ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μπρόκολο

Φουντίτσες, κοτσάνια, φύλλα, όλα τα χρησιμοποιούμε. Στις νόστιμες παρασκευές που προτείνουν η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος στόχος είναι να μην πετιέται ούτε κομματάκι.

31.10.2022| Updated: 09.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Μπρόκολο

Το σερβίρουμε βραστό ή στον ατμό δίπλα σε ψάρι ή ψητό κρέας, το βάζουμε σε τάρτες ή σε πίτες, στα νουντλς λαχανικών, σε μαγειρευτά κατσαρόλας. Το μπρόκολο δίνει χρώμα και γεύση σε πολλά διαφορετικά φαγητά. Αρκετές φορές όμως όταν το μαγειρεύουμε κρατάμε τα μπουκετάκια του και χωρίς να το πολυσκεφτούμε πετάμε το μεγαλύτερο κομμάτι του κοτσανιού και τα φύλλα, που είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά – απλά θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα για να τρυφερέψουν. Αν κόψουμε μόνο ένα εκατοστό από το κάτω κομμάτι του κοτσανιού του λαχανικού, που είναι πιο σκληρό και ινώδες και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν όλη την ανοιχτοπράσινη σάρκα του σε κάθε λογής παρασκευές. Έτσι και οικονομία κάνουμε και επιβαρύνουμε λιγότερο το περιβάλλον.

Αν χρησιμοποιήσουμε τις φουντίτσες σε κάποια συνταγή και μας μείνει το κοτσάνι, μπορούμε να το ξεφλουδίσουμε, να το κόψουμε σε ροδέλες ή κυβάκια, να το αλείψουμε με ένα μείγμα από ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο σε σκόνη και να το ψήσουμε. Σε 20 λεπτά είναι έτοιμο. Αν του προσθέσουμε, δε, λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο, τριμμένη παρμεζάνα, γίνεται ακόμη πιο γευστικό. Μπορούμε το αξιοποιήσουμε σε ζωμούς και σε σούπες λαχανικών, που είναι ό,τι πρέπει για ένα κρύο φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο μεσημέρι ή βράδυ, αλλά και σε σαλάτες, σε ζυμαρικά, ακόμη και στην πίτσα.

Διαλέξτε λοιπόν ένα ωραίο μπρόκολο, ζωηρόχρωμο, με κρουστή σάρκα, και δοκιμάστε τις παρακάτω συνταγές που προτείνουν η Lidl Ελλάς και ο Γαστρονόμος στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών που στόχο έχουν να δείξουν ότι αλλάζοντας λίγο τις συνήθειές μας, αγοράζοντας φρούτα και ζαρζαβατικά στην εποχή τους και πετώντας όσο το δυνατόν λιγότερο μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις που έχει η διατροφική μας συμπεριφορά στον πλανήτη. Τίποτα δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι να αξιοποιήσουμε όλο το λαχανικό.

No waste μαγειρικές με το κοτσάνι

Ένα διαφορετικό χούμους

Αυτό το νόστιμο, ελαφρύ και υγιεινό χορτοφαγικό ντιπ το σκαρώνεις στο πι και φι. Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε περίπου 2 φλιτζ. κοτσανιού που το έχουμε ξεφλουδίσει και ψιλοκόψει. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά για να μαλακώσει και το βάζουμε στον πολυκόφτη με1 σκελ. σκόρδο, ¼ φλιτζ. ταχίνι, τον χυμό από ένα λεμόνι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. γλυκού φρέσκια ρίγανη ή φρέσκο θυμάρι −ό,τι έχουμε στη γλάστρα μας− και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι. Μπορούμε να το σερβίρουμε με τραγανές αραβικές πιτούλες ή φέτες καρότου και αγγουριού.

Xoύμους μπρόκολου με ταχίνι ολικής άλεσης «Γλυκάνθη» και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθενται αποκλειστικά στα Lidl

Ζυμαρικά ενάντια στη σπατάλη

Ένα πιάτο ζυμαρικών, εύκολο και χορταστικό, είναι πάντα καλή ιδέα για τις μέρες που δεν μας περισσεύει ο χρόνος. Το συγκεκριμένο μπορούμε να το φτιάξουμε με βίδες, κοχυλάκια ή με φιογκάκια. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε το κοτσάνι ενός μπρόκολου, να το κόψουμε σε μικρούς κύβους και να χωρίσουμε το επάνω τμήμα του σε μικρά μπουκετάκια. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε για 3 λεπτά τα κομμάτια του κοτσανιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ανθάκια και βράζουμε για 2-3 ακόμη λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν. Σουρώνουμε καλά το μπρόκολο και κρατάμε το νερό του για να μαγειρέψουμε τα ζυμαρικά. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μια κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε το μπρόκολο και 1 ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε. Στο μεταξύ, βάζουμε το νερό στο οποίο βράσαμε το μπρόκολο ξανά στο μάτι, και μόλις αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα ζυμαρικά (1 πακέτο) και τα βράζουμε για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το μπρόκολο. Ανακατεύουμε, σε δυνατή φωτιά, για 1-2 λεπτά και τα μοιράζουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με τριμμένο πεκορίνο και σερβίρουμε.

Ένα εύκολο πιάτο ζυμαρικών με φιογκάκια «Combino» και πεκορίνο Αμφιλοχίας της σειράς τοπικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης «Νώμα»

Μια πίτσα με μπρόκολο και χωριάτικο λουκάνικο

Αυτή την συνταγή για τη βάση της πίτσας κρατήστε την. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα σωρό συνδυασμούς υλικών. Επειδή όμως εδώ το θέμα μας είναι το μπρόκολο, ξεκινήστε παντρεύοντάς το με μια πολύ νόστιμη λευκή σάλτσα παρμεζάνας και λουκάνικο.

Για να φτιάξουμε το ζυμάρι της πίτσας, σε ένα μπολ ανακατεύουμε1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 70 ml χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ 260 γρ.  αλεύρι, ½ κουτ. γλυκού αλάτι, 50 ml νερό και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τα χέρια, σε ένα βαθύ μπολ. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη, λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Πίτσα με κοτσάνι μπρόκολου, λουκάνικα χωριάτικα Ορεινά «Αγροικία» και γραβιέρα Μυτιλήνης «Νώμα» από τα Lidl

Με τη ζύμη έτοιμη, πάμε για τα υπόλοιπα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 300 γρ. κοτσάνι μπρόκολου κομμένο σε κυβάκια για 5 λεπτά. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, Αφαιρούμε τη μεμβράνη από 200 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, το ψιλοκόβουμε σαν κιμά και το σοτάρουμε για 3 λεπτά, προσθέτουμε και το μπρόκολο και τα αφήνουμε άλλα δύο λεπτά. Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη λευκή σάλτσα. Βάζουμε 2 κουτ. σούπας βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι κι ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά 1 ¼ φλιτζ. γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, ¼ κουτ. γλυκού αλάτι, ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ¼ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμη. Αποσύρουμε και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το τυρί. Απλώνουμε τη σάλτσα στη ζύμη και προσθέτουμε το μπρόκολο, το λουκάνικο, 120 γρ.  φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε κομμάτια και 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Ένα πολύ νόστιμο πράσινο ριζότο

Με τα πάντα μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραίο ριζότο και το ευέλικτο λαχανικό στο οποίο εστιάζουμε εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Σ’ αυτή τη συνταγή δεν πετάμε τίποτα. Ξεκινάμε κόβοντας σε μικρά κομμάτια τα μπουκετάκια, τα φύλλα και το κοτσάνι ενός μπρόκολου. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κοτσάνια κομμένα σε ροδέλες και τα φύλλα, κομμένα, κι αυτά σε κομμάτια, για 2-3 λεπτά, με 2 κουταλιές της σούπας νερό, προσθέτουμε και τα ανθάκια, που θέλουν λιγότερο χρόνο, αλατίζουμε, και τα αφήνουμε στη φωτιά για 3-4 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Μόλις μαλακώσουν αρκετά, τα αποσύρουμε και τα βάζουμε στον πολυκόφτη ή στο μπλέντερ με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδου και 100 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών. Στη συνέχεια σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδου, επίσης ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε 150 γρ. αρμπόριο ή Καρολίνα, αν θέλουμε μια ελληνική εναλλακτική – το ριζότο θα έχει λίγο διαφορετική υφή, αλλά θα γίνει νοστιμότατο. 3 λεπτά αργότερα, σβήνουμε με 50 ml λευκό κρασί και μόλις το ρύζι το «πιει», συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών (πάντα ζεστό) σε δόσεις, ρίχνοντας κάθε επόμενη δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Θα χρειαστούμε 500 ml ζωμού. Μόλις απορροφηθεί κι η τελευταία δόση, προσθέτουμε το μείγμα του μπρόκολου και το μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Όταν το ριζότο χυλώσει, με τους κόκκους του μαλακούς, αλλά να κρατάνε λίγο στο δόντι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε 40 γρ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. To αφήνουμε στην άκρη για 2 λεπτά να ξεκουραστεί και το σερβίρουμε στολίζοντάς το με μερικά φυλλαράκια βασιλικού.

Ριζότο μπρόκολου με ρύζι Καρολίνα Σερρών της σειράς «Νώμα» και Parmigiano Reggiano «Lovilio» από τα Lidl

Το ξέρατε ότι στα Lidl

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών