Μπορεί το «μαϊντανός» να το χρησιμοποιούμε μεταφορικά για να περιγράψουμε εκείνους τους ανθρώπους που ανακατεύονται με πολλά, που φυτρώνουν παντού, που έχουν λίγο… διακοσμητική παρουσία. Αλλά στη μαγειρική δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το ποώδες αρωματικό φυτό με τα πράσινα λαμπερά φύλλα, γνωστό στη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια –οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που το χρησιμοποιούσαν και ως τονωτικό και στεφάνωναν μ’ αυτό νικητές αγώνων, το έλεγαν «πετροσέλινο»– είναι ήρεμη δύναμη. Λεπτό, ντελικάτο, βάζει την πινελιά του σε πολλά φαγητά. Συντονίζεται και συνεργάζεται με κάθε λογής υλικά. Παντού ταιριάζει. Παντού κολλάει. Σε μια πατατοσαλάτα, μια μελιτζανοσαλάτα ή ένα ταμπουλέ, στα μπιφτέκια και στους χορτοκεφτέδες, στα λαδερά, στα όσπρια, στο ψάρι, στο κρέας. Σε ένα τραπέζι κανείς δεν θα παραπονεθεί που ο μαϊντανός είναι «μαϊντανός».
Η καλύτερη εποχή είναι από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Οκτωβρίου, μαϊντανό όμως βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Ίσως γι’ αυτό καμιά φορά αν μας μείνει τον πετάμε στα σκουπίδια χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Μπορούμε κι αλλιώς. Αν τον βάλουμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε ελαφρά νωπό χαρτί κουζίνας ή μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, ενώ μπορούμε πάντα να τον πλύνουμε και τον στεγνώσουμε καλά σε μια βαμβακερή πετσέτα και να τον φυλάξουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη για να τον έχουμε διαθέσιμο όποια στιγμή τον χρειαστούμε.
Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιούμε με πολλούς τρόπους όχι μόνο τα φύλλα, αλλά και τα τρυφερά κοτσάνια του φυτού, που είναι κι αυτά εξίσου μυρωδάτα. Μια ιδέα είναι να τα δέσουμε με έναν σπάγκο, να τα βάλουμε σε ζωμούς και σάλτσες και μετά, αφού κάνουν τη δουλειά τους, να τα βγάλουμε. Μια άλλη, να τα κλείσουμε με άλλα βότανα σε ένα τουλπάνι και να φτιάξουμε ένα bouquet garni (αρωματικό μπουκέτο) που θα δώσει έξτρα άρωμα και γεύση σε μια σούπα, μια σάλτσα ή ένα μαγειρευτό φαγητό. Σε συνταγές στις οποίες συνηθίζουμε να βάζουμε μόνο τα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε και το τρυφερό μέρος του κοτσανιού – σε ένα ντιπ, ας πούμε, σε ένα πέστο για τα ζυμαρικά μας ή μια σάλτσα τσιμιτσούρι, σε μια ομελέτα. Ό,τι μας μείνει θα το προσθέσουμε σε κάποια άλλη συνταγή. Όσο λιγότερο φαγητό πετάμε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον, κάνοντας παράλληλα κι οικονομία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες σ’ αυτή τη λογική: στις νόστιμες παρασκευές που προτείνουν η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος στόχος είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μυριστικά να αξιοποιούνται όσο καλύτερα γίνεται.
Μαϊντανός στο τηγάνι
Ο μαϊντανός είναι πολύ ωραίος τηγανητός. Μπορούμε λοιπόν να τον τηγανίσουμε μαζί με το κοτσάνι και να τον σερβίρουμε ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Το πρώτο που κάνουμε είναι να πλύνουμε καλά και να στεγνώσουμε ένα ματσάκι. Μετά κόβουμε και αφαιρούμε το ¼ του κοτσανιού. Χτυπάμε ένα αυγό με 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα με ένα πιρούνι και το αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι με ½ κουτ. γλυκού αλάτι, ¼ ½ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ½ κουτ. γλυκού πάπρικα, είτε γλυκιά είτε καυτερή. Ζεσταίνουμε 3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, μέχρι που το λάδι να αρχίζει να τσιτσιρίζει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, περνάμε τον μαϊντανό, κλαδάκι-κλαδάκι, πρώτα από το μείγμα του αυγού και μετά από το αλεύρι και τον τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές. Πριν τον σερβίρουμε τον ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Μαϊντανός και στα αυγά
Αυτή η λιτή σχετικά, πράσινη φριτάτα με πρωταγωνιστή τον μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι εύκολη και νόστιμη. Για να τη φτιάξουμε, ψιλοκόβουμε 3 κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος) και 1 χούφτα μαϊντανό, φύλλα και κοτσάνι (κι εδώ αφαιρούμε το ¼ του κοτσανιού) και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα κοτσάνια του μαϊντανού ψιλοκομμένα (όταν είναι στην εποχή του μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κολοκύθι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένο) και τα σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντάς που και που. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του (αν δεν έχει, χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια κατσαρόλα) και τα αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε σε ένα μπολ 6 αυγά, ρίχνουμε τα φύλλα του μαϊντανού ψιλοκομμένα, 70 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, μια μικρή πρέζα μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο μείγμα και τα κρεμμυδάκια με τα κοτσάνια και ξανανακατεύουμε. Τηγανίζουμε σε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Μόλις η φριτάτα ψηθεί από τη μία πλευρά τη γυρίζουμε με μια σπάτουλα από την άλλη, την αφήνουμε για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Ψητό κοτόπουλο με δροσερή σάλτσα μαϊντανού
Αυτή η σάλτσα μαϊντανού, που φτιάχνεται στο πι και φι, δίνει δροσιά και φρεσκάδα στο ψητό κοτόπουλο. Έτσι με το τίποτα σχεδόν, έχεις ένα ελαφρύ, υγιεινό κι εύκολο γεύμα για το μεσημέρι ή το βράδυ. Πρώτα φτιάχνουμε μια μαρινάδα με 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, ½ κουτ. γλυκού αλάτι, ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι και μαρινάρουμε 700 γρ. φιλέτο κοτόπουλο για 20 λεπτά. Όσο ψήνεται –θέλει περίπου 20 λεπτά στο γκριλ, στους 180°C , με γύρισμα στο ενδιάμεσο– βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων ένα φλιτζάνι μαϊντανό πλυμένο, σκουπισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια, 2 γεμάτες κουτ. σούπας κάππαρη, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon, 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν θέλουμε να έχει λίγο παραπάνω χρώμα η σάλτσα μας, στο τέλος προσθέτουμε ½-1 κουτ. σούπας μαϊντανό, πολύ πολύ ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε καλά.
Ένα πράσινο πέστο στα γρήγορα
Και αυτό το πέστο μαϊντανού είναι ό,τι πρέπει όταν θέλουμε κάτι νόστιμο στα γρήγορα. Πέρα από τα ζυμαρικά, με τα οποία το προτείνουμε εδώ, μπορούμε κάλλιστα να το βάλουμε και σε ένα σάντουιτς ή να το αλείψουμε σε φρυγανισμένο ψωμάκι και να το σερβίρουμε ως ορεκτικό. Ο επεξεργαστής τροφίμων κάνει και σε αυτή την περίπτωση όλη τη δουλειά. Για να το φτιάξουμε χτυπάμε ½ φλιτζ καρύδια,1 φλιτζ, μαϊντανού (κι εδώ τρυφερά κοτσάνια και φύλλα), ¼ φλιτζ κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 2 σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες, 1 χυμό κουτ. χυμό λεμονιού, ½ κουτ. αλάτι και ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο. Βράζουμε το τριβελάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό στο οποίο το βράσαμε στην άκρη. Το ρίχνουμε στην άδεια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το πέστο. Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει. Σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας, αν θέλουμε, επιπλέον τυρί.
Λεμονάτο μοσχάρι με μαϊντανό
Είναι ένα εύκολο και πολύ νόστιμο μαγειρευτό με πολύ, πολύ μαϊντανό, που αξίζει να το δοκιμάσετε. Εδώ το προτείνουμε λεμονάτο, μπορείτε όμως να επιχειρήσετε και την κοκκινιστή του εκδοχή – είναι κι αυτή θαυμάσια. Ξεκινάμε με το κρέας. Στεγνώνουμε 1.200 γρ. μοσχάρι (σπάλα κομμένη σε κύβους 3 – 4 εκ.) σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε ¼ φλιτζ. ελαιόλαδο σε χαμηλή και πλατιά κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε καλά από όλες τις μεριές, γύρω στα 10 λεπτά. Προσθέτουμε 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, κι αυτές ψιλοκομμένες, και 3 κόκκους μπαχάρι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα σε μέτρια φωτιά για άλλα 7 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Σβήνουμε με 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε καυτό νερό, που θα πρέπει να φθάνει μέχρι την επιφάνεια του κρέατος. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, γυρίζοντας 2 -3 φορές τα κομμάτια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε μισή ώρα πριν γίνει το φαγητό και βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε 5 ματσάκια μαϊντανού. Αφαιρούμε το κάτω ¼ των κοτσανιών και τον κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, περίπου 3 εκ. Διαλύουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας κορν φλάουρ στο χυμό 1 μεγάλου λεμονιού και το ρίχνουμε μαζί με τον μαϊντανό στο φαγητό. Αν η σάλτσα είναι λίγη, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα και αφήνουμε τον μαϊντανό να βράσει γύρω στα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κοτσάνια και να πυκνώσει η σάλτσα. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι. Σερβίρουμε με ρύζι νυχάκι ή βραστές πατάτες.
Το ξέρατε ότι στα Lidl…
αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.
Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.
Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.
Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.
Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.