ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Πορτοκάλι

Με τη σάρκα, με τον χυμό, με το ξύσμα, με τη φλούδα, με τις πορτοκαλόκουπες που περίσσεψαν: no waste συνταγές, γλυκές και αλμυρές από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο.

11.01.2023
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Πορτοκάλι

«Mi media naranja» λένε οι Ισπανοί για να περιγράψουν το άλλο τους μισό. «Το μισό μου πορτοκάλι». Οι γείτονές τους οι Πορτογάλοι ήταν εκείνοι που το έφεραν από την Ασία (την Κίνα ή την Ινδία), από όπου μας ήρθε και το υπόλοιπο «σόι» των εσπεριδοειδών, την εποχή που όργωναν τις θάλασσες, για να διαδοθούν στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς πάλι δίνοντάς τους τα εύσημα, τα είπαμε πορτοκάλια. Τα λαμπερά, ζουμερά φρούτα, σύμβολα ευημερίας και στην Ανατολή και στη Δύση, ενέπνευσαν πολλούς ζωγράφους, από τον Σεζάν και τον Ματίς μέχρι τη Φρίντα Κάλο και τον Πικάσο. Μέχρι και έναν σούπερ ήρωα της Marvel ενέπνευσαν, τον Captain Circus, που δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει την κατανάλωση πορτοκαλιών στη Φλόριντα. Κι εκτός του κόσμου των κόμικς πάντως, χωρίς να φοράει την κάπα του, το πορτοκάλι τις έχει τις υπερδυνάμεις του. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες –ένα μεσαίο πορτοκάλι εξασφαλίζει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C–, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, γεμάτο άρωμα και γεύση.

Το πορτοκάλι, που αυτό τον καιρό είναι στα πιο ωραία του, παντού χωράει. Πίνουμε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό το πρωί, φτιάχνουμε ένα σιρόπι για τα γλυκά που κάνει το σπίτι να μοσχοβολάει. Το περνάμε από τον τρίφτη (προσοχή, πρέπει να είναι ακέρωτο) και παίρνουμε το ξύσμα, που δίνει γεύση και σπιρτάδα όπου μπαίνει. Κι αν μας μείνει, το διατηρούμε στην κατάψυξη για την επόμενη φορά. Αποξηραίνουμε τις φλούδες του σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας ή στο μπαλκόνι (εναλλακτικά, το βάζουμε στον φούρνο, στους 100 °C,  για 40 λεπτά), τις περνάμε από τον πολυκόφτη και έχουμε μια σκόνη που μπορεί να νοστιμίσει και γλυκές και αλμυρές παρασκευές. Μπορούμε να βάλουμε λίγη σε ένα κοκκινιστό, ας πούμε. Ή στην καροτόσουπα.

Πολλά ακόμη μπορούμε να κάνουμε με το αγαπητό εσπεριδοειδές. Να προσθέσουμε μερικά κομμάτια στη σαλάτα. Να φτιάξουμε σάλτσες μαρινάδες και βινεγκρέτ. Να το καραμελώσουμε, να το βάλουμε σε κέικ, μάφιν, κρέμες, μπισκότα και κουλουράκια ή στον χαλβά, να φτιάξουμε πορτοκαλόπιτα αλλά και μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού για να το διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό. Τόσο τη σάρκα και όσο και τη φλούδα (παίρνοντας μόνο το πορτοκαλί μέρος καθώς το λευκό πικρίζει) μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους. Και με ό,τι περισσεύει κάθε φορά, να φτιάχνουμε κάτι άλλο. Στη σειρά προτάσεων «Βιωσιμότητα στο πιάτο» της Lidl Ελλάς και του Γαστρονόμου, προσπαθούμε να μην πετάμε τίποτα, προσαρμόζοντας όπου μπορούμε τη διατροφή μας ώστε να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Μια πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι σε φέτες και στο dressing

Το πορτοκάλι ταιριάζει τέλεια με τα πράσινα σαλατικά όπως το σπανάκι, η ρόκα, το μαρούλι ή τα αντίβ, οπότε μπορείτε να παίξετε με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς ανάλογα με τα γούστα σας, τα διαθέσιμα υλικά και την όρεξη της στιγμής. Εμείς προτείνουμε μια εύκολη σαλάτα, που μπορεί άνετα να γίνει κι ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό μεσημεριανό. Για να τη φτιάξουμε, πλένουμε πολύ καλά ένα ματσάκι ρόκα και το αφήνουμε να στραγγίσει. Καθαρίζουμε 1 πορτοκάλι και το χωρίζουμε στις φετούλες του, απομακρύνοντας όσο γίνεται τις μεμβράνες. Βάζουμε τις φετούλες σε ένα μεγάλο μπολ με τη ρόκα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε μια χούφτα ελιές και 150 γρ. τριμμένη φέτα ή κάποιο άλλο λευκό τυρί άλμης και ανακατεύουμε. Όσο για το dressing, επίσης πορτοκαλένιο, φτιάχνεται κι αυτό στο πι και φι: σε ένα μπολ ανακατεύουμε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με τον χυμό ½ μικρού πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.

Πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, πράσινες ελιές Χαλκιδικής Π.Ο.Π. και κατσικίσιο τυρί Θράκης από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στα λιγκουίνι

Και στα ζυμαρικά μπορεί να βάλει την πινελιά του το πορτοκάλι κι αυτό το νόστιμο ιταλικό πιάτο, που είναι ωραία ιδέα αν θέλουμε ένα γρήγορο σχετικά φαγητό που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, είναι ικανή απόδειξη. Για να το φτιάξουμε, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε 350 γρ. λιγκουίνι για 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται  στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη ¼ φλιτζ. από το νερό στο οποίο τα βράσαμε. Λιώνουμε 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 60 γρ. προσούτο κομμένο σε κομματάκια και το σοτάρουμε για 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη, τον χυμό και το ξύσμα ½ πορτοκαλιού, 1 ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε, και μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε 2 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένο πεκορίνο και ανακατεύουμε και πάλι. Πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Λιγκουίνι Combino al Bronzo από τα Lidl με προσούτο, πεκορίνο Αμφιλοχίας «Νώμα» και πορτοκάλι

Κέικ με τις πορτοκαλόκουπες που μας περίσσεψαν

Αφού φτιάξετε τον πρωινό χυμό σας, τις πορτοκαλόκουπες μην τις πετάξετε – αφήστε τις στην άκρη. Μπορούν να γίνουν ένα ωραιότατο no waste κέικ. Για να το φτιάξουμε, παίρνουμε τις πορτοκαλόκουπες από 2 στυμμένα πορτοκάλια, τις σκεπάζουμε με νερό, τις αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα και 15 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά τη στάθμη του νερού και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. Ψιλοκόβουμε τις βρασμένες πορτοκαλόκουπες και τις μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 5 αυγά χτυπημένα, 200 γρ. ζάχαρη και 200 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα και τα πολτοποιούμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνουμε με μια σπάτουλα και το ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου (ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα). Το αφήνουμε να κρυώσει, το αφαιρούμε από το ταψί και το στολίζουμε με 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.

No waste κέικ πορτοκαλιού με αυγά αχυρώνα της σειράς «Νώμα» και σοκολάτα κουβερτούρα Fin Carré από τα Lidl

Μαρμελάδα πορτοκάλι, κι όχι μόνο για πρωινό

Με κέικ ή στο ψωμί, με βούτυρο ή με λίγο κατίκι και μια πρέζα κανέλα είναι θαυμάσια, αλλά μπορείτε να τη σερβίρετε και με μανούρι που έχετε νωρίτερα κόψει σε φέτες και ψήσει στην γκριλιέρα για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές – είναι πολύ ωραίος συνδυασμός! Για να φτιάξουμε αυτή την πολύ νόστιμη μαρμελάδα πλένουμε σχολαστικά 5 πορτοκάλια και 1 λεμόνι και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Τα βράζουμε για 10 λεπτά και μετά αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε την κατσαρόλα πάλι με καινούργιο ζεστό νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές για να ξεπικρίσει η φλούδα. Σουρώνουμε τα φρούτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κοτσανάκια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε1 κιλό ζάχαρη και 1 φλιτζ. νερό. και τον βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά με μια κουτάλα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να κολλήσει πολύ εύκολα. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά βρασίματος ρίχνουμε και τον χυμό ½ λεμονιού. Μόλις πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Mανούρι Π.Ο.Π. Θεσσαλίας της σειράς «Νώμα» με χειροποίητη μαρμελάδα πορτοκάλι

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι με ολόκληρο το φρούτο

Το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι έχει ακαταμάχητο άρωμα. Μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνο με τις φλούδες, αλλά εδώ εκμεταλλευόμαστε όλο το φρούτο. Πλένουμε καλά 8 πορτοκάλια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Μετά, για μην πικρίσει το γλυκό, αδειάζουμε το νερό, γεμίζουμε την κατσαρόλα με φρέσκο ζεστό νερό και βράζουμε τα πορτοκάλια για άλλα 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τις δύο άκρες κάθε πορτοκαλιού και μετά τα πορτοκάλια σε ροδέλες, αφαιρόντας τα κουκούτσια αν υπάρχουν. Κάθε ροδέλα την κόβουμε στη μέση. Ζυγίζουμε τα κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε ίσου βάρους με τα πορτοκάλια ζάχαρη και 1 ξυλάκι κανέλας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει το γλυκό. Το μοιράζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, τα σφραγίζουμε με τα καπάκια τους, αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

aναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών