Είναι μεγάλη οικογένεια τα λάχανα. Με πολλά αδέρφια και ξαδέρφια. Πέρα από το αφράτο ή τραγανό λευκό με τα φύλλα που τυλίγονται το ένα στο άλλο και το κόκκινο-μοβ, στην αγορά βρίσκουμε ποντιακό μαυρολάχανο, κινέζικο λάχανο με μακρύ κοτσάνι και μποκ τσόι, πράσινο λάχανο Σαβοΐας, κέιλ, μικρούτσικα λαχανάκια Βρυξελλών… Όλα τα παραπάνω κηπευτικά, που κυκλοφορούν εκεί έξω και είναι δεμένα με πολλές παραδόσεις, με πολλές κουζίνες σε διάφορα μέρη του κόσμου, πρακτικά σημαίνουν ένα σωρό ωραία φαγητά που μπορούν να πλουτίσουν το συνταγολόγιό μας. Καιρός φέρνει τα λάχανα. Και τα φέρνει ωμά, αχνιστά ή ψητά, σοτέ ή μπρεζέ.
Έχουμε και λέμε. Είναι οι λαχανοντολμάδες, φαΐ γιορτινό, το λαχανόρυζο που μπορούμε να το φτιάξουμε με ένα σωρό τρόπους, η τριμμένη με αλάτι, ραντισμένη με ξίδι και λεμόνι πολίτικη σαλάτα κι η ξινή, τραγανή αρμιά που συνηθίζουν οι Βορειοελλαδίτες, τα θαυμάσια φασόλια με μαυρολάχανο της ποντιακής κουζίνας, είναι και τα κινέζικα stir fry και τα γεμιστά με λάχανο dumplings, η γαλλική choucroute, η borscht με λάχανο κι ένα σωρό άλλα πιάτα, ρουστίκ, θερμαντικά. Η λίστα με τις αγαπημένες λαχανο-παρασκευές όμως δεν σταματάει εδώ. Έχει και δροσερή σαλάτα coleslaw, γερμανικό sauerkraut, που δίπλα στα λουκάνικα ή μια καπνιστή χοιρινή μπριζόλα είναι ό,τι πρέπει (ιδίως με μια μπίρα δίπλα), το καυτερό κορεάτικο τουρσί ονόματι kimchi, που πολύ το έχουμε αγαπήσει…
Με ένα σωρό υλικά συνδυάζονται, πάμπολα πράγματα γίνονται. Εκτός αυτού, τα λάχανα είναι και ανθεκτικά. Δεν χαλάνε εύκολα. Στο συρτάρι του ψυγείου, ιδίως αν τα τυλίξουμε με μεμβράνη, κρατάνε δυο εβδομάδες. Κι αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τα κόβουμε σε κομμάτια, τα βάζουμε σε βραστό νερό για ένα λεπτό, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα καταψύχουμε σε σακούλες τροφίμων ή σε κάποιο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Και βέβαια τα κάνουμε τουρσί – μια εύκολη συνταγή θα βρείτε παρακάτω, μαζί με αρκετές ακόμη ιδέες με λάχανο (αλλά και με άλλα μέλη της μεγάλης οικογενείας του αγαπητού κηπευτικού) από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε. Κι ό,τι σας περισσέψει, μπορείτε να το κάνετε κάτι άλλο. Όλο το λάχανο τρώγεται άλλωστε. Και τα φύλλα και οι κορφάδες γύρω από το λάχανο, και το σκληρό κοτσάνι, που στο ψήσιμο μαλακώνει και γίνεται νοστιμότατο. Τα εξωτερικά σκληρά φύλλα τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας όταν κάνουμε λαχανοντολμάδες και τα παραπούλια, τα πλαϊνά φύλλα που αφήνουμε στο χοντρό κοτσάνι του λάχανου όταν το κόβουμε, μπορούν να γίνουν μια ωραιότατη βραστή σαλάτα.
Λαχανόρυζο με καπνιστή μπριζόλα
Λάχανο και χοιρινό είναι αχτύπητο ντουέτο. Σε πολλά ωραία φαγητά συναντιούνται. Ε, στη λίστα, βάλτε και ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό λαχανόρυζο. Εύκολο είναι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, σοτάρουμε 80 γρ. ψιλοκομμένη καπνιστή μπριζόλα (εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε απάκι) σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε 2 μέτρια κρεμμύδια σε μικρά καρέ, ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα 80 ml ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε με ⅓ κουτ. γλυκού μπούκοβο και ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα. Λεπτοκόβουμε ένα μέτριο λάχανο και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη 2 μέτρια καρότα. Τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου ένα δεκάλεπτο. Προσθέτουμε 300 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μετά από πέντε λεπτά, προσθέτουμε 400 ml ζωμό λαχανικών και δύο κλαράκια φρέσκο θυμάρι. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, προσθέτουμε 200 γρ. ρύζι γλασέ. Ρίχνουμε 100 ml ζωμό ακόμη (αν χρειαστεί θα βάλουμε λίγο ακόμη), και αφήνουμε το φαγητό φωτιά, προσέχοντας να μην αρπάξει, για περίπου 15 λεπτά. Όταν περάσουν, προσθέτουμε τη σοταρισμένη καπνιστή μπριζόλα, ανακατεύουμε, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για ένα δεκάλεπτο πριν το σερβίρουμε.
Σαλάτα με κέιλ, τραγανά ρεβύθια και φέτα
Τι λέτε για μια σγουρή πράσινη σαλάτα που και νοστιμιά έχει και ωραία τραγανάδα; Πάρτε κέιλ, πάρτε και ρεβύθια (300 γρ. θα χρειαστείτε) και ξεκινήστε. Τα όσπρια τα μουλιάζουμε αποβραδίς, τα βράζουμε και τα σουρώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Σε ένα μπολ βάζουμε 20 ml ελαιόλαδο, 3 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα, ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε και πάλι ούτως ώστε το μείγμα λαδιού-μπαχαρικών να πάει παντού. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα ψήνουμε μέχρι να γίνουν τραγανά – θα μας πάρει γύρω στα 20 λεπτά. Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας 60 ml ελαιόλαδο, 30 ml χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν και 1 κουτ. σούπας μέλι. Σε μια μεγάλη, ευρύχωρη σαλατιέρα βάζουμε 200 γρ. χοντροκομμένο κέιλ, προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε το σαλατικό μέχρι να βγάλει ένα μέρος από τα υγρά του και να πέσει, να μαραθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 180 γρ. φέτα σε μικρούς κύβους, ½ κούπα καρυδόψιχα, ¼ κούπα σταφίδες και τα ρεβύθια, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
Χοιρινό με λάχανο αυγολέμονο
Είναι τέλειο χειμωνιάτικο φαγάκι. Είπαμε, το αγαπημένο κηπευτικό του χειμώνα συνοδεύει ιδανικά το χοιρινό. Για να το φτιάξουμε παίρνουμε ένα μέτριο άσπρο λάχανο και το κόβουμε σε χοντρούτσικες λωρίδες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα κομμάτια του κοτσανιού και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάχανο κομμένο σε μέτρια κομμάτια και το βράζουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι, σκουπίζουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε εκεί 60 ml ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει ρίχνουμε ένα κιλό χοιρινό, κομμένο σε μέτρια κομμάτια. Το τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε 2 κλαράκια σέλινο χοντροκομμένα, το χυμό ενός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και 3 κόκκους μπαχάρι. Ανακατεύουμε και ζεστό νερό μέχρι τα υλικά να καλυφθούν. Όταν το φαγητό μας πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι το χοιρινό να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτουμε το λάχανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά, ώσπου το κρέας να μαλακώσει εντελώς και να μείνει λίγο ζουμί.
Όταν του βάλουμε και το αυγολέμονο θα γίνει ακόμη πιο ωραίο. Παίρνουμε 2 αυγά και τα χτυπάμε στο μίξερ χειρός ή με το σύρμα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ και τον χυμό από ένα λεμόνι και τα ρίχνουμε στα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά αρκετό από το ζουμί της κατσαρόλας και το χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να πάει παντού.
Πένες με λαχανάκια Βρυξελλών, μπέικον και γραβιέρα
Θέλουμε ένα νόστιμο, εύκολο, γρήγορο πιάτο ζυμαρικών που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Παίρνουμε λαχανάκια Βρυξελλών, λίγο μπέικον και ένα σακουλάκι/κουτί πένες και βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να στη φωτιά. Τα ζυμαρικά τα βράζουμε ένα λεπτό λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους και όταν τα στραγγίζουμε, κρατάμε λίγο από το νερό τους. Βάζουμε 30 ml ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, το ζεσταίνουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό 80 γρ. μπέικον κομμένο σε τετραγωνάκια ή κυβάκια, προσθέτοντας ⅓ κουτ. γλυκού μπούκοβο και1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο. Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Κόβουμε σε φετούλες 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, τα ρίχνουμε και αυτά στο τηγάνι μαζί με δυο κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πατώντας τα ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα. Θα του πάρει περίπου τρία λεπτά. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, 2 κουταλ. του γλυκού, σοτάρουμε για ένα ακόμη λεπτό και προσθέτουμε τις πένες και μια ακόμη κουταλιά από το νερό στο οποίο τις βράσαμε. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.
Εύκολο σπιτικό λάχανο τουρσί
Στο πι και φι είναι στο βάζο. Μετά θέλει λίγη υπομονή. Πώς το φτιάχνουμε; Σε 1 λίτρο νερό ρίχνουμε 50 γρ. αλάτι και 50 ml λευκό ξίδι και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το αλάτι. Κόβουμε ένα λευκό λάχανο σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα δοχεία (αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε σέλινο και σκόρδο). Τα γεμίζουμε με το υγρό, πιέζοντας το λάχανο ούτως ώστε να μείνει βυθισμένο. Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα φυλάμε σε κάποιο σκοτεινό σημείο του σπιτιού. Μόλις περάσει ένας μήνας μπορούμε να το καταναλώσουμε, όταν ανοίξουμε όμως το βάζο, μετά θα πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο.
Το ξέρατε ότι στα Lidl…
αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.
Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.
Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.
Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.
Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.