλυκού μέλι, ½ κουτ. γλυκού αλάτι και ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε ένα γκρέιπφρουτ. Καθαρίζουμε και ένα αβοκάντο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 50 γρ. θρυμματισμένο καλαθάκι Λήμνου (ή φέτα) και 20 γρ. κολοκυθόσπορο, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.

Κρύα σαλάτα με νουντλς, γαρίδες και γκρέιπφρουτ

Κρύα σαλάτα με κόκκινη γαρίδα Αιγαίου (Γάμπαρη) και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά, αμφότερα από τη σειρά «Νώμα»

Κι άλλη σαλάτα, πιο εξωτική, που μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ελαφρύ γεύμα. Το πρώτο που κάνουμε είναι να βάλουμε 200 γρ. vermicelli noodles σε ένα μπολ, σπάζοντας τα λίγο και σκεπάζοντάς τα με βραστό νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και μετά τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε στη μέση 12 ντοματίνια και 1 πιπερίτσα τσίλι σε φετούλες, φιλετάρουμε 2 ροζ γκρέιπφρουτ και καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτά sticks  ½ αγγούρι, 2 καρότα και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάζουμε σε ένα σχαροτήγανο μια κουτ. σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά 400 γρ. γαρίδες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μια κουτ. σούπας fish sauce, το χυμό από 1 λάιμ και 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα ή ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε μια μεγάλη χούφτα δυόσμο και μια χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Κοτόπουλο με σάλτσα γκρέιπφρουτ και ρύζι

Κοτόπουλο από τη σειρά «Του χασάπη» με σάλτσα με γκρέιπφρουτ και μπαχαρικά «Kania» σερβιρισμένο με ρύζι Καρολίνα Σερρών «Νώμα»

Το γκρέιπφρουτ συναντά το κοτόπουλο σε ένα πιάτο ελαφρύ, νόστιμο και ιδιαίτερα αρωματικό, που μπορεί να δώσει μια διαφορετική νότα στο καθημερινό τραπέζι. Θα χρειαστούμε 1 κιλό μπούτι κοτόπουλο κομμένο σε κομματάκια. Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά, και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, το τηγανίζουμε δόσεις και το βάζουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε μια ακόμη κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια και ½  κουτ. γλυκού αλάτι, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι – γύρω στα 10 λεπτά. Προσθέτουμε 2 κουτ. γλυκού κύμινο, 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο και ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά και τα αφήνουμε στη φωτιά άλλα 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ενός γκρέιπφρουτ και το κοτόπουλο, και αφού ανακατέψουμε καλά, 450 ml ζεστό νερό. Ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ, ξαναανακατεύουμε, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σερβίρουμε με ό,τι ρύζι προτιμάμε.

Κέικ με γιαούρτι και γκρέιπφρουτ

Κέικ με γκρέπφρουτ, αυγά ελευθέρας βοσκής «Νώμα», στραγγιστό γιαούρτι «ΓΑΛΠΟ» και μαύρη ζάχαρη «Belbake»

Eίναι μια μικρή διαδικασία να το φτιάξεις, αλλά γίνεται πολύ ωραίο αυτό το κέικ με το γλάσο που στολίζεται με γκρέιπφρουτ ζαχαρωμένο με δεντρολίβανο -– του πάει πολύ αυτό το μυρωδικό.  Φτιάξτε το, κόψτε μια φέτα, φτιάξτε και ένα ζεστό τσάι και θα το δείτε και μόνοι σας.

Για να το ετοιμάσουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί 10 x 20 εκατοστά και καλύπτουμε τη βάση και τις πλευρές του με χαρτί ψησίματος. Με το μίξερ χειρός χτυπάμε 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλιτζάνι (220 γρ.) μαύρη ζάχαρη και το ξύσμα ενός γκρέιπφρουτ σε ένα μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια κρέμα. Προσθέτουμε 2 αυγά, 1 κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και μετά 280 γρ. γιαούρτι, 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 40 γρ. τριμμένη καρύδα, και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγαίνει στεγνή. Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει.

Την ώρα που το κέικ μας ψήνεται, ζαχαρώνουμε το γκρέιπφρουτ. Βάζουμε 110 γρ. άχνη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι (250 ml) νερό σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά τα βράζουμε για 3 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κόβουμε σε φέτες 1  γκρέιπφρουτ και το προσθέτουμε μαζί 1 κλαράκι δεντρολίβανο στο τηγάνι και τα αφήνουμε, γυρίζοντας τα πού και πού, για 30 λεπτά ή μέχρι η φλούδα του γκρέιπφρουτ να γίνει ημιδιαφανής. Τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τώρα σειρά έχει το γλάσο. Βάζουμε 240 γρ. ζάχαρη άχνη σε ένα μεσαίο μπολ και τα ανακατεύουμε με 2 κουτ. σούπας χυμό γκρέιπφρουτ μέχρι να δημιουργηθεί μια ρευστή πάστα. Την απλώνουμε με ένα μαχαιράκι στο κέικ και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Μετά το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και το στολίζουμε με τις ζαχαρωμένες φέτες του φρούτου.

Μαρμελάδα γκρέιπφρουτ

Μπορούμε να το βάλουμε σε μια μαρμελάδα εσπεριδοειδών, μπορούμε όμως να κάνουμε και μαρμελάδα μόνο με γκρέιπφρουτ. Πλένουμε καλά με ένα μαλακό βουρτσάκι 4 γκρέιπφρουτ. Αφαιρούμε τις φλούδες. Καθαρίζουμε όσο πιο πολύ λευκό μέρος και ίνες μπορούμε με ένα ψαλίδι, για ευκολία και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε σε μπαστουνάκια. Για να τις ξεπικρίσουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές. Τις στραγγίζουμε καλά και όταν κρυώσουν λίγο τις ψιλοκόβουμε. Μετά κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σάρκα του γκρέιπφρουτ, βγάζοντας τις σκληρές ίνες και τα κουκούτσια, και τις βάζουμε μαζί με τους χυμούς που θα βγάλουν στην κατσαρόλα να πάρουν μια βράση. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τις φλούδες και 800 γρ. ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό από μισό λεμόνι, την αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση, και μετά τη μοιράζουμε σε καθαρά και στεγνά βάζα. Βιδώνουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Τα αφήνουμε σε αυτή τη θέση μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

Αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών