ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μανταρίνι

Και τη σάρκα και τη φλούδα τη χρησιμοποιούμε. Με διάφορους τρόπους. Στις συνταγές που προτείνουν η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος στόχος είναι να μην πετιέται ούτε κομματάκι.

15.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μανταρίνι

Τι κάναμε χωρίς μανταρίνια; Αυτό το ζουμερό και μυρωδάτο φρούτο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα πήρε το όνομά του από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, το μάθαμε αργότερα από τα άλλα εσπεριδοειδή. Στην Ελλάδα το πρώτο σημείο που «πάτησε» θεωρείται ότι ήταν ο Πόρος. Δώρο ενός από τους τρεις διοικητές του ενωμένου στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, του Ολλανδού ναυάρχου του ρωσικού στόλου Λόντεβικ βαν Χέυδεν στον Μανουήλ Τομπάζη, οι πρώτες μανταρινιές φυτεύτηκαν στον κήπο του και από εκεί, σιγά σιγά διαδόθηκαν στην υπόλοιπη χώρα. Και αγαπήθηκαν.

Εύκολα καθαρίζεται, έχεις στα χέρια σου τις φετούλες του στο πι και φι. Εύκολα ξεζουμίζεται. Το μανταρίνι όμως έχει και μια φλούδα-μικρό θησαυρό. Από αυτήν βγαίνει το αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.  Το ξύσμα της δίνει άρωμα και σπιρτάδα σε όποια συνταγή μπαίνει. Κι άμα θέλουμε, την αποξηραίνουμε. Κάνοντας μερικές τομές στη βάση των φρούτων τις φλούδες τους μπορούμε να τις βγάλουμε ολόκληρες. Μετά τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στον ήλιο, φροντίζοντας να τις γυρίζουμε που και που (εναλλακτικά, τις ψήνουμε για μια ώρα στον φούρνο, στους 120°C.) Τις αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τις βγάζουμε όποτε τις χρειαστούμε ή τις περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια σκόνη που πολλά μπορεί να αρωματίσει.

Διαλέξτε βαριά σε σχέση με το μέγεθός τους μανταρίνια, χωρίς χτυπήματα και φτιάξτε μανταρινάδα, βάλτε τα σε φρουτοσαλάτες, κρέμες, λευκές ή σοκολάτας, κέικ, μπισκότα και κουλουράκια, κάντε το μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, αξιοποιήστε τα στη μαγειρική – ιδίως με τα πουλερικά ταιριάζουν πολύ. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς και με τη σάρκα και με τη φλούδα τους. Ό,τι δεν αξιοποιήσει σε μια συνταγή, μπορεί να το βάλει στην επόμενη. Πάντα στη λογική της βιωσιμότας, η Lidl Ελλάς κι ο Γαστρονόμος το ευωδιαστό φρούτο του χειμώνα το «φωτίζουν» εδώ με διάφορους τρόπους.

Μανταρίνι στον χαλβά

Υπέροχος γίνεται ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με το άγγιγμα του μανταρινιού. Του δίνει πολύ ωραίο άρωμα και γεύση. Όταν θέλουμε ένα γλύκισμα στα γρήγορα, είναι η καλύτερη λύση. Για να τον φτιάξουμε, σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ρίχνουμε 300 γρ. ζάχαρη με 500 ml φρεσκοστυμμένο χυμό μανταρίνι, 500 ml νερό και το ξύσμα 1 μανταρινιού και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Σβήνουμε το το μάτι αλλά αφήνουμε πάνω του το σκεύος για να διατηρηθεί το σιρόπι ζεστό. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 150 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε 250 γρ. χοντρό σιμιγδάλι για 10 λεπτά. Ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να πιει το σιρόπι. Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε στην άκρη, για περίπου1 ώρα να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Κουλουράκια που μοσχοβολάνε

Κουλουράκια με αυγά αχυρώνα και Βούτυρο Δράμας από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», που θα βρείτε αποκλειστικά στα Lidl

Αυτά τα κουλουράκια μανταρινιού είναι ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε το τσάι ή τον καφέ σας κι αρέσουν πολύ και στα παιδιά, οπότε μην το πολυσκέφτεστε, βάλτε μπρος. Για να τα φτιάξουμε χτυπάμε στο μίξερ 110 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), 300 γρ. ζάχαρη και 3 αυγά. Προσθέτουμε το ξύσμα από 4 μανταρίνια και 180 ml χυμό μανταρίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη) και 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν δημιουργηθεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που προτιμάμε, πλεξουδάκια ή στρογγυλά, τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

 

Μαρμελάδα μανταρίνι με άρωμα μαστίχας

Μαρμελάδα μανταρίνι αρωματισμένη με λικέρ μαστίχα από τη σειρά «Nώμα» σε πολύσπορο ψωμί

Απλωμένη στο ψωμί με λίγο βούτυρο αυτή η μαρμελάδα, φτιαγμένη με ολόκληρο το φρούτο κι αρωματισμένη με λικέρ μαστίχα, είναι ωραιότατη από μόνη της, αλλά μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και σε διάφορες γλυκές παρασκευές: σε κέικ, σε babka, σε μια πάστα φλώρα… Το πρώτο που κάνουμε είναι να βράσουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει 1.400 γρ. λεπτόφλουδα μανταρίνια για περίπου 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα χτυπάμε στον πολυκόφτη μέχρι να πολτοποιηθούν. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε1 κιλό ζάχαρη και 250 ml  νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον πολτό μανταρινιών και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Ρίχνουμε το ξύσμα από 3 μανταρίνια και 2 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πικάντικο κοτόπουλο με αποξηραμένες φλούδες μανταρινιού

Ένα ιδιαίτερα αρωματικό έθνικ πιάτο με φιλετίνια κοτόπουλου από τη σειρά «του Χασάπη» και ρύζι basmati «Golden Sun» από τα Lidl

Τις αποξηραμένες φλούδες μανταρινιού που λέγαμε παραπάνω κάποιες φορές τις μουλιάζουμε σε ζεστό νερό και κάποιες όχι. Αν επιλέξουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μαγειρευτά που χρειάζονται ώρα στην κατσαρόλα, όπως ένα στιφάδο λόγου χάρη, ή ένα κοκκινιστό, δεν είναι απαραίτητο αυτό το στάδιο, για αυτό το πολύ νόστιμο πιάτο στη λογική του κινέζικου «Σετσουάν», όμως, θα χρειαστεί. Για να το ετοιμάσουμε, το πρώτο που κάνουμε είναι να κόψουμε ½ κιλό κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) σε μικρά κομμάτια ή σε λωρίδες και να το μαρινάρουμε για 15 λεπτά σε ένα μείγμα από 1 κουτ. γλυκού κρασί, 2 κουτ. γλυκού σάλτσα σόγιας, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο (sesame oil) και 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ. Το τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά. Το βγάζουμε κι αφήνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι στο τηγάνι. Εκεί σοτάρουμε 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα, 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και μισή αποξηραμένη φλούδα μανταρινιού, που την έχουμε νωρίτερα μουσκέψει για 20 λεπτά σε ζεστό νερό, κομμένη σε λωρίδες. Δύο λεπτά αργότερα βάζουμε και το κοτόπουλο, και ρίχνουμε τη σάλτσα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας με τη μαρινάδα 5 κουτ. σούπας ζωμό κοτόπουλου και 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ.  Σερβίρουμε με ρύζι basmati.

Γαριδούλες με αβοκάντο και μανταρίνι

Μπρουσκέτες με αβοκάντο, Γάμπαρη Αιγαίου «Nώμα» και σάλτσα με μανταρίνι και Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης, επίσης από τη σειρά «Nώμα»

Αντί για λαδολέμονο, έχουν… λαδομανταρινολέμονο κι αυτή η θαυμάσια, ανάλαφρη κι ευωδιαστή σάλτσα/dressing (που σε άλλη περίπτωση μπορεί να βάλει μια πολύ ωραία πινελιά στις σαλάτες, στο ψητό ψάρι ή στις ψητές γαρίδες) είναι που κάνει τη διαφορά. Τη φτιάχνουμε χτυπώντας σε ένα βάζο που κλείνει καλά ή στο σέικερ 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα και 2 κουτ. σούπας χυμό μανταρινιού, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού, ¾ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μετά ταμπονάρουμε τις γαριδούλες με λίγο χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν και τις σοτάρουμε ελάχιστα, δεν θέλουν πολύ, σε ελαιόλαδο, με λίγη σκόνη σκόρδου και πάπρικα. Σβήνουμε με λίγο χυμό μανταρινιού και τις βγάζουμε από το τηγάνι. Λιώνουμε ένα ώριμο αβοκάντο με το πιρούνι, το απλώνουμε σε ελαφρά φρυγανισμένο πολύσπορο ψωμάκι και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

aναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών