Μπάρες με ταχίνι, μαύρο σουσάμι και σταφίδες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 15 ́ ΨΗΣΙΜΟ: 25 ́, ΑΝΑΜΟΝΗ: 20 ́
ΕΥΚΟΛΟ
ΥΛΙΚΑ (για 12-16κομμάτια)
250 γρ. δημητριακά ολικής άλεσης
50 γρ. νιφάδες βρόμης
1 κουτ. γλυκού κακάο
30 γρ. μαύρο σουσάμι
200 γρ. ταχίνι
130 γρ. μέλι
100 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα θρυμματίζουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας, προσθέτουμε τη βρόμη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 30 x 20 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε, ισιώνοντάς το ομοιόμορφα με τις παλάμες μας.
Το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, για 25 λεπτά.Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά και το κόβουμε σε σχετικά μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Μπάρες γκρανόλας με ντιπ από γιαούρτι και μύρτιλα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 40 ́ ΑΝΑΜΟΝΗ: περίπου 1 ώρα
ΕΥΚΟΛΟ
ΥΛΙΚΑ (για 8 μπάρες)
Για τις μπάρες
100 γρ. νιφάδες βρόμης, ψημένες στους 180°C για 10-12 λεπτά (τις ανακατεύουμε μία φορά στη διάρκεια του ψησίματος)
60 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα τους, ψημένα στους 180°C για 5 λεπτά (μαζί βάζουμε και τα φουντούκια), χοντροσπασμένα
60 γρ. φουντούκια, ψημένα στους 180°C για 5 λεπτά, χοντροσπασμένα
70 γρ. σταφίδες μαύρες
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
200 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
25 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. μαύρη κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για το ντιπ γιαούρτι με μύρτιλα (προαιρετικό)
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
100 γρ. φρέσκα μύρτιλα, πολτοποιημένα +μερικά ακόμα για το σερβίρισμα
λίγο ξύσμα λάιμ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μπάρες: Βάζουμε τις νιφάδες βρόμης, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τις σταφίδες, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να αραιώσει. Αδειάζουμε το ζεστό μέλι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε καλά με μια σπάτουλα.Προσθέτουμε το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας ξανά με μια ελαστική σπάτουλα.
Σε ένα τετράγωνο ταψάκι 12×12 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο και κόβουμε σε 8 μακρόστενες μπάρες.
Ντιπ γιαουρτιού: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα πολτοποιημένα μύρτιλα. Σερβίρουμε σε μπολάκι. Γαρνίρουμε από πάνω με φρέσκα μύρτιλα και ξύσμα από λάιμ και συνοδεύουμε τις μπάρες που ετοιμάσαμε.
Μπάρες με σπιτικό φυστικοβούτυρο από φυστίκια Αιγίνης και σταφίδες
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 25 ́ ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ώρες
ΕΥΚΟΛΟ
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 μπάρες)
120 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης ανάλατα και ωμά + 180 γρ. επιπλέον, ψημένη στους 160°C για 6 λεπτά, χοντροσπασμένη + 140 γρ. επιπλέον, αλεσμένη σε σκόνη
30 ml ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας)
80 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας (ή κράνμπερις)
120 γρ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χτυπάμε καλά στον πολυκόφτη τα 120 γρ. φυστίκια μαζί με το έλαιο που επιλέξαμε, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα με την υφή βουτύρου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 180 γρ. και τα 140 γρ. φυστίκια μαζί με τις σταφίδες.
Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα κατσαρολάκι ή σε μπρίκι βράζουμε το μέλι σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό (από όταν αρχίσει ο βρασμός) και το αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα που ετοιμάσαμε (πρέπει να βράσει το μέλι για να σταθεροποιηθούν οι μπάρες). Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα τετράγωνο ταψάκι με μήκος πλευράς 12 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, ισιώνοντάς το με τις παλάμες μας. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σφίξει σε δροσερό σημείο ή στο ψυγείο.
Κόβουμε σε 8 μακρόστενες μπάρες.
Μπάρες με φουντουκοβούτυρο, κουβερτούρα και πορτοκάλι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 25 ́ ΑΝΑΜΟΝΗ: 3 ώρες
ΕΥΚΟΛΟ
ΥΛΙΚΑ (για 15 μπάρες)
200 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
450 γρ. φουντουκοβούτυρο (σε παντοπωλεία, deli και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
200 γρ. νιφάδες βρόμης (τις απλώνουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα, για 15 λεπτά, ανακατεύοντάς τες μία φορά)
300 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα και ψημένα στους 180°C για 10 λεπτά + λίγα ακόμα για διακόσμηση
100 γρ. μαύρες σταφίδες
10 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού + λίγο για διακόσμηση
1/3 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ορθογώνιο ταψάκι διαστάσεων 25 x 30 εκ. και το αφήνουμε στην άκρη. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το μέλι και το φουντουκοβούτυρο σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ το οποίο στερεώνουμε στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κάψει το μείγμα. Αποσύρουμε.
Σε άλλο, μεγάλο μπολ αδειάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το μείγμα της κουβερτούρας και ανακατεύουμε πολύ καλά με ελαστική σπάτουλα, ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Το αδειάζουμε μέσα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ισιώνουμε χωρίς να το πιέζουμε πολύ: όσο πιο ελαφρά πιέσουμε, τόσο πιο αφράτες θα γίνουν οι μπάρες. Πασπαλίζουμε με λίγα χοντροκομμένα φουντούκια και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και χαράσσουμε μπάρες στις διαστάσεις που επιθυμούμε (ένα καλό μέγεθος μπάρας είναι 5 x 10 εκ.).
Αφήνουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο, για περίπου 3 ώρες. Έπειτα χωρίζουμε τις μπάρες και τις τυλίγουμε μία μία πρώτα με λαδόκολλα και από πάνω με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.