ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Παντζάρι

Μαγειρέματα με τον βολβό, το κοτσάνι, τα φύλλα, ακόμη και τη φλούδα -το παντζάρι πολλά μπορεί να γίνει- από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

21.11.2022| Updated: 09.12.2022
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Παντζάρι

Τα παντζάρια είναι θαυμάσιο υλικό. Εντάξει, τα συνηθίζουμε πολύ βραστά − με το τίποτα, λίγο λαδόξιδο μόνο, γίνονται ωραιότατη σαλάτα. Αλλά στον φούρνο είναι άλλο πράγμα. Βγάζουν όλη τους τη γλύκα, αυτή τη γήινη γεύση-σήμα κατατεθέν. Αν τα πλύνουμε καλά, τα τυλίξουμε, χωρίς να τα καθαρίσουμε, σε αλουμινόχαρτο και τα ψήσουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν, ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα. Έτσι… φασκιωμένα, μπορούμε κάλλιστα να τα ψήσουμε παράλληλα με οποιοδήποτε φουρνιστό φαγητό και να εξοικονομήσουμε ρεύμα. Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε αμέσως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, διατηρούνται για αρκετές ημέρες και στην κατάψυξη, σε σακουλάκια τροφίμων, για εβδομάδες.

Θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή στον χειρισμό γιατί πέρα από τις κατσαρόλες και τα ταψιά μπορεί να βάψουν και τον πάγκο της κουζίνας. Δεν πειράζει, τα συγχωρείς αμέσως. Γιατί χρωματίζουν και τα πιάτα. Τα παντζάρια γυρνάνε στο ροζ το χούμους και την ταραμοσαλάτα, τα ζυμαρικά, τα ριζότι κι όχι μόνο. Και με το πράσινο κομμάτι τους όμως, τα φύλλα, μπορείς να κάνεις πολλά: να τα βάλεις σε μια σαλάτα, σε χορτόσουπες ή κρεατόσουπες, να τα σερβίρεις τσιγαριαστά, σαν χόρτα –με λίγο σκόρδο και καυτερή πιπεριά γίνονται πολύ ωραία– ή στη γέμιση της πίτας. Διαλέξτε παντζάρια με ζωηρόχρωμα φύλλα και βολβό σφιχτό, χωρίς χτυπήματα, με τα φύλλα, τα φύλλα τους, και ξεκινήστε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες από τη Lidl Eλλάς και τον Γαστρονόμο για να αξιοποιήσετε κάθε κομμάτι τους, αλλά και για να τα διατηρήσετε περισσότερο. Όσο λιγότερα πετάμε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Τσιπς χωρίς σπατάλη

Τσιπς μπορούμε να κάνουμε εύκολα από διάφορα λαχανικά και βολβούς και τα παντζάρια δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορούμε μάλιστα να κρατήσουμε και τη φλούδα. Αν τα πλύνουμε προσεκτικά –το καλύτερο είναι να τα βάλουμε για λίγη ώρα σε μια λεκανίτσα με νερό και στη συνέχεια να τα τρίψουμε καλά με ένα καθαρό σφουγγαράκι− δεν θα χρειαστεί να τα καθαρίσουμε. Θα αφαιρέσουμε μόνο το πάνω και το κάτω μέρος τους και μετά θα τα κόψουμε με ένα μαντολίνο σε όσο το δυνατόν πιο λεπτές φέτες. Θα τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C και μόλις τα βγάλουμε, θα τα βάλουμε σε ένα μπολ με ½ φλιτζ. ελαιόλαδο και 2 κουτ. γλυκού αλάτι, θα τα ανακατέψουμε και θα τα αφήσουμε στην άκρη για 15 λεπτά. Μετά, αφού στραγγίξουμε τα υγρά, θα τα απλώσουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Θα χρειαστούν περίπου 45-55 λεπτά για να γίνουν τραγανά.

Τα φύλλα μπορούν να μπουν στην ομελέτα

Ομελέτα γεμιστή με φύλλα παντζαριού και παρμεζάνα, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης από τη σειρά ελληνικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Αυτή η ομελέτα είναι ωραία ιδέα για ένα μεσημεριανό ή βραδινό −τα αυγά είναι για κάθε ώρα− που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε 2 φλιτζ. φύλλα παντζαριού που τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, τα αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμη και τα βάζουμε σε ένα πιάτο. Σε ένα μπολ χτυπάμε 2 αυγά, 40 ml φρέσκο γάλα ¼ φλιτζ. παρμεζάνα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε στο τηγάνι ½ κουτ. σούπας βούτυρο. Mόλις λιώσει ρίχνουμε το μείγμα των αυγών και τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να πήζει − θα πάρει περίπου 3 λεπτά. Θα τοποθετήσουμε τα φύλλα στο κέντρο της ομελέτας, με μια σπάτουλα θα την ξεκολλήσουμε από τα τοιχώματα, θα τη διπλώσουμε και θα την αφήσουμε για 1 λεπτό ακόμη στη φωτιά, ούτως ώστε να ψηθεί εσωτερικά παραμένοντας όμως αφράτη.

Σαλάτα με παντζάρια, παντζαρόφυλλα, κάππαρη και φέτα

Παντζαροσαλάτα με φέτα Χαλκιδικής Π.Ο.Π. της σειράς «Νώμα»

Μπορείτε πάντα να τα βάλετε στην κατσαρόλα, αλλά είπαμε, τα ψητά παντζάρια είναι πιο νόστιμα! Για να φτιάξουμε την ωραία αυτή, σχετικά απλή σαλάτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Παίρνουμε 4 μεγαλούτσικα παντζάρια και κόβουμε τα κοτσάνια και τα φύλλα. Τυλίγουμε έναν-έναν τους βολβούς σε αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε για 45- 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν – μπορούμε να τους τσεκάρουμε τρυπώντας τους με ένα λεπτό μαχαίρι. Όταν τα παντζάρια είναι έτοιμα, τα ξετυλίγουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφλουδίζουμε. Τα φύλλα τα βράζουμε για 4-5 λεπτά, τα σουρώνουμε, και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε μια πιατέλα βάζουμε τα παντζάρια κομμένα σε φέτες και τα φύλλα, με1 φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα, 2 κουτ. κοφτές σούπας κάππαρη και ένα ντρέσινγκ που φτιάχνουμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ, 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 ½ κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί και 1 κουτ. σούπας λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Πίτα με παντζαρόφυλλα και χοιρινό

Πίτα με παντζαρόφυλλα, χοιρινή τηγανιά από τη σειρά «του Χασάπη» και φύλλα κρούστας «Καρδίς» από τα Lidl

Τα φύλλα του παντζαριού παίζουν τον ρόλο τους σ’ αυτή τη διαφορετική κρεατόπιτα, που θέλει μεν την ώρα της αλλά σε αποζημιώνει σε νοστιμιά. Αν τη φτιάξουμε και με έτοιμο φύλλο, χωριάτικο ή ό,τι άλλο προτιμάμε, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Τα βήματα έχουν ως εξής:

Πρώτα από όλα καθαρίζουμε και κόβουμε σε φετούλες 10 σκελίδες σκόρδο. Ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε 700 γρ. χοιρινό, προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε γρήγορα να τσιγαριστεί κι αυτό και σβήνουμε με 180 ml λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε νερό μέχρι τη μέση του κρέατος, κατεβάζουμε τη φωτιά στη μικρότερη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε 1 ώρα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι σχεδόν να λιώσει το κρέας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το χωρίζουμε με το χέρι σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το κρέας μέσα στη σάλτσα του.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε ένα κιλό παντζαρόφυλλα. Τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά σε βραστό νερό, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Διαλύουμε 1 γερή κουτ. σούπας κορν φλάουρ σε ελάχιστο κρύο νερό. Χτυπάμε καλά 6 αυγά με 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, το κορν φλάουρ και μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Ψιλοκόβουμε τα στραγγισμένα παντζαρόφυλλα και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το χοιρινό με τη σάλτσα του, την κρέμα γιαούρτι–αυγά, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 35 εκ. Στρώνουμε τα  από ένα πακέτο με χοντρά κατεψυγμένα φύλλα που τα έχουμε ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας − το υπόλοιπο ⅓ των φύλλων θα τα βάλουμε από πάνω. Ρίχνουμε πάνω στα φύλλα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C (στον αέρα) για 45 λεπτά. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε στη θέση μόνο από κάτω, άλλη μισή ώρα.

Με ξίδι στο βάζο

Είναι ένας εύκολος τρόπος να διατηρήσουμε τα παντζάρια για περισσότερο καιρό

Πήραμε μερικά παντζάρια παραπάνω και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε; Έτσι διατηρούνται στο ντουλάπι για μήνες. Τα βγάζεις όποτε θέλεις, κι έχεις έτοιμη μια σαλάτα στο πι και φι. Για να τα φτιάξουμε, πλένουμε καλά τα παντζάρια, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη πάνω και κάτω και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (να τρυπιούνται με το πιρούνι). Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τα ξεφλουδίσουμε. Στη συνέχεια τα κόβουμε στα τέσσερα ή σε φέτες και τα βάζουμε σε γυάλινα βάζα. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι, ½ κουτ. σούπας ζάχαρη και 3 κουτ. σούπας ξίδι ανά βάζο και τα σκεπάζουμε με νερό από την κατσαρόλα όπου έχουν βράσει τα παντζάρια αφήνοντας κενό 1 εκατ. από το χείλος. Κλείνουμε τα βάζα, τα βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα που έχουμε στρώσει με καθαρή πετσέτα, τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζουμε προσεκτικά και τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα για μερικές ώρες μέχρι να κρυώσουν καλά.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

 

 

 

 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών