ΣΥΝΤΑΓΕΣ PROMOTED

Βιωσιμότητα στο πιάτο: Ροδάκινο

Σ' αυτές τις συνταγές από τη Lidl Ελλάς και τον Γαστρονόμο, που μυρίζουν καλοκαίρι, αξιοποιούμε όλα τα μέρη του ροδάκινου: τη σάρκα, τα φλούδια ακόμη και το κουκούτσι.

27.06.2023| Updated: 28.09.2023
Βιωσιμότητα στο πιάτο: Ροδάκινο

Ένα ροδάκινο, να στάζει πάνω στην άμμο με την πρώτη δαγκωνιά, είναι η καλύτερη ανταμοιβή όταν βγαίνεις από τη θάλασσα ξέπνοος από το κολύμπι. Έχει τη γεύση του καλοκαιριού. Όλοι αγαπούν το ζουμερό, γεμάτο αρώματα φρούτο που ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα μέσω της Περσίας − το λατινικό του όνομα, Prunus persica, μαρτυράει αυτή του την πορεία. Οι Βρετανοί λένε «peachy creamy», «με ροδάκινο και κρέμα» δηλαδή, για να περιγράψουν ότι όλα πάνε πρίμα. Οι Γάλλοι αγαπούν πολύ το pêche Melba, ένα επιδόρπιο με ροδάκινα και παγωτό που έφτιαξε ο Εσκοφιέ προς τιμήν της Αυστραλής ντίβας της όπερας Νέλι Μέλμπα. Είναι αλήθεια ότι το θερινό φρούτο αποτελεί έμπνευση για γλυκά κάθε λογής, όπως ροδακινόπιτες, τάρτες, κέικ ή κρέμες. Γίνεται παγωτό, γρανίτα και σεμιφρέντο και σε δροσίζει όταν η πόλη καψώνει. Και είναι πάντα κι οι μαρμελάδες, που μπορούν να διατηρηθούν για καιρό. Δεν είναι μόνο αυτό. Βάζει μια φρουτένια πινελιά σε πράσινες σαλάτες, ενώ χτυπημένο στο μούλτι με ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξίδι, λίγο φρέσκο δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, γίνεται θαυμάσιο ντρέσινγκ. Και στο φαγητό μπαίνει. Ταιριάζει πολύ, λόγου χάρη, με το κοτόπουλο ή το χοιρινό.

Λευκόσαρκα, γιαρμάδες, πλακουτσωτά που τα λέμε «ούφο», κιτρινωπά ή ροδαλά, χνουδωτά ή λεία, όλα τα ροδάκινα είναι θαυμάσια. Φροντίζουμε μόνο όταν τα διαλέγουμε να είναι χωρίς χτυπήματα κι αποφεύγουμε όσα είναι υπερώριμα. Κι αν η τρυφερή τους σάρκα γίνεται αφορμή να ετοιμάσουμε ένα σωρό νοστιμιές, κι αυτά του τα μέρη που πολλές φορές καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν. Τα «αμυγδαλάκια» που βρίσκουμε στο εσωτερικό των κουκουτσιών αν τα σπάσουμε στο γουδί, μπορούν να δώσουν σε μαρμελάδες και λικέρ ένα πολύ ωραίο άρωμα που μοιάζει με αυτό του πικραμύγδαλου. Όσο για τις φλούδες, μπορούμε να τις αποξηράνουμε στον φούρνο, στους 100°C στον αέρα -όταν θα βγουν θα μοιάζουν σαν αποξηραμένα ροδοπέταλα-, να τις περάσουμε από τον πολυκόφτη ή από έναν μύλο μπαχαρικών και με τη ροδακινάτη σκόνη που θα προκύψει να αρωματίσουμε τη ζάχαρη που βάζουμε σε γλυκά και σε ροφήματα. Στις παρακάτω συνταγές από την Lidl Eλλάς και τον Γαστρονόμο θα βρείτε μερικές ωραίες ιδέες με ροδάκινα, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλά ακόμη.

Πράσινη σαλάτα με μυζήθρα και ψητά ροδάκινα

Πράσινη σαλάτα με ροδάκινα, φρέσκια μυζήθρα Κρήτης, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης και ξύδι βαλσαμικό με μέλι Κρήτης από τη σειρά ελληνικών τοπικών προϊόντων «Νώμα», που διατίθεται αποκλειστικά στα Lidl

Άκρως καλοκαιρινή, αυτή η δροσερή σαλάτα είναι πολύ ωραία ιδέα για το οικογενειακό τραπέζι. Κι αν θέλουμε να φάμε ελαφριά το μεσημέρι ή το βράδυ, είναι ένα θαυμάσιο γεύμα από μόνη της. Κόβουμε στα 8 (στη μέση, στα τέσσερα και μετά πάλι στη μέση) 2-3 ροδάκινα και τα ξεφλουδίζουμε. Τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινελάκι και τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα για να κάνουν τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις και από τις δύο μεριές. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε 400 γρ. λόλα πράσινη και κόκκινη και σγουρή σαλάτα κομμένες χοντρά με το χέρι. Προσθέτουμε baby σπανάκι στην αναλογία που θέλουμε και 6-7 φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 70 ml ελαιόλαδο, 30 ml βαλσαμικό ξίδι με μέλι και 10 ml χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε στη σαλάτα μας τρεις κουτ. σούπας από το ντρέσινγκ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα ψητά ροδάκινα και120 γρ. φρέσκια μυζήθρα θρυμματισμένη και σερβίρουμε.

Γλυκόξινο χοιρινό με ροδάκινα και πιπεριές

Γλυκόξινη χοιρινή τηγανιά από τη σειρά «του Χασάπη» με ροδάκινα, πιπεριές και ρύζι parbοiled Θεσσαλονίκης από τη σειρά «Νώμα»

Αν σας έχουν μείνει μερικά παραπάνω ώριμα ροδάκινα και σας αρέσουν τα γλυκόξινα φαγητά του το απω ανατολίτικης έμπνευσης πιάτο αξίζει να το δοκιμάσετε. Soy sauce, sesame oil και σάλτσα hoisin υπάρχουν πλέον σε πολλά σούπερ μάρκετ, κι ό,τι δεν βρείτε μπορείτε να το αναζητήσετε σε κάποιο ασιατικό παντοπωλείο.

Για να το ετοιμάσουμε, το πρώτο που κάνουμε είναι να καθαρίσουμε ένα μέτριο κρεμμύδι και να το κόψουμε σε λεπτές φετούλες. Πλένουμε 1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά και τις κόβουμε σε λωρίδες. Πλένουμε και καθαρίζουμε δύο ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε 2 φρέσκα κρεμμυδάκια και 2-3 εκατ. φρέσκο τζίντζερ. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ βάζουμε 60 ml. ζωμό κοτόπουλου,1 κουτ. σούπας πελτέ, 3 κουτ. σούπας σάλτσα hoisin, 1 κουτ. σούπας soy sauce, 2 κουτ. σούπας ξύδι από λευκό κρασί,1 κουτ. σούπας sesame oil και 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, τα ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μπολ 500 γρ. χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια, το πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Σε ένα γουόκ ή ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό για 4 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Μετά στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ακόμη, προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το ροδάκινο, το τζίντζερ και το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε και το χοιρινό και τη σάλτσα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στη φωτιά για 1 λεπτό ακόμη. Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή parboiled.

 

Ανάποδη τάρτα ροδάκινου

Τάρτα ροδάκινου με σφολιάτα «Καρδίς» και βούτυρο Δράμας «Νώμα»

Μια καλοκαιρινή ταρτ τατέν με έτοιμη σφολιάτα –ή έτοιμη ζύμη για τάρτα– είναι ό,τι πρέπει όταν θέλετε να γλυκάνετε την οικογένεια ή τους φίλους αλλά δεν θέλετε να παιδευτείτε πολύ. Για να την φτιάξουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα. Απλώνουμε στον πάγκο το φύλο σφολιάτας, παίρνουμε ένα στρογγυλό αντικολλητικό τηγάνι με αποσπώμενο χερούλι που μπαίνει και στον φούρνο, διαμέτρου 20-22 εκ. το τοποθετούμε πάνω στο φύλλο και κόβουμε ένα κυκλικό κομμάτι, έναν πόντο μεγαλύτερο από την περίμετρο του τηγανιού, με ένα μαχαίρι. Βάζουμε τη σφολιάτα στο ψυγείο, γιατί αν ζεσταθεί δεν θα μπορούμε να τη δουλέψουμε. Ρίχνουμε 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και μόλις αρχίσει να λιώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μόλις λιώσει τελείως, τη χαμηλώνουμε λίγο ακόμη και ρίχνουμε 50 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου). Μόλις λιώσει, το αποσύρουμε. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε 6 ώριμα αλλά σφιχτόσαρκα ροδάκινα σε φέτες, τα τοποθετούμε ακτινωτά στο τηγάνι, και τα σκεπάζουμε με τη σφολιάτα σπρώχνοντας τη ζύμη προς τα μέσα με μια σπάτουλα. Βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.  Όταν είναι έτοιμη η τάρτα, την αφήνουμε για 5 λεπτά κατά μέρος και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια μεγάλη πιατέλα. Αν θέλουμε, σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

Μαρμελάδα ροδάκινο με το κουκούτσι

Μαρμελάδα ροδάκινο με μέλι Κρήτης «Νώμα»

Αυτή η μαρμελάδα είναι πολύ απλή, με ένα λεπτό άρωμα πικραμύγδαλου. Είναι θαυμάσια στο πρωινό, απλωμένη με βούτυρο σε μια φέτα προζυμένιου ψωμιού, αλλά μπορείτε κάλλιστα να την αξιοποιήσετε σε κάποιο γλυκό, όπως για παράδειγμα μια πάστα φλόρα ή ένα τσίζκεϊκ. Για να την φτιάξουμε ζεματάμε 1,5 κιλό ώριμα ροδάκινα για 1 λεπτό, για να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 750 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη και 80 γρ. μέλι. Κοπανάμε με ένα γουδοχέρι τα κουκούτσια για να πάρουμε τα «αμυγδαλάκια» του πυρήνα και προσθέτουμε 8 στην κατσαρόλα. Τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 30-35 λεπτά και αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια και ανακατεύοντας συχνά.  Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα και λίγο πριν την τελευταία βράση, προσθέτουμε 100 ml χυμό λεμονιού και το ξύσμα από ένα λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω, τα αναποδογυρίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Το ξέρατε ότι στα Lidl…

αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί και έχουν ενσωματώσει την αποφυγή και τη μείωση σπατάλης τροφίμων στην εταιρική τους στρατηγική βιωσιμότητας; Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζουν αποδοτικές ενέργειες σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Χρησιμοποιούν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε καταστήματα και αποθήκες να παραγγέλνουν προϊόντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Δίνουν στα κοντόληκτα προϊόντα που βρίσκονται στο ράφι μία δεύτερη ευκαιρία να βρεθούν στο πιάτο, διαθέτοντάς τα με το ειδικό αυτοκόλλητο μειωμένης τιμής.

Από το 2015 δωρίζουν από τα καταστήματά τους προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στηρίζουν με προϊόντα από τις αποθήκες τους το έργο της Τράπεζας Τροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της μείωσης σπατάλης τροφίμων και του Zero Waste, συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας πρώτες ύλες. Διαχειρίζονται υπεύθυνα στο 100% τα ζωικά υποπροϊόντα και το ψωμί, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συνεργασία με εξωτερικό προμηθευτή για την παραγωγή λιπασμάτων, βιοαερίου και ζωοτροφών.

Πρόκειται λοιπόν για μία win-win κατάσταση, καθώς κοινωνία και περιβάλλον βγαίνουν κερδισμένοι από τη στρατηγική μείωσης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων της Lidl Ελλάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών