ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Πράσο

Τόσο το λευκό όσο και το πράσινο μέρος του πράσου μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. Σ' αυτές τις συνταγές από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο δεν πετάμε τίποτα.

15.01.2024
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Πράσο

Πόσα και πόσα δεν κάνουμε το χειμώνα με τα πράσα. Το συγγενικό με το κρεμμύδι και το σκόρδο φυτό με τα πλατιά πράσινα φύλλα και το λευκό «στέλεχος», από φύλλα και αυτό, πάει παντού. Τα ψήνουμε και τα σερβίρουμε σαν σαλάτα με μια ωραία βινεγκρέτ. Το βάζουμε σε σούπες, σε πίτες και σε τάρτες, στο γιουβέτσι και στα λαζάνια, στους γίγαντες. Γίνεται θαυμάσιο γιαχνί και πρασόρυζο. Με το λουκάνικο είναι αχτύπητος συνδυασμός. Όσο για το χοιρινό πρασοσέλινο, με εκείνη την χαρακτηριστική του γλύκα, είναι από τα πιο ωραία φαγητά αυτής της εποχής.

Κρέας, ψάρι, λαχανικά, όσπρια, μανιτάρια, με όλα ταιριάζουν τα πράσα, που και οικονομικά είναι και ανθεκτικά, και σε ελάχιστο χρόνο βρίσκονται στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να είναι χωρίς καφέ σημάδια και με το πράσινο μέρος τους χλωρό και πριν τα μαγειρέψουμε να τα πλύνουμε σχολαστικά γιατί συνήθως ανάμεσα στα φύλλα παγιδεύεται χώμα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την ρίζα και τα φύλλα, τα χαράσσουμε κάθετα και τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

Συνήθως αξιοποιούμε το λευκό κομμάτι τους. Έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική. Αλλά και το πράσινο μέρος, που είναι και αυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, κάλιο και σίδηρο, δεν χρειάζεται να καταλήξει στα σκουπίδια – μπορούμε να το βάλουμε, λόγου χάρη, στο σπανακόρυζο ή σε μια χορτόπιτα. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε κάποιο ζωμό λαχανικών, αλλά και να το αποξηράνουμε στον φούρνο σε χαμηλή φωτιά και να το σερβίρουμε με άλλα τσιπς λαχανικών να το χρησιμοποιήσουμε ως γαρνιτούρα ή να το περάσουμε από τον επεξεργαστή τροφίμων για να φτιάξουμε μια σκόνη που δίνει γεύση και άρωμα σε οποιοδήποτε φαγητό. Μια άλλη ιδέα είναι να κάνουμε ένα μπουκετάκι αρωματικών για τις σούπες και τις σάλτσες μας, κλείνοντάς το με άλλα αρωματικά σε τουλπάνι ή κόβοντάς το και τυλίγοντας με αυτό θυμάρι, μαϊντανό και δάφνη σε ένα μυρωδάτο δεματάκι. Όσα λιγότερα πετάμε και οικονομία κάνουμε και επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες ιδέες σε αυτήν την κατεύθυνση από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, μπορείτε όμως πάντα να αυτοσχεδιάσετε.

Μια θερμαντική βελουτέ πατάτας-πράσου

Σούπα πατάτας-πράσου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», την οποία βρίσκουμε αποκλειστικά στα Lidl, και κρέμα γάλακτος «Milbona»

Κλασική η βελουτέ με πράσο και πατάτα –είναι δυο υλικά που ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους– και δεν είναι καθόλου δύσκολο να τη φτιάξουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το πράσινο μέρος του πράσου για γαρνιτούρα, προσθέτοντας στη σούπα μας μια έξτρα υφή. Είναι ωραία ιδέα και για πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι στο σπίτι.

Κόβουμε το λευκό μέρος από 6 πράσα σε ροδέλες. Καθαρίζουμε1 κιλό πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτουμε 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών. Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σούπα να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή σε δόσεις στον επεξεργαστή τροφίμων -–πρέπει να γίνει σαν πουρές– και ρίχνουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα τρυφερά πράσινα κομμάτια του πράσου κομμένα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, για περίπου 2-3 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το λάδι. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σερβίρουμε τη σούπα με λίγη κρέμα γάλακτος, ρίχνοντας από πάνω μερικά πράσινα τραγανά κομμάτια.

Γιουβέτσι με πράσα, λουκάνικα και μανιτάρια

Γιουβέτσι με πράσα, λουκάνικα «Αγροικία» και κεφαλοτύρι Μυτιλήνης «Νώμα»

Τι θα λέγατε για ένα πλούσιο, χορταστικό γιουβέτσι, που φτιάχνεται σχετικά γρήγορα; Είναι ό,τι πρέπει για το οικογενειακό τραπέζι. Το πρώτο που κάνουμε είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μετά κόβουμε 2 χωριάτικα λουκάνικα σε ροδέλες, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα 60 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τα σοτάρουμε για 1- 2 λεπτά. Τα αφαιρούμε και, στο ίδιο σκεύος, σοτάρουμε 300 γρ. λευκά μανιτάρια κομμένα σε φετούλες για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν – αν δούμε ότι χρειάζεται, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη. Προσθέτουμε το λευκό μέρος από 3 πράσα κομμένο σε ροδέλες, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη και αυτή, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Επιστρέφουμε τα λουκάνικα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε 200 γρ. ντομάτακια κονσέρβας περασμένα από τον επεξεργαστή τροφίμων, αλατοπιπερώνουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Προσθέτουμε 400 γρ. κριθαράκι και 900 ml ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά και τα αδειάζουμε ένα μέτριο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε για λίγο το ταψί για να προσθέσουμε 200 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια, το επιστρέφουμε στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Κρέπες φούρνου με κοτόπουλο και πράσο

Κρέπες με αυγά ελευθέρας βοσκής «Νώμα», φέτα ΠΟΠ Χαλκιδικής της ίδιας σειράς και κοτόπουλο από τη σειρά «Του χασάπη»

Γλυκές κι αλμυρές, οι κρέπες αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Είναι δε θαυμάσιος καμβάς. Μπορεί κανείς να ετοιμάσει ένα σωρό διαφορετικές γεμίσεις με τα υλικά που έχει διαθέσιμα στο ντουλάπι ή στο ψυγείο του. Εδώ τις φτιάχνουμε με κοτόπουλο, πράσο και φέτα.

Βράζουμε και ξεκοκαλίζουμε 2 μπούτια κοτόπουλου. Καθαρίζουμε 1 ½ κιλό πράσα και κρατάμε το λευκό τους μέρος (το πράσινο το κρατάμε για κάποια άλλη συνταγή). Τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Βάζουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και τα σιγοψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία σκεπασμένα με το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε. Προσθέτουμε 250 φέτα θρυμματισμένη, το κοτόπουλο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδου και ½ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Σε ένα μπολ βάζουμε 500 ml γάλα, 250 γρ. αλεύρι, 2 αυγά, 1 κουτ. γλυκού. αλάτι και 4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να δημιουργηθεί ένα χυλός. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για 15 λεπτά. Ζεσταίνουμε ένα μέτριο τηγάνι και ρίχνουμε μια κουτάλα από το μείγμα της κρέπας. Περιμένουμε μέχρι να ξεκολλάει η κρέπα και την γυρνάμε από την άλλη. Συνεχίζουμε με τις επόμενες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε κατά μήκος σε κάθε κρέπα 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση, τις τυλίγουμε σε ρολά και τις τοποθετούμε δίπλα δίπλα σε ένα μικρό τετράγωνο ταψί. Σε ένα μπολ χτυπάμε 1 ποτήρι γάλα με 2 αυγά, περιχύνουμε τις κρέπες και τις ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Φασολάδα με χοιρινό και πράσα

Φασολάδα με φασόλια «Επιλογής» και χοιρινό από τη σειρά «Του χασάπη»

Είναι φαγητό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Μια ενισχυμένη πυκνή φασολάδα, θερμαντική, θρεπτική και πολύ χορταστική. Μουλιάζουμε 250 γρ. φασόλια αποβραδίς. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό, τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε. Κόβουμε το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Ζεσταίνουμε 80 ml ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε ½ κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα φασόλια και 1 λίτρο ζωμό λαχανικών και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά. Προσθέτουμε 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες και 200 γρ. σελινόριζα κομμένη σε κυβάκια ή περασμένη από το χοντρό μέρος του τρίφτη και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30-35 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 50 ml ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας πελτέ, προσθέτουμε ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, το αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά στη φωτιά και το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Ζωμός με ό,τι μένει

Ό,τι από όλα τα παραπάνω και να διαλέξουμε, με τα μέρη του πράσου που έχουν μείνει στο ξύλο κοπής μπορούμε να φτιάξουμε έναν ζωμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, σε ένα ριζότο ή σε κάποιο μαγειρευτό. Παίρνουμε τα πράσινα μέρη από 7-8 πράσα (600 γρ. περίπου), τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 250 ml λευκό κρασί, 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ½ κουτ. γλυκού πιπέρι. Προσθέτουμε 1.700 ml νερό. Τα αφήσουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25 λεπτά. Αφήνουμε τον ζωμό να σταθεί 10 λεπτά, τον σουρώσουμε και τον βάζουμε στο ψυγείο, σε ένα δοχείο που κλείνει καλά. Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι μια εβδομάδα.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών