20' προετοιμασία
1 ώρα και 25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Ρίχνουμε το πλιγούρι και λίγο αλάτι και βράζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να φουσκώσει το πλιγούρι και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να «ξεκολλάει» από τα τοιχώματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη, με τρόπο ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μη δημιουργήσει πέτσα, και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί και τον δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε (αλάτι με φειδώ, γιατί μπορεί η φέτα να είναι αρκετά αλμυρή) και ανακατεύουμε καλά για να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε το ταψί με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στρώνουμε τρία από τα φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με άλλα τρία φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).
  5. Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
  6. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.
  7. Χρυσή Ζύμη. Δεν έτυχε… Πέτυχε!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT