ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Πιπεριά

Τις χρησιμοποιούμε σε ένα σωρό συνταγές –ό,τι περισσέψει το βάζουμε σε μια επόμενη– και τις συντηρούμε για να τις χαιρόμαστε ολοχρονίς: μυστικά για μια no waste μαγειρική με πιπεριές από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

26.09.2023| Updated: 28.09.2023
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Πιπεριά

Οι πιπεριές καλλιεργούνταν στην Κεντρική και Νότια Αμερική από πολύ παλιά – ίχνη τους έχουν βρεθεί στα ερείπια μεξικάνικων και περουβιανών προϊστορικών οικισμών. Οι Ισπανοί και Πορτογάλοι εξερευνητές τις έφεραν μαζί με τις ντομάτες, το καλαμπόκι και τα φασόλια στην Ευρώπη, όπου προσαρμόστηκαν εξαιρετικά, και στη συνέχεια διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο και ενσωματώθηκαν σε διάφορες κουζίνες. Από τα τάκος και το τσίλι κον κάρνε στο ουγγαρέζικο γκούλας, κι από εκεί στις ιταλικές αραμπιάτα και peperonata, τα κινέζικα stir-fry ή τις γεμιστές πιπεριές, που πέρα από μας τις συνηθίζουν πολλοί ακόμη λαοί, η λίστα μοιάζει ατελείωτη.

Στην αγορά συναντάμε κόκκινες, πράσινες, κιτρινοπράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί, ιώδεις, γλυκές και φρουτώδεις, αλλά και περισσότερο ή λιγότερο καυτερές ανάλογα με το πόση καψαϊκίνη έχουν (ορισμένες καίνε διαολεμένα και αν τις χρησιμοποιήσουμε είναι καλύτερο να βάλουμε γάντια). Φλάσκες, Φλωρίνης, τσούσκες και κέρατο, πιπερούδια και γλυκές τοματοπιπεριές πεπλατυσμένες, τσίλι, χαμπανέρο, χαλαπένιο, άντσο… Δίνουν στο φαγητό νοστιμιά και χρώμα, ενίοτε και ένταση. Τις κάνουμε ντιπ και αλοιφές, όπως η πάπρικα Θεσσαλονίκης, η μουχαμάρα από τη Συρία ή η χαρίσα. Τις προσθέτουμε στις σαλάτες, σε πίτες και αλμυρές τάρτες. Τις γεμίζουμε με ένα σωρό υλικά, ρύζι, κιμά, πλιγούρι, κουσκούς, τυριά. Τις βάζουμε στα σαγανάκια, στις τηγανιές και στα μαγειρευτά, στις μακαρονάδες, στην πίτσα. Αμέτρητα πράγματα τις κάνουμε.

Υπαίθριες πιπεριές βρίσκουμε από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Διαλέγουμε τις πιο γυαλιστερές και σφιχτές και τις φυλάμε στο ψυγείο, στο ειδικό για τα λαχανικά τμήμα, κατά προτίμηση σε χάρτινη σακούλα. Μπορούμε και να φυτέψουμε μερικές (οι μικρόκαρπες είναι οι πλέον κατάλληλες) στο μπαλκόνι, είτε γλυκιές είτε καυτερές, και να τις έχουμε εύκαιρες όποτε τις χρειαστούμε. Για να τις διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τις καθαρίζουμε από το κοτσάνι και τους σπόρους και αφού τις ζεματίσουμε ελαφρά, τις καταψύχουμε σε πλαστική σακούλα. Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις συντηρήσουμε στο λάδι ή να τις κάνουμε τουρσί, καθώς επίσης και να τις περάσουμε σε σπάγκο, να τις κρεμάσουμε, προσέχοντας να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, και να τις αποξηράνουμε – ένα πέρασμα από τον πολυκόφτη κι έχουμε το δικό μας μπούκοβο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Στις συνταγές από την Lidl Eλλάς και τον Γαστρονόμο που θα διαβάσετε παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες σ’ αυτή την κατεύθυνση, αλλά μπορείτε να φτιάξετε πολλά ακόμη. Κάθε υλικό μπορεί να έχει πολλές ζωές.

Ψητό μανούρι με μουχαμάρα

Μανούρι ΠΟΠ Θεσσαλίας από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα» και μουχαμάρα φτιαγμένη με ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης, της ίδιας σειράς, που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl, και καρύδια «Alesto Selection»

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πιπεριές που μας έμειναν, ακόμη κι αν δεν είναι στα πιο ζωηρά τους, και το μπαγιάτικο ψωμί, και να φτιάξουμε αυτό το πολύ νόστιμο, λεβαντίνικο ντιπ, που κατάγεται από το Χαλέπι της Συρίας. Χτυπάμε ελαφρά στο γουδί 80 γρ. καρύδια και τα ψήνουμε για 8 περίπου λεπτά στον φούρνο στους 160°C. Κρατάμε λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα τα περνάμε από τον επεξεργαστή τροφίμων. Ψήνουμε 2 κόκκινες πιπεριές στους 180°C για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε τις φλούδες και τα σπόρια και τις κόβουμε σε κομμάτια. Εναλλακτικά, τις ξεσποριάζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια και τις σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσoυν, για 5 λεπτά περίπου. Τις βάζουμε κι αυτές στον επεξεργαστή και προσθέτουμε 15 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί ή φρυγανιά, 1 κουτ. γλυκού πουλ μπιμπέρ ή σχετικά ήπιο τσίλι σε σκόνη και ½ κουτ. γλυκού κύμινο, 3 κουτ. σούπας σούπας ελαιόλαδο,1 κουτ. γλυκού  φρέσκο χυμό λεμονιού, ½ κουτ. γλυκού σούπας αλάτι και 3 κουτ. σούπας μελάσα ροδιού (πυκνόρρευστο σιρόπι που βρίσκουμε σε αρκετά παντοπωλεία, μπαχαράδικα και ντελικατέσεν) ή πετιμέζι ροδιού. Έτοιμη η μουχαμάρα! Κόβουμε 2 φέτες μανούρι και τις ψήνουμε στη σχάρα, για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, και τα σερβίρουμε παρέα.

Φριτάτα με πιπεριές, πατάτες και φέτα

Φριτάτα με αυγά ελευθέρας βοσκής και φέτα ΠΟΠ Χαλκιδικής της σειράς «Νώμα» και φρέσκο γάλα «ΓΑΛΠΟ»

Μια φριτάτα είναι ό,τι πρέπει όταν θέλουμε να ανακυκλώσουμε τα υλικά που μας έχουν μείνει στο ψυγείο. Αυτό κάνουμε εδώ, με τούτη την παχουλή τυρένια ομελέτα με πιπεριές και πατάτες που ξεκινάει στο τηγάνι και ολοκληρώνεται στον φούρνο. Για να την ετοιμάσουμε το πρώτο που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε από τα σπόρια τους μια πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά και να τις κόψουμε σε λωρίδες. Καθαρίζουμε και 200 γρ. πατάτες, τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φετούλες και το ίδιο κάνουμε με ένα μέτριο κρεμμύδι. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο 2 κουτ.σούπας  ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε όλα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντάς τα με μια κουτάλα. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και τα αφήνουμε στη φωτιά  για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε 8 αυγά με 80 γρ. γάλα, 1½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, 1 γερή πρέζα κόλιανδρο, αλάτι και τριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και τηγανίζουμε την ομελέτα σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από κάτω. Στη συνέχεια την πασπαλίζουμε με 100 γρ. φέτα σε τρίμματα, τη μεταφέρουμε στον φούρνο και την ψήνουμε  στο γκριλ μέχρι να ροδίσει. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε 2 λεπτά να σταθεί, την  πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, την κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και τη σερβίρουμε.

 

Γεμιστές πιπεριές με πλιγούρι, κιμά και σταφίδες

Γεμιστές πιπεριές με πλιγούρι με λαχανικά Μετσόβου «Νώμα», κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα ΠΟΠ «Νώμα» και άπαχο βόειο κιμά από τη σειρά «του Χασάπη»

Μεγάλη αγάπη τα γεμιστά. Εδώ γεμίζουμε πολύχρωμες πιπεριές και μαζί τους τις πιπεριές κέρατο που μας έχουν μείνει (ή ό,τι επιμήκεις πιπεριές έχουμε). Πλένουμε και στεγνώνουμε 6 πιπεριές, πράσινες, κόκκινες ή/και κίτρινες, και 2 πιπεριές κέρατο, κόβουμε τα καπάκια του, τα κρατάμε στην άκρη και αδειάζουμε τα σπόρια από το εσωτερικό. Τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαλακώσει και εξατμιστούν τα υγρά του προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο και 300 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά και τον σοτάρουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε 1 κούπα πλιγούρι και ανακατεύουμε. Μόλις σοταριστεί για λίγο προσθέτουμε 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη και μόλις πιει τα υγρά της αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι δυόσμο, 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες, 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι, που το έχουμε ροδίσει ελαφρά στο τηγάνι και να βγάλει τα αρώματά του, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε, βάζουμε και λίγο μπούκοβο. Γεμίζουμε τις πιπεριές αφήνοντας ένα κενό γιατί το πλιγούρι θα φουσκώσει και κλείνουμε με το καπάκι. Με το πίσω μέρος από ένα κουταλάκι του γλυκού σπρώχνουμε τη γέμιση στις πιπεριές κέρατο προσεκτικά, για να μην ανοίξουν και βάζουμε και σε εκείνες το καπάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C σε γκριλ και αέρα.  Καθαρίζουμε και κόβουμε δυο πατάτες και τις βάζουμε ενδιάμεσα στα κενά του ταψιού. Συμπληρώνουμε λίγο νερό (περίπου 2 φλιτζ. του καφέ), σκεπάζουμε με λαδόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά.

Κοτόπουλο paprikash

Κοτόπουλο Paprikash με βούτυρο Δράμας και ρύζι Θεσσαλονίκης «Νώμα». Το κοτόπουλο μπούτι είναι από τη σειρά «του Χασάπη»

«Πάπρικα» είναι η ουγγρική λέξη για την πιπεριά. Κι αυτή η συνταγή από την Ουγγαρία έρχεται – απλά την παραλλάσουμε λίγο. Βάζουμε κρέμα αντί για γιαούρτι και αντί για ζυμαρικά nokedli, που είναι η πιο συνηθισμένη συνοδεία στην πατρίδα της, τη σερβίρουμε με ρύζι. Σοτάρουμε σε δυο κουταλιές βούτυρο1 κιλό μπούτια κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 ντομάτες και 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα, 1½ κουτ. αλάτι και ½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο σκεύος και ρίχνουμε 2 φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και  μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ σε 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά  να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Τσεκάρουμε το αλάτι και το πιπέρι και ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο σκεύος.

Πιπεριές Φλωρίνης στο βαζάκι

Ψημένες και καλυμμένες με ελαιόλαδο οι γλυκές και παχύσαρκες πιπεριές Φλωρίνης διατηρούνται στο ψυγείο για έναν μήνα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Για να τις ετοιμάσουμε, παίρνουμε ένα κιλό πιπεριές, τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ ή στις αντιστάσεις στους 200°C, λαδώνουμε τη λαμαρίνα, τις απλώνουμε με 5 σκελίδες σκόρδο στο ταψί και τις ψήνουμε, στο μεσαίο ράφι, για 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τες δυο τρεις φορές, μέχρι να καψαλιστεί η φλούδα από όλες τις πλευρές. Ξεφουρνίζουμε και, όσο είναι ακόμα καυτές, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τις αφήνουμε για 30 λεπτά, και τις ξεφλουδίζουμε, μια που η φλούδα έχει μαλακώσει και αφαιρείται πιο εύκολα. Βγάζουμε το κοτσάνι και τα σπόρια και τις αλατίζουμε. Τις τοποθετούμε σε βάζα, προσθέτουμε 4 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου και καλύπτουμε με ελαιόλαδο.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών