ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Καρότο

Ρίζα, φλούδα, φύλλα, κάθε κομμάτι του καρότου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ιδού μερικές ιδέες για μια νόστιμη no waste μαγειρική από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

06.12.2022| Updated: 09.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Καρότο

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό το καρότο, ως «δαύκος» περισσότερο, αλλά και ως «σταφυλίνος» ή «καρωτόν». Ο Διοσκουρίδης στο «Περί ύλης ιατρικής» εξυμνούσε τις θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων του. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το πήγαν παραπέρα, συνδέοντάς τα καρότα με την καλή νυχτερινή όραση και αποδίδοντας τις επιτυχίες των μαχητικών αεροσκαφών τους στο ότι οι οι πιλότοι τους τα κατανάλωναν τακτικά (αλήθεια ήταν, αλλά είχαν και ραντάρ). Υπερφυσικές δυνάμεις μπορεί να μην έχουν οι πορτοκαλί και κάποιες φορές λευκές, κίτρινες, κόκκινες ή μοβ εδώδιμες ρίζες, αλλά είναι πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Με λίγες θερμίδες και υψηλό δείκτη κορεσμού, είναι μια πολύ καλή λύση όταν θέλει κανείς να μασουλήσει κάτι ελαφρύ και θρεπτικό ανάμεσα στα γεύματα της ημέρας. Ωμό το καρότο μπορεί να γίνει μια τραγανή και νόστιμη σαλάτα, ενώ μαγειρεμένο από μια αχνιστή βελουτέ και πουρές, ο οποίος, όπως και τα γλασαρισμένα καρότα, είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για το κρέας, μέχρι διάφορα μαγειρευτά, στα οποία δίνει χρώμα και γεύση. Στο γλυκό ταμπλό παίζει εξίσου πετυχημένα. Κέικ καρότου, μπισκότα, κουλουράκια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού είναι ικανή απόδειξη.

Πριν να μπούμε στην κουζίνα, να βγάλουμε από το ντουλάπι κατσαρόλες, τηγάνια ή βαζάκια και να καταπιαστούμε με ό,τι θελήσουμε να φτιάξουμε, φροντίζουμε να αγοράσουμε καρότα χωρίς σκισίματα και κοψίματα. Προτιμάμε μεσαία ή μικρά, που είναι πιο γλυκά και λιγότερο σκληρά – όσο πιο φρεσκοκομμένα είναι, τόσο πιο τραγανά. Συνήθως τα πετυχαίνουμε χωρίς την πράσινή τους «κόμη». Στην περίπτωση που τα βρούμε με το φύλλωμα, καλό θα είναι να το αφαιρέσουμε. Κουρεμένα θα κρατήσουν περισσότερο καιρό, ιδίως αν τα έχουμε στο ψυγείο τυλιγμένα σε μεμβράνη.

Τα φύλλα, η γεύση των οποίων θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καρότο και μαϊντανό, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους: να τα ψιλοκόψουμε σε σαλάτες, να τα κάνουμε πέστο, να τα βάλουμε σε μια σούπα ή σε έναν ζωμό. Ούτε οι φλούδες, πάντως, χρειάζεται να καταλήξουν στα σκουπίδια. Μ’ αυτές μπορούμε να φτιάξουμε τσιπς. Εύκολο είναι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, τις βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε καπνιστή πάπρικα ή κύμινο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, με απόσταση μεταξύ τους (έτσι θα γίνουν πιο τραγανές) και τις ψήνουμε για 10 λεπτά. Παρακάτω θα βρείτε κι άλλες ιδέες από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο για να αξιοποιήσετε όλα τα κομμάτια του καρότου. Κάθε μικρή κίνηση μετράει. Όσο λιγότερα πετάμε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Αυτά τα κριτσίνια με καρότο και γραβιέρα αρέσουν σε όλους

Έχουν καρότο, έχουν και γραβιέρα. Και γίνονται πολύ, πολύ νόστιμα. Βγάλτε λοιπόν δύο μπολ από το ντουλάπι και ξεκινήστε. Στο πρώτο μπολ αναμειγνύουμε 100 ml ελαιόλαδο, 50 ml νερό και 1 κουτ. γλυκού ξίδι και στο δεύτερο 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, ½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε σταδιακά τη μισή ποσότητα των στερεών υλικών μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε 120 γρ. τριμμένα καρότα και 100 γρ. γραβιέρα, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και λίγο αργότερα ρίχνουμε και την υπόλοιπη ποσότητα των στερεών υλικών και ζυμώνουμε. Όταν δημιουργηθεί μία ζύμη ελαστική, που να μην κολλάει στα χέρια, την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα μισάωρο. Τη βγάζουμε, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και πλάθουμε τα κριτσίνια είτε στο κλασικό σχήμα, όπως κάναμε εμείς, είτε στρογγυλά. Τα βάζουμε στο ταψί, φροντίζοντας να αφήσουμε κάποιο κενό μεταξύ τους, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Είναι ωραίο σνακ για το γραφείο ή το σχολείο.

Κριτσίνια με καρότο και γραβιέρα Κρήτης από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», που θα βρείτε αποκλειστικά στα Lidl

Με τα φύλλα φτιάχνουμε πέστο

Οι ρίζες μπήκαν στα κριτσίνια. Ή όπου αλλού τις βάλαμε. Με τα φύλλα που απέμειναν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα ωραιότατο πέστο, το οποίο ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά και με το κοτόπουλο, ενώ βάζει μια ωραία πινελιά σε ένα σάντουιτς. Καβουρδίζουμε 45 γρ. κουκουνάρια ή λευκά αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα) σε αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντάς τα συχνά. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στον πολυκόφτη 30 γρ. φύλλα βασιλικού, 100 γρ. πολύ καλά πλυμένα φύλλα καρότου (αν βγαίνουν λιγότερα, συμπληρώνουμε με μερικά ακόμη φύλλα βασιλικού) που τα έχουμε κόψει σε κομμάτια, το κουκουνάρι, 2 σκελίδες σκόρδο, 45 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σούπας νερό, ½ κουτ. σούπας αλάτι και ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σιγά σιγά 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Βράζουμε σπαγγέτι, όπως είναι καυτά τα ανακατεύουμε με το πέστο, και έχουμε ένα γρήγορο και νόστιμο μεσημεριανό ή βραδινό.

Σπαγγέτι Al Bronzo «Combino» με πέστο φύλλων καρότου-βασιλικού και παρμεζάνα «Lovilio» από τα Lidl

 

Μια φασολάδα με όλο το καρότο

Σ’ αυτή την απλή και νόστιμη λευκή φασολάδα, πέρα από τη ρίζα του καρότου αξιοποιούμε και τα φύλλα. Κατά τα άλλα, το πάμε κλασικά. Μουσκεύουµε 350 γρ. φασόλια αποβραδίς σε μια λεκάνη με άφθονο νερό. Την εποµένη τα ξεπλένουµε καλά, τα βράζουμε για 10 λεπτά και πετάμε το νερό. Πλένουμε και καθαρίζουμε 4 καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες. Μετά πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα. Βάζουµε 50 ml ελαιόλαδο σε µια κατσαρόλα και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε 1 κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες και τις ροδέλες του καρότου και σοτάρουµε για περίπου 5 λεπτά, να µαλακώσουν λίγο. Προσθέτουµε τα φασόλια, 1 σκελίδα σκόρδου, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλωνάρι φρέσκο θυµάρι και 1½ λίτρο ζεστό νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαµηλώνουµε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουµε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε πότε πότε. Τα τελευταία 10 λεπτά αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουµε ½ κλωναράκι σέλινο και τα φύλλα των καρότων, που στο ενδιάμεσο τα έχουμε χοντροκόψει, και, αν θέλουμε, λίγο µπούκοβο. Λίγο πριν βγάλουμε τη φασολάδα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και λίγο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Φασολάδα με φασόλια μέτρια Θεσσαλονίκης και Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης από τη σειρά «Νώμα»

Καρότο τουρσί: νόστιμη συντήρηση

Με όλα τα λαχανικά μπορούμε να κάνουμε τουρσί και το καρότο δεν αποτελεί εξαίρεση. Το βγάζεις για μεζέ με το τσίπουρο, το βάζεις σε ένα σάντουιτς ή στη σαλάτα κι όπου αλλού θέλεις. Για να το φτιάξουμε, σε μια κατσαρόλα βράζουμε 3 κούπες νερό με 1½ κούπα ξίδι, 1 κουτ. σούπας αλάτι και 1 κουτ. σούπας ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν. Καθαρίζουμε 10 καρότα και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Ξεφλουδίζουμε 3 σκελίδες σκόρδου και τις κόβουμε σε φετούλες. Τα μοιράζουμε σε δύο αποστειρωμένα βαζάκια και προσθέτουμε 1 κλωναράκι άνηθο, 3 κόκκους μαύρο πιπέρι και 1-2 φύλλα δάφνης στο καθένα. Σκεπάζουμε με το υγρό από την κατσαρόλα, αφήνοντας ένα εκατοστό από το χείλος του βάζου και τα κλείνουμε καλά. Στρώνουμε σε μια κατσαρόλα μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε με χλιαρό νερό, βάζουμε τα βάζα (θα πρέπει να σκεπάζονται από το νερό) και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφαιρούμε προσεκτικά, τα ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας και τα αφήνουμε για αρκετές ώρες να κρυώσουν.

Γλυκό κουταλιού καρότο: κέρασμα σπιτικό

Είτε σκέτο είτε με λίγο γιαούρτι, ένα χειροποίητο γλυκό του κουταλιού είναι ωραίο τραταμέντο. Και επιδόρπιο περιωπής. Τα καρότα τα πλένουμε καλά, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε είτε σε μπαστουνάκια είτε σε ροδέλες και τα βράζουμε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι, πιέζοντας ελαφρά για να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 800 γρ. ζάχαρη και 2 φλιτζ. νερό, προσθέτουμε 3 φλούδες πορτοκαλιού και 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει το σιρόπι. Προσθέτουμε τα καρότα και μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. 3-4 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Βγάζουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού και βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Γλυκό κουταλιού καρότο με γιαούρτι αγελάδος «ΓΑΛΠΟ»

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

aναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών