Εύκολη προετοιμασία, μόνο μία αναμονή 1 ώρας και ψήσιμο 30 λεπτών για ένα από τα πιο αφράτα ψωμιά που έχουμε δοκιμάσει. Το γάλα τού δίνει έξτρα πόντους νοστιμιάς και μαζί με το λάδι το κάνουν να θυμίζει μπριός.

10' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Μερίδες: Για 2 μικρά καρβελάκια

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μείγμα με τη μαγιά, το λάδι, το αλεύρι και στο τέλος το αλάτι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο έως ότου γίνει μια σφιχτή και λεία ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τα πλάθουμε σε καρβελάκια. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τα καρβελάκια. Τα αλείφουμε με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και τα χαράσσουμε με 2-3 παράλληλες χαρακιές.
  4. Καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT