ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Zυμώνουμε σπιτικό ψωμί

Τι καλύτερο από τη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα; Μαθαίνουμε να το ετοιμάζουμε μόνοι μας με προζύμι ή χωρίς, απλό ή σύνθετο, για κάθε μέρα ή γιορτινό και θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά.

16.03.2020
Φωτογραφία: Shutterstock, Γιώργος Δρακόπουλος

Τι καλύτερο από τη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα; Μαθαίνουμε να το ετοιμάζουμε μόνοι μας με προζύμι ή χωρίς, απλό ή σύνθετο, για κάθε μέρα ή γιορτινό και θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά.

Ξεκινάμε με το αλεύρι



Το μυστικό για καλό ψωμί βρίσκεται στο καλό αλεύρι. Μαθαίνουμε όλα τα μυστικά του και επιλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει. Επίσης μαθαίνουμε  εδώ για το προζύμι, τη μαγιά και αποφασίζουμε τι θα επιλέξουμε για κάθε παρασκευή μας. 


Το προζύμι βήμα – βήμα 


Η διατροφική αξία του είναι εντυπωσιακή και η προετοιμασία του πανεύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και τη συνταγή που θα διαβάσετε εδώ.


 

 Σπιτικό ψωμί για τοστ και σάντουιτς

Μια φόρμα για ψωμί θα χρειαστούμε και την πιο νόστιμη συνταγή για ψωμί φόρμας από τα χεράκια μας. Δείτε τη συνταγή εδώ.


Χωριάτικο ψωμί

Με κίτρινο αλεύρι και νωπή μαγιά ζυμώνουμε 3 αφράτες φραντζόλες με χρυσαφένια κόρα και αφράτη ψίχα. Σηκώνουμε τα μανίκια
και …ξεκινάμε(!) Δείτε τη συνταγή εδώ. 


Πανεύκολο ψωμί χωρίς ζύμωμα


Θα το ανακατέψουμε μόνο με το κουτάλι αλλά θα περιμένουμε 8 – 9 ώρες για να γίνει. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ ώστε να έχουμε το πρωί φρεσκοψημένο, αφράτο ψωμί.  Δείτε τη συνταγή εδώ.


Ψωµί ολικής άλεσης

Κρατάμε όσο ψωμί θέλουμε να καταναλώσουμε τις επόμενες 2 – 3 ημέρες και το υπόλοιπο το διατηρούμε στην κατάψυξη. Είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε φέτες, για να μπορούμε να ξεπαγώσουμε ακριβώς όσο θέλουμε. Δείτε τη συνταγή εδώ.


Καρυδόψωμο προζυμένιο, με κάρδαμο και σχίνο

Η Εύη Βουτσινά αγαπούσε πολύ το καρυδόψωμο, όχι μόνο για την πολυεπίπεδη νοστιμιά του και το ρωμαλέο του προζύμι, αλλά και για τους συμβολισμούς των υλικών του: πρωταγωνιστές τα καρύδια, αρχέγονο σύμβολο γονιμότητας και αφθονίας. Δείτε τη συνταγή εδώ. 


Μηλόψωμο τραβηχτό

Τα τραβηχτά ψωμιά είναι μια σχετικά νέα μόδα των τελευταίων χρόνων. Στην πιο απλή τους μορφή είναι μεγάλα φρεσκοψημένα καρβέλια που τα χαράζουν σε καρεδάκια και στις σχισμές μπήγουν φέτες από ζαμπόν, τυρί ή άλλα αλμυρά υλικά. Αλείφουν καλά το καρβέλι με λιωμένο βούτυρο, αρωματισμένο με σκόρδο και κάποιο μυρωδικό, και το ψήνουν για λίγα λεπτά. Έπειτα, το βάζουν στη μέση του τραπεζιού και έκαστος τραβά από ένα τέτοιο φουσκωτό καρεδάκι μαζί με τα αλμυρά του υλικά και το βάζει στο πιάτο του. Στην πιο σύνθετη μορφή του το τραβηχτό ψωμί είναι σαν αυτό που προτείνουμε εδώ.


Ψωμάκια – βεντάλιες με ξινόκρεμα

Σμετάνα ή ξινόκρεμα, δεν έχει σημασία, ό,τι κι αν επιλέξουμε θα δώσει μια αναπάντεχη νοστιμιά προζυμιού στα ψωμάκια αυτά και θα κάνει υπέροχη την υφή τους. Φουσκωτά, μεστά σε γεύση και αφράτα, είναι ό,τι πρέπει για το πρόγευμα, ζεστά, με ένα ωραίο βούτυρο. Ιδανικά και για συνοδευτικό σε κρεμώδεις σούπες ή για σαλτσάτα κρεατικά στον φούρνο. Δείτε τη συνταγή εδώ. 

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών