Τι πιο απλό και πιο νόστιµο από φρέσκες, ανοιχτές αχηβάδες, αχνιστές µε λευκό κρασί και σκόρδο; ∆οκιµάστε αυτήν τη σύγχρονη εκδοχή αχηβάδων µαρινάρα (Almejas a la Marinera) από την περιοχή της Κανταβρίας, στη βόρεια ακτή της Ισπανίας.

15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο και την ψιλοκοµµένη ντοµάτα και µαγειρεύουµε για ακόµη 5 λεπτά. Προσθέτουµε τον µαϊντανό, το µοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και ανακατεύουµε. Ρίχνουµε 80 ml νερό και τις αχηβάδες και µαγειρεύουµε µε σκεπασµένο καπάκι σε χαµηλή φωτιά για 5-8 λεπτά ή µέχρι να ανοίξουν οι αχηβάδες (πετάµε όσες δεν ανοίξουν). Προσθέτουµε το κρασί και µαγειρεύουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να δέσει η σάλτσα. Σείουµε απαλά την κατσαρόλα µερικές φορές, αποφεύγοντας το ανακάτεµα, έτσι ώστε οι αχηβάδες να µείνουν στο κέλυφός τους. Σερβίρουµε αµέσως, µε ψωµί.
  2. *Πλύσιµο αχηβάδων: Ξεπλένουµε πολύ καλά σε ένα σουρωτήρι τις αχηβάδες και στη συνέχεια τις βάζουµε σε µια µεγάλη λεκάνη µε άφθονο κρύο νερό να «µουλιάσουν», περίπου 3 ώρες, ώστε η άµµος που είναι εγκλωβισµένη στις ραβδώσεις των οστράκων να κατακάτσει στον πυθµένα της λεκάνης. Τις σουρώνουµε, τις ξεπλένουµε πάλι πολύ καλά και επαναλαµβάνουµε, αν είναι αναγκαίο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT