ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ξεφλούδισμα* αναποφλοίωτων ρεβυθιών

Παρά το γεγονός ότι καλό είναι τα όσπρια να μαγειρεύονται με τα φλούδια τους, οι σεφ προτείνουν να ξεφλουδίζουμε τα ρεβύθια αν θέλουμε να φτιάξουμε χούμους (πουρέ) ή σούπες βελουτέ.

10.09.2018
Φωτογραφία: Shutterstock

Παρά το γεγονός ότι καλό είναι τα όσπρια να μαγειρεύονται με τα φλούδια τους, οι σεφ προτείνουν να ξεφλουδίζουμε τα ρεβύθια αν θέλουμε να φτιάξουμε χούμους (πουρέ) ή σούπες βελουτέ.

Προετοιμασία ρεβυθιών

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μια βαθιά κατσαρόλα) για τουλάχιστον 12 ώρες. Το νερό που θα βάλουμε καλό είναι να είναι χλιαρό. Στο μούλιασμα προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι, που θα βοηθήσει τα ρεβύθια να φουσκώσουν σωστά. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Συνεχίζουμε με το ξεφλούδισμα όπως περιγράφεται παρακάτω.

Το ξεφλούδισμα

  • Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και όπως είναι μέσα στο στραγγιστήρι τα πασπαλίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας σόδα μαγειρική (σκόνη). Τα τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια, να πάει παντού η σόδα, και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Μετά, τα ξεπλένουμε λίγο και τα τρίβουμε πολύ καλά ανάμεσα στις παλάμες μας.
  • Δεν σταματάμε εδώ. Τα βάζουμε λίγα-λίγα σε μια πετσέτα, τα διπλώνουμε σε αυτήν και τα τρίβουμε πάνω στον πάγκο με δύναμη (σαν να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη). Ανοίγοντας την πετσέτα, θα δούμε ότι τα περισσότερα από τα ρεβύθια μας έχουν ξεφλουδιστεί. Μπορεί να έχουν σπάσει μερικά, αλλά δεν πειράζει.
  • Αδειάζουμε τα ρεβύθια με τα φλούδια τους σε ένα βαθύ μπολ, γεμίζουμε νερό και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε τα φλούδια να έρθουν στην επιφάνεια και να τα αφαιρέσουμε. Δεν πειράζει αν μείνουν και μερικά φλούδια. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και πάλι πολύ καλά, για να μην μείνει η γεύση της σόδας. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα ρεβύθια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών