ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Αχλάδι 

Διαλέγουμε τα πιο ωραία αχλάδια και τα αξιοποιούμε χωρίς να πετάξουμε ούτε κομματάκι: φιλικές προς το περιβάλλον παρασκευές από την Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

30.09.2022| Updated: 09.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Αχλάδι 

Χυμώδες, μυρωδάτο, με φίνα γεύση, το αχλάδι, που στη χώρα μας ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, είναι φρούτο πολύτιμο. To έχει πει κι ο Όμηρος − στην Οδύσσεια αναφέρεται ως ένα από τα δώρα των θεών στον Αλκίνοο, τον βασιλιά των Φαιάκων. Όχι ότι δεν είχε ιδιαίτερη σημασία για πολλούς ακόμη πολιτισμούς. Ήταν συνδεδεμένο με τη λατρεία της Ίσιδας στην Αίγυπτο, σύμβολο δικαιοσύνης, σοφίας και μακροζωίας για τους Κινέζους και γονιμότητας για τους Κορεάτες. Το καλοκαιρινό-φθινοπωρινό φρούτο ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες, από τον Μπελίνι μέχρι τον Βαν Γκογκ και τον Φερνάντο Μποτέρο. Εμάς πάλι μας εμπνέει να μπούμε στην κουζίνα και να φτιάξουμε πολλών λογιών νοστιμιές, γλυκές και αλμυρές. Τα αχλάδια ποσέ, ιδίως λουσμένα με σοκολάτα, είναι όνειρο, τα crumble και τα κέικ με αχλάδια θαυμάσια, το ίδιο και οι αχλαδόπιτες και οι τάρτες. Ευγενική παρουσία στις σαλάτες −ταιριάζουν εξαιρετικά με ρόκα και κατσικίσιο τυρί ή ροκφόρ− τα αχλάδια γίνονται πολύ νόστιμες σάλτσες και βάζουν μια γλυκιά, αρωματική πινελιά στο κρέας και στα πουλερικά. Αν σερβίρετε πάπια με αχλάδια σε ένα γιορτινό τραπέζι θα κλέψει την παράσταση.

Τα αγαπημένα φρούτα, που συλλέγονται από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, διατηρούνται σε ψυκτικούς χώρους για μήνες. Αυτές οι μέρες όμως, που είναι στα πιο ωραία τους, είναι η καλύτερη στιγμή να τα χαρείτε. Γεμίστε το καλάθι σας κιτρινοπράσινα, ζουμερά Κρυστάλλια από τα Lidl και φτιάξτε κάθε λογής νοστιμιές, για τώρα και για αργότερα, αξιοποιώντας με δημιουργικούς τρόπους ακόμη και τα φλούδια και τον πυρήνα. Στη σειρά προτάσεων «Βιωσιμότητα στο πιάτο» της Lidl Ελλάς και του Γαστρονόμου, είπαμε, δεν πετάμε τίποτα: όπου μπορούμε, προσαρμόζουμε τη διατροφή μας ώστε να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. Προσέξτε μόνο στο ψυγείο να τα βάλετε σε ξεχωριστό χώρο από τα άλλα φρούτα, γιατί εκλύουν αιθυλένιο κι έτσι επιταχύνουν την ωρίμανσή και των «γειτόνων» τους.

No waste μαγειρικές με αχλάδι

Λέμε όχι στη σπατάλη του φαγητού, συνδυάζοντας τη σοφή οικιακή οικονομία του άλλοτε με νέες, δημιουργικές ιδέες. Κάθε υλικό μπορεί να έχει πολλές ζωές. Φτιάχνουμε λοιπόν…

Μπολ πρωινού με αποξηραμένα αχλάδια, δημητριακά, γιαούρτι και αμύγδαλα Alesto από τα Lidl

Τσιπς αχλαδιού

Κόβουμε τα αχλάδια με τη φλούδα σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τον πυρήνα, μόνο τα σποράκια. Τις απλώνουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 100° C για 2-3 ώρες. Έτοιμα τα τσιπς! Μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά, μπορούμε και να τα προσθέσουμε στο μπολ του πρωινού, συνδυάζοντάς τα με γιαούρτι ή με γάλα, δημητριακά και αμύγδαλα – είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα.

Ένα φρουτοποτό από τα φλούδια και τον πυρήνα

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1 κιλό φλούδια αχλαδιού, 1.500 ml νερό, ½ -1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα, και 15 ml χυμό λεμόνι. Βράζουμε για 15 λεπτά, αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη κρυώσει, σουρώνουμε κι έχουμε ένα διαφορετικό φρουτοποτό με απαλό άρωμα.

To αχλαδοβούτυρο μπορείτε να το απλώσετε στο ψωμί ή να το συνδυάσετε με τηγανίτες

Αχλαδοβούτυρο

Χρειαζόμαστε 2 κιλά αχλάδια με τη φλούδα και τον πυρήνα − μόνο τα κουκούτσια αφαιρούμε. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζ. τσαγιού νερό και ένα φλιτζ. τσαγιού χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ και 1 αστεροειδή γλυκάνισο. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε 25-30 λεπτά να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τον γλυκάνισο. Βάζουμε τα αχλάδια και το νερό σε σινουά πάνω από ένα μπολ. Το περιεχόμενο του μπολ το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο, ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο και1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι το μείγμα να πήξει −θα μας πάρει περίπου 1 – 1½ ώρα− και το κλείνουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Συνταγές για το κελάρι μας: αχλάδι όλο το χρόνο

Γλυκού κουταλιού με γραβιέρα, φρέσκια μυζήθρα, μέλι και παξιμάδια Κρήτης από τη σειρά τοπικών προϊόντων Νώμα που διατίθενται αποκλειστικά στα Lidl

Γλυκό κουταλιού αχλάδι

Καθαρίζουμε 1.200 γρ. αχλάδια αφαιρώντας με ένα μυτερό μαχαιράκι τον πυρήνα και διατηρώντας το κοτσάνι, και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό ενός λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και 1.300 γρ. ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για να φτιάξουμε το σιρόπι. Μόλις δέσει, καρφώνουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε αχλάδι, τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για μια ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα για μια μέρα. Βράζουμε να ξαναδέσει το σιρόπι, προσθέτουμε χυμό από ένα λεμόνι και τα αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη να κρυώσει και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τα αχλάδια και το σιρόπι. Το πολύ ωραίο αυτό γλυκό κουταλιού μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο, με γιαούρτι, αλλά και πάνω σε παξιμάδι με μυζήθρα ή με γραβιέρα.

Αχλάδι κομπόστα

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τον πυρήνα με τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και το χυμό 2 λεμονιών και τα μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα προσθέτοντας1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού στο καθένα. Γεμίζουμε με νερό, αφήνοντας ένα εκατοστό από το χείλος του βάζου και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ζάχαρη στο καθένα. Ανοίγουμε ένα λοβό βανίλιας και με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε το εσωτερικό. Το χωρίζουμε στα τρία και το βάζουμε στα βάζα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε μια πετσέτα, τυλίγουμε το κάθε βάζο χωριστά με μια άλλη πετσέτα, τα βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα βράζουμε. Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μια ώρα. Όποτε χρειάζεται αναπληρώνουμε με ζεστό νερό −πρέπει να φτάνει συνέχεια ως το καπάκι. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Λικέρ αχλάδι

Τοποθετούμε έξι αχλάδια κομμένα σε φέτες σε ένα βάζο και προσθέτουμε 500 ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 2-3 γαρίφαλα και μισό ξυλάκι κανέλας. Το κλείνουμε αεροστεγώς και το αφήνουμε για έναν μήνα σε σκιερό μέρος, φροντίζοντας να το ανακινούμε κάθε 2-3 μέρες. Το σουρώνουμε με ένα τουλπάνι, πιέζοντας τα αχλάδια με τα χέρια για να βγάλουν τους χυμούς τους. Βράζουμε για 5 λεπτά 250 γρ. ζάχαρη, 250 ml νερό και το χυμό μισού λεμονιού για να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, το οποίο αφού το αφήσουμε να κρυώσει καλά, το ανακατεύουμε με το ποτό. Βάζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο ή μπουκάλι και το αφήνουμε για μερικές μέρες πριν το σερβίρουμε. Είναι ένα θαυμάσιο χειροποίητο τραταμέντο.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών